הממשלה אישרה את ההצעה שתחייב רשויות מקומיות לבנות יותר דירות קטנות
הצעת החוק שצפיה לעלות לקריאה טרומית במליאה ביום רביעי מחייבת רשויות לבנות דירות 3 חדרים ומטה. היא מבוססת על תיקון לחוק התכנון והבנייה שמאפשר לרשויות המקומיות להגדיל את מספר יחידות הדיור ביחס לתוכנית בניין העיר - ללא גידול בשטח הבנייה
21:0020.03.16
ועדת שרים לחקיקה אישרה היום (א') את הצעת החוק שתחייב את הרשויות המקומיות לבנות יותר דירות קטנות. לפי ההצעה שיזמו חברי הכנסת אלי כהן (כולנו) ודוד ביטן (הליכוד) יחויבו הרשויות לבנות דירות 3 חדרים. ההצעה צפויה לעלות בקריאה טרומית במליאת הכנסת כבר ביום רביעי.
"הקלת שבס" (על שמו של מנכ"ל משרד רה"מ לשעבר שמעון שבס שיזם אותה) נקבעה במסגרת חוק התכנון והבניה לפני 20 שנה. ההקלה מאפשרת לרשות המקומית להגדיל את מספר יחידות הדיור ביחס לתוכנית בניין העיר (תב"ע) עד 30% ללא גידול בשטח הבניה, כלומר שטח הדירות שייבנו במסגרת ההקלה יהיה קטן יותר. אולם מרבית הרשויות אינן מאשרות את הגדלת מספר דירות המגורים על אף שניתן לעשות זאת מבחינה תכנונית זאת מכיוון שחלקן אינן מעוניינות לקלוט אוכלוסיות פחות מבוססות דוגמת זוגות צעירים וקשישים – הצרכנים המרכזיים של דירות קטנות.
ח"כ אלי כהן צילום: אוהד צויגנברג
בזמן שמצוקת הדיור גוברת, הנתונים מראים כי מספר דירות 3 חדרים החדשות הולך וקטן ב-15 השנים האחרונות. בשנת 2015 למשל נבנו רק 3,300 יחידות דיור בנות 3 חדרים ומטה (7.7% מכלל הדירות שבנייתן הסתיימה) בעוד שבשנת 2000 נבנו 10,300 יחידות דיור מסוג זה (19.2%). בעקבות כך, הוחלט לאשר היום הוראת שעה בחוק התכנון והבניה שיהפוך את השימוש בתקנת שבס עד 10% למחייב (כלומר יחייב להגדיל את מספר יחידות הדור ביחס לתוכנית בניין העיר בעד 30%), שכן כיום התקנה מנוסחת כך שהוועדה רשאית לאשר אותה, אך בפועל לא ממהרת לעשות זאת. עם זאת הצעת החוק הותנתה בכך שתוקם ועדת חריגים שתוכל להחריג ערים שבהן תמהיל הדירות הקטנות הוא גבוה באופן יחסי ובכך שהחוק לא יחול על רשויות מקומיות שאישרו בשנה שעברה יחידות דיור של 3 חדרים ומטה בהיקף שייקבע. תנאי נוסף נקבע כי החוק יחול על תכניות מאושרות בלבד ולא על תכנית שיאושרו בעתיד.
ח"כ אלי כהן: "הגידול במספר הזוגות הצעירים המתחתנים מדיי שנה ועליית תוחלת החיים מצדיקה גידול בדירות עד 3 חדרים, אולם בפועל אנו רואים ירידה בהיצע הדירות מסוג זה. הגישה של חלק מהרשויות לא לתת היתרים לדירות קטנות נשענת ההנחה שדירות קטנות מושכות אוכלוסיות חלשות יותר. בהתאם, הצעת החוק האמורה, אמורה להגדיל את היצע דירות 3 חדרים ומטה וכשכך החיסכון יתבטא לא רק במחיר הדירה אלא גם בעלויות הארנונה וועד הבית שתהיינה נמוכות יותר".
ח"כ דוד ביטן: "בעקבות משבר הדיור יש חובה לחייב בחוק את הרשויות והוועדות המקומיות לתת תוספת דיור של 10% בהקלה, במיוחד כשמדובר בדירות קטנות לטובת זוגות צעירים. הצעת החוק היא מידתית לאור העובדה שהיא מחייבת תוספת של 10% ומאפשרת לועדות ולרשויות שיקול דעת ב20% הנותרים".