כך נבנה מגדל הקלפים של ענבל אור
שמירת אפשרות למכירה כפולה של דירות, שיווק יותר דירות משאושר לבנות וסירוב להעביר את כספי חברי קבוצת הרכישה לנאמנות: 25 מלקוחות ענבל אור מתארים כיצד החלום לדירה יוקרתית התפוצץ להם בפנים
לקוחות ענבל אור מתחלקים בגסות לשתי קבוצות: אלו שהצטרפו לקבוצות רכישה ממש וקנו במסגרתה דירה, ואלה ששילמו רק דמי הצטרפות לקבוצת רכישה ולא חתמו על הסכם סופי לרכישת דירה אלא רק על מה שאור כינתה "דירה רעיונית". חברי קבוצות הרכישה שילמו כסף מלא בגובה מאות אלפי שקלים עבור חלקם בקרקע שעליה ייבנה פרויקט המגורים וזכו להגנה בדמות רישום הערת אזהרה לזכותם בטאבו. מנגד, רוכשי דירה רעיונית לא זכו להגנה זו והסיכוי שיקבלו את כספם חזרה נראה קלוש.
- החיים הטובים של ענבל אור: בגדים, תכשיטים, אופנוע וחופשות בחו"ל על חשבון החברה
- הנאמן של קבוצת אור: "משכון התכשיטים מפר את הצו שהוציא ביהמ"ש"
- הנאמן של ענבל אור: "יש חשד שניסתה להלבין כסף ולהבריח נכסים"
לידי "כלכליסט" הגיעו מקרים של 25 איש שחתמו על חוזה עם קבוצת ענבל אור ושילמו לה 100 אלף שקל עבור רכישת דירה רעיונית. עו"ד יעל בועז, המייצגת 15 מלקוחות אלה מסבירה כי החוזים שלהם דומים, כספם לא הופקד בידי נאמן או בקופה ייעודית של קבוצת רכישה אלא בחשבון של חברת הנדל"ן של אור. עו"ד שוקי שועלי, המייצג חמישה לקוחות אחרים של אור מתאר אף הוא חוזים דומים.
בחוזה שנחתם מול אור אף מופיע סעיף בו נכתב כי "החברה שומרת לעצמה את הזכות וחופשיה לנהל משא ומתן עם רוכשים נוספים עד לחתימתנו על מערכת ההסכמים והמסמכים כאמור". לדברי עו"ד אבי שאשו, שייצג את אור בפרויקט ששיווקה ברחוב אלוף הניצחון ברמת גן, סעיף זה שימש לכאורה את אור כדי למכור את אותה דירה תיאורטית מספר פעמים ללקוחות שונים.
העברה מיידית של כסף — שלא הוחזר
הלקוחות שעימם דיבר "כלכליסט" ציירו כולם תמונה דומה לגבי האופן שבו התנהלו מולם אור ואנשיה. ראשית הם הוזמנו למשרדי החברה באמצעות הודעת טקסט או מודעה שהכילו הצעה מפתה. במשרדים, לאחר נאמר להם כי רוכשים פוטנציאלים אחרים כבר בדרך וכי אם לא ינצלו את הזדמנות שניתנה להם במהירות הם יאבדו הזדמנות פז. מספר לקוחות סיפרו כי נדרשו להעביר את הכסף לחשבונה של אור באמצעות העברת זהב — הליך שמאפשר להעביר תשלום מחשבון בנק אחד לאחר בתוך דקות מעטות ובלא המתנה. כדי להפיג את חשש של הקונים הבטיחו להם אנשי המכירות כי בכל רגע נתון יוכלו לבטל את ההסכם ולקבל את כספם חזרה בתוך 75 יום.
אלא שאף אחד מהלקוחות לא הצליח לקבל את כספו חזרה. לקוחות שניסו לממש את הזכות לביטול ההסכם נתקלו בגרירת רגליים, וגם לאחר שכבר חתמו על הסכם ביטול, נציגי החברה של אור לא חתמו על ההסכם וספירת הימים עד לקבל הכסף חזרה לא הגיעה. בעקבות הסערה התקשורתית הצליחו רבים מהלקוחות לקבל בסופו של דבר המחאות בגובה 100 אלף שקל, הסכום שהעבירו לאור תמורת הדירה הרעיונית. אך המחאות אלו, כפי שדווח אף בבית המשפט, לא כובדו בידי הבנקים. מבדיקת "כלכליסט" עולה כי אור סיפקה ללקוחות המחאות לא רק מחשבונה בבנק מזקחי טפחות אלא גם מבנק דיסקונט — אך גם אלו לא כובדו.
עו"ד בועז הגישה בשם לקוחותיה תביעה להחזר כספי נגד החברות של אור ונגד אור עצמה וכן דרישה להרמת מסך — כלומר ייחוס חובות החברה לבעלת החברה באופן אישי. בנימוקים לבקשה ציינה בועז כי אור הייתה צריכה לדעת "שהחיוב אותו נטלה החברה לא יכובד". נוסף על כך מייחסת בועז לאור "מצג שווא, הטעיה וחוסר תום לב". ל"כלכליסט" אמרה בועז בשם לקוחותיה כי "אנחנו בוחנים את האפשרות להגיש תלונה במשטרה על רמאות והונאה. זהו מצג שווא, משום שהיא שיווקה פרויקט בשעה שלא ברור אם הוא בכלל יוכל לצאת לדרך".
הדיירים שילמו, אך הדירות נמכרו
בחלק מהפרויקטים ששיווקה אור היא המשיכה למכור דירות רעיוניות בשעה שלטענת עו"ד בועז שאמור היה להיות לה ברור כי מספר החברים בקבוצת הרכישה לפרויקטים גדולה מכמות הדירות שתוכל לבנות בהם.
כך למשל בפרויקט ששיווקה בשדרות הילד ברמת גן: העירייה אישרה לבנות במקום 90 דירות בלבד, אך אור עדיין מנסה לקבל אישור כדי לבנות 108 דירות. לטענת עורך הדין שמייצג את קבוצת הרכישה בפרויקט כבר עתה מונה הקבוצה שגיבשה אור 98 חברים, ואור כבר הבטיחה לבעלי הקרקע 14 דירות נוספות. אלא שנוסף על קונים אלה, עו"ד בועז מייצגת ארבעה לקוחות שכבר שילמו מקדמה עבור דירה בפרויקט ול"כלכליסט" נודע על שני לקוחות נוספים ששילמו עבור זכות לדירה בו. יוצא שאור שיווקה בפרויקט כבר 118 דירות, כך שגם אם תנצח במאבקה מול העירייה היא תיוותר עם 10 קונים שהעבירו כסף לדירה שלא תיבנה.
גם אם במקרה זה יכולה אור לטעון כי מכרה עודף דירות על חשבון חברים אחרים בקבוצה שאולי ביקשו לפרוש, הרי שהמקרה של הפרויקט ששיווקה ברחוב הירדן 93 ברמת גן תמוה יותר. "כלכליסט" שוחח עם שני לקוחות שרכשו מאור דירה בפרויקט זה ועו"ד בועז מייצגת שני לקוחות נוספים שכבר שילמו עבור זכות לדירה בפרויקט. נציגי המכירות של אור טענו בפני הרוכשים כי במקום צפוי לצאת לדרך פרויקט במסגרת תמ"א 38, אלא שבדו"ח השנתי של חברת אור סיטי השקעות לשנת 2015 כלל לא נחתם חוזה עם דיירי הבניין. בהמשך הפרסום על הפרויקט אף הורד מאתר האינטרנט של אור. לדברי עו"ד בועז, לאחד מלקוחותיה אף שווק פרויקט תמ"א 38 ברחוב חיבת ציון, אף שגם במקרה זה לא נחתם הסכם עם דיירי הבניין.
הכספים נעלמו מחשבון החברה
לקוחותיה של קבוצת ענבל אור שקנו דירות במסגרת קבוצות הרכישה מצויים כאמור במצב טוב יותר. במקרים שבהם השלימה אור את התשלומים לבעלי הקרקע אזי נפילתה הכלכלית (אם תהיה כזו) תגרום לחברי הקבוצה נזק כלכלי קל אם בכלל. אך המקרה של קבוצת הרכישה בפרויקט ששיווקה אור ברחוב אלוף הניצחון 20 ברמת גן מורכב יותר, והוא למעשה זה שדחף את האבן הראשונה שחוללה את המפולת. חברי הקבוצה שילמו לאור את מלוא הכסף עבור הקרקע, הכסף הועבר לקופת החברה של אור, אלא שלפי דיווחיה לבית המשפט קופה זו מרוקנת.
אור שיווקה בפרויקט זה 21 דירות ולדברי עו"ד שאשו, שייצג את אור בפרויקט, היא הצליחה לגייס לקבוצת הרכישה 16 קונים ששילמו כל אחד 700 אלף שקל, שנועדו לשמש לרכישת הקרקע מבעליה הקיימים חברת גלובל. לטענת שאשו, בקשות הרוכשים להפקיד את הכסף בנאמנות נענו בשלילה ואור התעקשה שהכסף יעבור לחשבון החברה שלה ובמזומן. אור סיכמה עם גלובל על רכישת הקרקע ב־16 מיליון שקל, ולאחר תשלום מקדמה בגובה 2.5 מיליון שקל רשמה גלובל הערת אזהרה בטאבו עבור החברה של אור ותחתיה הערות אזהרה גם עבור חברי קבוצת הרכישה.
עם זאת, לדברי עו"ד שאשו, אור העניקה לגלובל ייפוי כוח שמאפשר לחברה למחוק את הערת האזהרה עבור אור ואיתה את הערות האזהרה לחברי קבוצת הרכישה שנרשמו תחתיה. "לכולם הובהר שאם אור לא עומדת בהתחייבות (לגלובל — א"ג) הערת האזהרה שווה כקליפת השום", אומר שאשו. לדבריו, חברי הקבוצה חולקים עם אור את האחריות לסיכון כספם שכן "בערך חצי מהלקוחות היו מלווים בעורך דין מטעמם".
לפני כשלושה שבועות הגישה חברה בקבוצת הרכישה בקשה לפירוק חברת אור סיטי בטענה שאור חייבת לבעלי הקרקע, חברת גלובל, מליון שקל. לבסוף הצליחה אור לגייס את הכסך ממכירת דירה שעליה היתה רשומה הערת אזהרה לטובת איש השוק האפור שלי נרקיס.
מענבל אור נמסר בתגובה: "הסעיף בחוזה שמאפשר המשך קיום משא ומתן מתייחס לתקופה של 14 יום ממועד החתימה שבה אני מרשה לעצמי לנהל משא ומתן כתוב. הדבר נאמר בעל פה לחותמים. הכסף לרוכשי הדירה הרעיונית לא הוחזר בשל המצב שבו מצויה הקבוצה. בפרויקט בשדרות הילד מדובר בקבוצת רכישה של 93 רוכשים ואני מתכוונת למסור לרוכשים דירות בפרויקט שהן בבעלותי. בפרויקט באלוף הניצחון, 15 מחברי קבוצת הרכישה ביטלו את התשלום בעקבות הפרסומים ובכוונתי לנקוט בהליכים מול ולפתוח כעת חשבון נאמנות עבור הקבוצה".