האוצר לא מצליח לפתור את פלונטר המימון במחיר למשתכן
בנק הפועלים לא מסכים לממן לבדו את הפרויקט בעפולה ולכן פנה האוצר ללאומי ולמזרחי טפחות שטרם קיבלו החלטה בנושא
אי הוודאות שאופפת את הזוכים במכרזי מחיר למשתכן בעפולה ובלוד בנוגע ליכולת שלהם לקבל משכנתא לרכישת הדירה בה זכו נמשכת.
ל"כלכליסט" נודע כי משרד האוצר פנה לבנק לאומי ולבנק מזרחי־טפחות כדי לנסות ולשכנע אותם להעניק משכתנאות לזוכים במכרז בפרוייקט בעפולה, זאת לאחר שבנק הפועלים — אותו האוצר הצליח לשכנע להעניק משכנתאות לזוכים — לא הסכים להיות המלווה היחיד לפרויקט, בין היתר משום שהקבלן הוא בעל ניסיון מועט בענף הבנייה.
בבנק לאומי ובבנק מזרחי טפחות מאשרים כי האוצר פנה אליהם, אך טוענים כי כרגע לא התקבלה החלטה בנושא.
- מחיר למשתכן: דירה באשקלון תימכר ב-584 אלף שקל
- בנק ישראל יאשר הקלות במשכנתא לרוכשי דירה בתוכנית מחיר למשתכן
- האוצר יחייב קבלנים לספק ערבות בנקאית לפרויקטי מחיר למשתכן
בעיה דומה קיימת גם בפרוייקט בלוד. באוצר טוענים כי בנק לאומי הסכים ללוות את הפרוייקט וכי אנשי המשרד מנהלים מגעים גם מול יתר הבנקים, אך בבנק לאומי טוענים כי אין סיכום כזה.
ממשרד האוצר נמסר כי "באשר למכרזים בעפולה ובלוד, אנו משוכנעים כי יתר הבנקים ילכו בעקבות בנק הפועלים, שהסכים ללוות את הפרוייקט בעפולה, ויעניקו אף הם ליווי לרוכשי הדירות בשני הפרוייקטים". בנוסף נמסר מהאוצר כי מעתה הוא יחייב את כלל היזמים הניגשים למכרזי מחיר למשתכן להעניק ערבות חוק מכר כדי להבטיח את השקעתם של הרוכשים. ההחלטה תחול גם על קבלנים שכבר זכו במכרז.
לפני כשבועיים נודע לראשונה כי הבנקים הגדולים מסרבים להעניק משכנתאות לזוכים בהגרלות מחיר למשתכן שנערכו בעפולה ובלוד, משום שהפרוייקטים מסוכנים. לטענת הבנקים, משום שאף בנק לא ליווה את הפרוייקטים מראשיתם, אין אף גורם פיננסי שמכיר את הפרוייקט ואת הקבלן היטב מבחינה כלכלית. כמו כן, מאחר שמטבעם פרוייקטים של בנייה מתארכים מעבר לרצוי, הבנקים חוששים כי עלויות הפרוייקטים יגדלו עם הזמן ולכן חוששים להעניק משכנתאות.
מקורבים לשר האוצר משה כחלון טוענים כי הסיבה לסירובם של הבנקים נעוצה בהתנכלות לכחלון בשל החוק להגבלת שכר הבכירים במערכת הבנקאית.