מינהל התכנון: הוועדה לתכנון מתחמים מיוחדים הכריזה על 172 אלף יח"ד מאז הקמתה
דו"ח שפורסם היום מסכם את פעילות הוותמ"ל מצביע על הצלחתה בקידום תוכניות ביישובי הדרום ומתחמים ביישובי מיעוטים במחוז הצפון; בחברה להגנת הטבע לא התרגשו מהנתונים: "בפועל אושרו בשנתיים 4 תוכניות בלבד"
172 אלף יחידות דיור זהו מספר יחידות הדיור שהוכרזו על ידי הוועדה לתכנון מתחמים מועדפים לדיור מיום הקמתה בשנת 2014, כך עולה מנתוני הדו"ח שפרסם היום (ב') מינהל התכנון הסוקר את פעילות הוועדה.
- הותמ"ל אישרה תוכנית לבניית 1,600 יחידות דיור בגן יבנה
- התוכנית השאפתנית של כחלון: תכנון, שיווק ועסקאות של 145 אלף דירות ב-2016
- הרצליה: אושרה בוותמ"ל תוכנית אפולוניה להקמת 3,000 דירות
על פי הנתונים סך יחידות הדיור שהוכרזו מתפרש על פני 53 מתחמים ב-6 המחוזות. מחוז הצפון הוא המחוז בו אושר מספר המתחמים הגבוה ביותר (16 מתחמים) שמשום שבמחוז זה כלולים לא מעט יישובי מיעוטים. יחד עם זאת, מספר היחידות הגבוה ביותר, על פי הדו"ח הוא במחוז דרום. "בבחינת מספר יחידות הדיור ניתן לראות כי מרבית יח"ד מרוכזות במחוז דרום, בהתאם למדיניות הממשלתית למתיחת אזורי הביקוש לאזורים אלו (אשקלון וקרית גת), והיתר בפריסה אחידה יחסית", נכתב בדו"ח.
עוד על פי הדו"ח, עד לחודש אפריל השנה התקיימו 19 ישיבות מליאה בהן הוחלט על הפקדה של 18 תכניות להתנגדויות. עד כה החליטה הוועדה על אישור שמונה תכניות הכוללות כ-32 אלף יחידות דיור, מתוכן ארבע תכניות הכוללות 25 אלף יחידות דיור פורסמו למתן תוקף – שלוש במחוז תל אביב ואחת במחוז דרום.
הוותמ"ל הוקמה במטרה לספק מענה תכנוני מהיר ומגיעים לפתחה רק תכניות בקנה מידה גדול הכוללות לפחות 750 יחידות דיור, וביישובי מיעוטים לכל הפחות 200 יחידות דיור. כמו כן, התכניות שעוברות בוועדה כפופות לחוק התכנון והבנייה הקובע כי 20% מסך יחידות הדיור הכלולות בתכנית יהיו דירות קטנות. בנוסף לכך, 30% מיחידות הדיור ישווקו להשכרה, 15% לטווח ארוך ו-15% במחיר מפוקח, אלא אם כן הממשלה החליטה אחרת בעת ההכרזה על המתחם.
בחברה להגנת הטבע לא מיהרו להתרגש מהנתונים שהוצגו בדו"ח ומסרו: "זה מגוחך שהוועדה שאמורה לפתור את משבר הדיור, לקצר הליכים ולספק מלאי מהיר של יחידות דיור, הצליחה בשנתיים של עבודה לאשר בפועל 4 תכניות בלבד. מדובר, ללא ספק, בהישג מפוקפק ביותר, במיוחד שגם בתכניות שכבר מאושרות, ישנם בדרך כלל חסמים שונים, המונעים את הקמתם, כמו קרקעות מזוהמות, מחנות צבאיים והליכים משפטיים, כך שגם הם לא ייצאו לפועל בקרוב, אם בכלל".
עוד הוסיפו בחברה להגנת הטבע: "מינהל התכנון מתהדר, כמו תמיד, במלאי תכנוני על הנייר, אבל הציבור בישראל ימשיך לסבול גם ממצוקת הדיור וגם מהליכי תכנון "מהירים", כביכול, אשר גם אם יתממשו, יובילו להקמת פרויקטים בעייתיים, מהם יסבלו, בראש ובראשונה, התושבים עצמם. לאור נתונים אלה, ולנוכח אמירתו של ראש מטה הדיור, אביגדור יצחקי, כי ישנו מלאי תכנוני לפחות לעשור הקרוב, אנחנו סבורים כי אין מנוס מפיזור הוועדה המיותרת הזאת, ועדה שכולה בלוף אחד גדול, שבחסותו נעשים צעדים ופעולות שכל אחד מאיתנו ישלם עליהם ביוקר במשך שנים רבות".