יש בעיר מחיר למשתכן, אבל זכאים מעדיפים לרכוש בפרויקט השכן
לפי כמה חברות בנייה, בפרויקטים בקריית גת וראש העין הנבנים בסמוך למחיר למשתכן, יותר ממחצית מהרוכשים הם זכאים שוויתרו על התוכנית. הסיכוי הנמוך והיצע הדירות המצומצם דוחפים אותם לשוק החופשי
בקריית גת, ראש העין ועפולה אמנם מקודמות במרץ תוכנית מחיר למשתכן, אולם בכמה פרויקטים הקרובים למתחמים אלה ואינם כלולים בתוכנית, מתרחשת תופעה מעניינת: יותר ממחצית מהרוכשים בהם היו יכולים להשתתף במחיר למשתכן - אך העדיפו לוותר.
- האוצר יעניק ערבות לבנקים לטובת מימון משכנתאות בפרויקטי מחיר למשתכן בעפולה ובלוד
- ראש העין: מכרזי מחיר למשתכן לבניית 3,300 יחידות דיור - נדחו שוב
- מאיפה תממן המדינה ערבויות למחיר למשתכן?
מנתונים שמסרו ל”כלכליסט” כמה חברות בנייה, עולה שזוגות צעירים מוותרים על הסיכוי ליהנות מהטבה של מאות אלפי שקלים במה שנראה כמו הבעת חוסר אמון בסיכוי להיכלל בפרויקט ובאפשרות שהוא יעצור את עליית המחירים בסביבתו.
מאז השקת פרויקט מחיר למשתכן בשנה שעברה שווקו בהצלחה כ־8,000 יחידות דיור לקבלנים ויזמים.
אולם עד סוף החודש יוגרלו לדיירים 1,200 דירות בלבד בעפולה, לוד וקריית מוצקין. התוכנית קובעת מחיר מקסימלי למחיר סופי של מ”ר בנוי, והזוכה במכרז הוא הקבלן המציע את ההצעה הנמוכה ביותר כשהמדינה מוותרת על הכנסות מלאות על הקרקע. בסופו של דבר, המחיר אמור להיות נמוך ב־20% לפחות ממחיר השוק באזור.
בהגרלות שהתקיימו עד כה עמדו סיכויי הזכייה על 5%־7%, כך שישנם הרבה יותר מאוכזבים מזוכים מאושרים. על פי נתוני חברת הבנייה דונה, מתוך כ־110 דירות שמכרה בפרויקט כרמי גת מתחילת השנה, 58 נרכשו על ידי זוגות ורווקים הזכאים להשתתף במחיר למשתכן. נתון זה מפתיע במיוחד מכיוון שבסוף החודש צפוי להסתיים באותה שכונה מכרז ענק של לשיווק קרקע ל־1,142 דירות, שיוגרלו לרוכשים זמן קצר לאחר מכן.
אחד הרוכשים בפרויקט של דונה, איש מערכת הביטחון שביקש להישאר בעילום שם, אמר אתמול ל”כלכליסט”: “אשתי ואני יודעים שצפוי לצאת מכרז, אבל העדפנו לא לחכות להחלטות של המדינה. עכשיו קנינו בית, במחיר שאולי יכול להיות יקר יותר. בזכות משכנתא טובה שלא בטוח שהיינו מקבלים במחיר למשתכן, אנחנו מצמצמים את פערי המחיר ואולי אפילו מכסים אותם כי רכשנו מוקדם יותר”.
סמנכ"ל דונה, אוהד סבן, מסביר כי לדעתו "יש זוגות צעירים שמוותרים מראש על האפשרות להתמודד בהגרלות כי הם מבינים שההיצע בהן לא מספיק והם יכולים להישאר בלי דירה. אלו גם דירות שהזוגות יוכלו לראות כנראה בעוד 4־5 שנים — לעומת הפרויקטים הנבנים שיהיו מוכנים מוקדם יותר. רובם מעדיפים לא להמתין אחרי שנכוו מההבטחות הקודמות. מעטים מהזוגות האלה ייהנו מהדירות המוזלות ולכן הם מוותרים מראש כדי לא לספוג עוד עליית מחירים".
מצב דומה קיים גם בראש העין שבה אמורים להיסגר בחודשים הקרובים מכרזי מחיר למשתכן לבניית 3,300 דירות: בפרויקט באותה שכונה של חברת אביסרור, רכשו זכאים 30 מתוך 45 הדירות שנמכרו מתחילת השנה. ייתכן שאחד
השיקולים הוא הרצון לרכוש דירות של 4־5 חדרים. במכרזי מחיר למשתכן נמכרות דירות רבות של 3 חדרים, אולם הן האחרונות להיבחר. ייתכן שהזכאים מבינים שגם אם יעלו בגורל, לא בטוח שיצליחו לבחור את הדירה שבה הם מעוניינים ותישאר להם דירה קטנה מדי.
“בגלל ההחלטה לשווק קרקעות רק במסגרת מחיר למשתכן, מלאי דירות חמישה חדרים בשכונה הולך ואוזל", מציין סמנכ"ל השיווק בחברת אביסרור משה ובניו, יורם אביסרור. "בנוסף הם מבינים שלא יוכלו לשנות את המפרט, ולכן לפחות 60% מהרוכשים בפפרויקט שלנו בראש העין הם זכאים שוויתרו על מחיר למשתכן".
בעפולה, שבה יוגרלו בחודשים הקרובים עוד 150 דירות במחיר למשתכן, יש תופעה דומה, אם כי בנפח קטן בהרבה. שרון בן צבי, סמנכ”ל השיווק בחברת לוינשטיין סיפרה כי “לאחר שבחודשים האחרונים מכרנו 3־4 דירות, באפריל מכרנו שמונה, ויש עניין רב בעיקר מצד זוגות צעירים”.