בנק ישראל: שינוי בגובה מס רכישה לא משפיע על הביקוש לדירות
על פי המחקר, שינוי בשיעור המס לא צפוי להביא לשינוי בהתנהגות הרוכשים. לעומת זאת משקיעים, המונעים בעיקר משיקולים כלכליים, רגישים יותר לשינויים במחיר הרכישה
- הכלכלן הראשי: מנובמבר 2015 - יש גידול במכירת דירות של משקיעים
- המשכנתאות תופחות: עלייה של 19% בסכום הלוואה ממוצעת - בתוך שנה
- מחירי הדיור לא עוצרים: עלייה של 8% במחירים בתוך שנה
בישראל מושת מס רכישה על רוכשי דירות למגורים בשיעורים שוליים עולים, ומדרגות המס מתעדכנות בדרך כלל אחת לשנה. כיום רשות המסים לא גובה מס רכישה מרוכשי דירה יחידה במחיר של עד 1.6 מיליון שקל, ודירות שמחירן נע בין 1.6 מיליון שקל ל-1.89 שיעור המס עומד על 3.5%, ולדירות שמחירן נע בין 1.89-4.89 מיליון שקל שיעור המס הוא 5%.
מאחר שמערכת המס מושתתת בשיטת מדרגות מס, נוצרים התקבצויות של רוכשים סביב מדרגות שבו שיעור המס משתנה. המחקר בדק את תגובת רוכשי דירה יחידה, כלומר אלו שאינם משקיעים, סביב אותן מדרגות מס מהמעבר משיעור של 0% ל-3.5% בין השנים 2008-2014.
מתוצאות המחקר עולה כי שיעורי המס בישראל אינם מהותיים ועומדים על שינוי של 0.04% בלבד, נמוך מהגבול התחתון של טווח השינויים שנבדקו במדינות שונות (0.05%). כך נראה כי שינוי בשיעור המס לא צפוי להביא לשינוי בהתנהגות הרוכשים, כך שמבחינת קובעי המדיניות הם אינם מעוותים את החלטות הפרטים ואינם גורמים לנטל עודף משמעותי ומגדילים את הקופה הציבורית.
עם זאת לא נמצאה תגובה מסוימת של משקיעים ובבנק ישראל מסבירים זאת בכך שייתכן שמשקיעים, המונעים בעיקר משיקולים כלכליים, רגישים יותר לשינויים במחיר הרכישה ולכן השינויים בהתנהגותם ביחס למחיר הדירה צפוי להיות גבוהה יותר. על פי הממצאים של המחקר ניתן להסיק כי העלאת מס הרכישה למשקיעים בשנה שעברה על ידי שר האוצר משה כחלון הייתה השפעה חזקה יותר על ההכנסות לקופת המדינה מהרחקת משקיעים משוק הדיור למגורים.