כך לא יירדו המחירים: ירידה של 8% בהתחלות הבנייה ברבעון הראשון
זאת בהשוואה לשנה שעברה; מנתוני הלמ"ס עולה כי הירידה החדה ביותר נרשמה בשטחי יהודה ושומרון; ירידה של 5%-9% נרשמה בהתחלות בנייה במסגרת תוכניות להתחדשות עירונית; מדובר ברבעון רביעי רצוף של ירידות
הרבעון הראשון של 2016 נרשם כרבעון רביעי רצוף של ירידה בהתחלות הבנייה. כך עולה מנתוני הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה. מהנתונים עולה כי ברבעון הראשון של 2016 החלו בבנייתן של כ-11,810 דירות חדשות במשק, ירידה של 8.1% בהשוואה לרבעון המקביל ב-2015 (כ-12,900 דירות).
- הקבלנים: מזהים בלימה במחירי הדירות, קצב התחלות הבנייה גדל
- למרות מאמצי הממשלה, ירידה בהתחלות הבנייה: רק 11,130 דירות ברבעון השלישי
- ראש מטה הדיור: "בשנה הקרובה נראה קפיצה בהיקף התחלות הבנייה"
כאמור, מדובר בירידה רצופה בהתחלות הבנייה אשר התבטאה גם במספר הדירות שנבנו (לפי נתוני המגמה ונתונים בהם ניכו את העונתיות). לפי נתונים אלה מדובר בירידה של 5.6% בהשוואה לרבעון הקודם. כמו כן הירידה מתבטאת גם בנתון נוסף שבו בוחנים את היקף שטחי הבנייה.
חלוקה לפי מחוזות: מתוך 7 מחוזות (כולל יהודה ושומרון) ב-4 מתוכם היו ירידות בהתחלות בנייה, כאשר במחוזות ירושלים דרום ומרכז יש גידול בהתחלות הבנייה בשיעור של 13.2% ו-7.8% ו-8.6% בהתאמה.
מנגד, הירידה החדה ביותר הייתה במחוז יהודה ושומרון בשיעור של 53%. ירידות חדות נרשמו גם במחוזות הצפון ות"א – 29.3% ו-18.3% בהתאמה.
היקפי הבנייה הגדולים ביותר היו במחוז מרכז - 32.1% מסך הבנייה שהחלה, כאשר מחוזות צפון ודרום תפסו את הנתחים הבאים 16.5% ו-15% בהתאמה. על פי הערכות, חלק משמעותי מהירידה בהתחלות הבנייה נובע מתקופת ביניים שבה שווקו מגרשים רבים במסגרת תוכנית מחיר למשתכן, אך בנייתן טרם החלה.
ירידה של 40% בירושלים
היישובים ראש העין ופתח תקווה כשיאניות הבנייה. בראש העין החלו להיבנות 720 דירות, יותר מפי שניים בהשוואה לרבעון המקביל. בפתח תקווה הוחל בניית כ-590 יח"ד – עלייה של כ-54%.
יישובים נוספים הצטרפו למעגל התחלות הבנייה: בצור הדסה החלו להיבנות כ-300 דירות לעומת כ-5 דירות בתקופה המקבילה אשתקד, בכפר סבא נבנו כ-310 דירות, פי ארבעה מבתקופה המקבילה אשתקד, בקריית גת – כ-260% יותר, בהרצלייה – כ-115%, בחדרה – כ-110%.
בחלק מהיישובים נרשמה ירידה: בירושלים – כ-39%, באשקלון – כ-27% ובכל אחד מהיישובים תל אביב-יפו, ראשון לציון וטירת הכרמל – כ- 11%.
הירידה בהתחלות הבנייה לא נעצרה רק בפרויקטים חדשים, גם בפרויקטים של התחדשות עירונית נרשמה ירידה גם אם מתונה יותר. בפרויקטים של הריסה ובנייה מחדש (פינוי בינוי ותמ"א 38 – 2) החלו ברבעון זה בבנייתן של 1,004 דירות ירידה של 5% בהשוואה לרבעון המקביל אשתקד.
ירדה בפרויקטים של פינוי-בינוי
הירידה התבטאה בעיקר בפרויקטי פינוי-בינוי כאשר דווקא בפרויקטי תמ"א 38/2 נרשמה עלייה של 55% והחלה בנייתן של 620 דירות. כמו כן החלו בבנייתן של 620 דירות בפרויקטים של חיזוק ותוספת לבניין הקיים – ירידה של 9%.
מתוך הדירות הללו החלו להיבנות 330 דירות במסלול של תמ"א 38 – ירידה של 20% בהשוואה לרבעון מקביל אשר נובעת מכך שברוב המקרים יזמים יעדיפו לבצע הריסה ובנייה מחדש ולא תוספת על בניין קיים.
באופן כללי, ניתן לומר שהמסלול לתוספת על בניין קיים הפך עם הזמן לפחות נפוץ ופופולרי גם בקרב בעלי הדירות, בשל היעדר כדאיות כלכלית. בדומה לשנים קודמות גם הפעם מרבית הדירות נבנו במחוזות ת"א והמרכז 57% ו-22% בהתאמה ורק 13% במחוז צפון.
גם נתוני גמר הבנייה אינם מביאים בשורה לענף ומחדדים פעם נוספת את הבעיה של התמשכות בנייה בעיקר בשל מחסור בעובדים. ברבעון הראשון של 2016 הסתיימה בנייתן של כ-9,640 דירות, 15.4% פחות מאשר בתקופה המקבילה אשתקד. גם במקרה זה מדובר ברבעון הרביעי ברציפות, בו נרשמה ירידה במספר הדירות שהסתיימה בנייתן.
מבחינת השטח שנמצא בבניה פעילה ניתן לזהות עליה של כ-3.8%. עליה זו משקפת בעיקר את הקושי בסיום פרויקטי בניה, כאשר פרויקטים נוספים נכנסים לבניה אך מועד סיומם מתארך.
המספר הגדול ביותר של דירות שבנייתן הסתיימה, היה במחוז המרכז – כ-30% מכלל הדירות היו במחוז זה, בעוד שבמחוז חיפה– כ-9% בלבד.