מדוע עסקה המועצה הארצית ב-36 וילות?
במקום לפתור את משבר הדיור, גוף התכנון הבכיר דן בתוכנית לבניית וילות בשטח למלונאות בזכרון יעקב. אביגדור יצחקי הסכים ש”זו לא מטרה מיוחדת” שמצדיקה דיון, אבל לא קיבל את עמדת משרד המשפטים לבטל את התוכנית
גוף התכנון הבכיר ביותר, המועצה הארצית לתכנון ובנייה, עסק בישיבתו הקודמת בסוף מרץ בתוכנית קטנה לבניית 36 וילות בזכרון יעקב, וזאת על אף שהעומד בראש המועצה, ראש מטה הדיור אביגדור יצחקי, הסכים כי “36 יחידות דיור של צמודי קרקע אינה מטרה מיוחדת” שמצדיקה דיון במועצה. עם זאת, יצחקי לא עצר את קידומה של התוכנית והורה להעבירה לוועדת המשנה של המועצה לנושאים תכנוניים עקרוניים (ולנת”ע), כדי למצוא פתרון שיאפשר לקדם אותה.
- המועצה הארצית לתכנון ולבנייה אישרה להעביר את תמ"א 1 להערות הוועדות המחוזיות
- יותר דירות, בלי תשתיות: שוורץ מקדמת גרסה אגרסיבית לתמ"א 38
- המועצה הארצית אישרה: עיריית תל אביב תוכל להרוס את בית המכס
הקרקע שבה מתוכננת הבנייה נמצאת בשטח השיפוט של זכרון יעקב, במעלה מצוק הכרמל המשקיף לים, אולם היא שייכת לקיבוץ מעיין צבי הסמוך. התוכנית המקורית של הקרקע מייעדת אותה לתיירות ומלונאות אולם היזם עודד תורג’מן מחברת אמירי גן, אחד מיזמי הנדל”ן הבולטים בזכרון יעקב, הגיש תוכנית להקמת הווילות מול אחד הנופים היפים בארץ. אלא שהתוכנית שהגיש הצריכה את שינוי הייעוד של הקרקע למגורים.
ב־2009, כאשר מועצת זכרון יעקב אישרה את התוכנית ברמה המקומית וקידמה אותה לוועדת התכנון המחוזית, היא טענה שהיא מיועדת לדיור בר־השגה לצעירי זכרון. בתחילה משרד התיירות התנגד לשינוי הייעוד של השטח, אולם בספטמבר 2014 הוולנת”ע אישרה את שינוי הייעוד למגורים. בתגובה, תושבים המתגוררים בסמוך לשטח עתרו בתחילת 2015 לבית המשפט המחוזי בחיפה נגד אישור התוכנית.
מדוע התוכנית הקטנה הגיעה עד למועצה הארצית? שינוי של ייעוד קרקע מתיירות למגורים נדון במועצה מתוך הנחה שהסבה כזאת מתרחשת בפרויקטים בעלי חשיבות מיוחדת. קרקעות המיועדות לתיירות הן מועטות ובדרך כלל גם אי אפשר להחליפן בקרקע אחרת, כך שהיזם צריך להוכיח ששינוי הייעוד הכרחי לנוכח “מטרה מיוחדת”.
עו”ד שחר לוינזון ממשרד יוסף ישורון המייצג את התושבים, עדכן לאחרונה את בית המשפט המחוזי בהתרחשויות במועצה הארצית. לפי הפרוטקול שצורף לעדכון, נציג משרד המשפטים במועצה הארצית, משה גולן, הביע עמדה חד משמעית נגד התוכנית ואמר שאינו מבין כיצד מנסים לקדם את התוכנית כבעלת חשיבות מיוחדת. "הקמה של 30 ומשהו יחידות דיור של צמודי קרקע יכול להיות - סליחה, בוודאות - לא ניתן לראות בזה פרויקט בעל חשיבות מיוחדת אחרת". בהמשך אף הציע גולן לקבל החלטה על התוכנית כבר בדיון - כלומר לבטל אותה.
עמדתו של גולן מנוגדת לעמדה שהציג משרד המשפטים בשנה שעברה. בתגובה לעתירת התושבים טען אז המשרד כי “התקיים התנאי הדורש מטרה בעלת חשיבות מיוחדת אחרת”.
אביגדור יצחקי הסכים עם העמדה העקרונית של גולן שהתוכנית אינה למטרה מיוחדת, אולם נמנע מלקבל החלטה. הוא הודיע שהמועצה מחזירה את התוכנית לוולנת”ע, והמליץ על הפתרון הראוי בעיניו כששלח את נציגי משרד התיירות ומינהל התכנון להגיע להסכמה באמצעות מציאת שטח חלופי למלונאות או בשילוב מגורים ומלונאות בשטח. בעוד מהלכיו של יצחקי מלמדים שהוא מבקש לקדם בנייה למגורים במקום, הוא הוסיף כי "ברור שכל העניין התחיל לצמוח מבקשה של ראש הוועדה המקומית, שכנראה בעלי הקרקע באו אליו וביקשו".
יש לציין שראש מועצת זכרון יעקב שקידם את התוכנית, יעקב אבוטבול, התפטר באפריל, שבוע לאחר שהמשטרה המליצה להגיש נגדו כתב אישום. לפי חקירת המשטרה, אבוטבול איים על בעל מלון “עדן אין” שלא יקדם את ענייניו במועצה, כל עוד הוא מתנגד לפרויקט בנייה למגורים שתוכנן בשטח המלון. גם את התוכנית הזו הציג אבוטבול כדיור בר השגה לצעירים.