לא רק חברת תקשורת: בוננזת הנדל"ן של בזק
בחמש השנים האחרונות בזק מכרה 79 נכסים שהניבו לה 857 מיליון שקל, מרביתם היסטוריים שהחברה מחזיקה עוד מהתקופה שהיתה ממשלתית. בידיה עוד לא פחות מ־ 340 נכסים, שחלק הפכו מיותרים כשהרשת שודרגה
בזק שלשלה לקופתה 857 מיליון שקל בחמש השנים האחרונות, ממכירת נכסי נדל"ן שקיבלה בעבר במתנה מהמדינה כשהוקמה כחברה ממשלתית. 13 שנה אחרי שנחתם הסכם שמעביר את הנכסים הללו לבעלותה, מחירי הנדל"ן הנוסקים מאפשרים לבזק להגדיל את התזרים שלה במאות מיליוני שקלים.
- משרד התקשורת מתקפל: מיישר קו עם האוצר בנוגע לאלוביץ'
- מאבדות נתח שוק: פלאפון מחקה חצי מיליון מנויים, yes נפרדת מ-6,000 לקוחות
- בזק מציגה נפילה של 22% ברווח ברבעון השני
מכירת הנדל"ן מתאפשרת בזכות המעבר לרשת NGN, שאפשר לבזק להציע חבילות אינטרנט במהירות גבוהה יחסית לאותה תקופה — 10–15 מגה. המעבר ייתר את השימוש במרכזיות הענק של בזק, שדרכן יצאו כבלי נחושת ענקיים והתפזרו ברחבי שכונות וערים. לאחר שדרוג הרשת, בזק עברה לפעול באמצעות מרכזיות קטנות, מעין ארוניות, הפזורות ברחובות. גם צינורות הנחושת שהיו בתוך האדמה הוצאו ונמכרו. אותה סוכרייה שקיבלה מהמדינה, המרכזיות שהוקמו על שטח נדל"ני מבוקש, הפכו ריקות ובזק החלה למכור אותן.
הנדל"ן הוא לא העיסוק העיקרי של בזק, אבל זו בהחלט תוספת נחמדה לדו"חות הכספיים שמאפשרת חלוקת דיבידנדים למרות שחיקת הרווחים. אך גם בבזק יודעים שבשלב מסוים ייגמרו להם הנכסים למכירה, ואז היא תצטרך לחשוב איך להתמודד עם הירידות בהכנסות משוק הטלפון הקווי ועם התחרות הגוברת באינטרנט בעקבות רפורמת השוק הסיטונאי.
בזק הוקמה בשנת 1984 על ידי המדינה ועברה במשך השנים דילול החזקות. בשנת 1998 החליטה הממשלה למכור את גרעין השליטה בבזק ונתקלה בלא מעט קשיים, עד שבשנת 2003 היא גיבשה תוכנית חדשה ואף הגיעה להסדר פשרה בנוגע לנכסיה של החברה. עד ההסדר חלק מנכסיה של בזק היו חכורים מהמדינה ולא בבעלותה. לאחר ההסדר בזק קיבלה לידיה את הקרקעות, וזה איפשר לה לעשות בהן כרצונה.
ב־2005 הופרטה בזק באופן סופי ונמכרה לקבוצת רכישה שבראשה עמד איש העסקים חיים סבן תמורת 972 מיליון דולר. לאחר ארבע שנים נמכרה החברה שוב, הפעם לאיש העסקים שאול אלוביץ', תמורת 7 מיליארד שקל. במהלך 2009 החלה החברה להשתמש ברשת NGN, שהפכה כאמור את שטחי הנדל"ן לחסרי שימוש. כך קרה שבמהלך חמש השנים האחרונות בזק מכרה כ־80 נכסים בשווי כולל של 857 מיליון שקל, רובם מרכזיות שהיא כבר לא זקוקה להן יותר. נכון לסוף 2015, ברשות בזק היו עוד 340 נכסים. 330 מתוכם פרוסים על שטח כולל של 890 אלף מ"ר קרקע וכ־140 אלף מ"ר בנוי, מה שאומר שבמשך השנים הקרובות בזק תמשיך למכור את הנכסים ולהזרים את הכספים לשורת התזרים החופשי.
מכירת הנדל"ן של בזק תופסת תאוצה בשנים האחרונות. ב־2011 מכרה החברה 11 נכסים שהניבו לה 136 מיליון שקל. ב־2015 נמכרו 16 נכסים תמורת 273 מיליון שקל. לטובת הפעילות החדשה, בזק הקימה אתר מיוחד שנקרא בזק נדל"ן, שבו אפשר לראות את המבנים המוצעים למכירה. כרגע יש באתר 21 נכסים למכירה.
מעבר לנכסים, לבזק יש גם שטחים שקיבלה מהמדינה טרם ההפרטה. אחד המשמעותיים נמצא ליד צומת מסובים, ומוערך על ידי החברה בכ־450 מיליון שקל. עם זאת, בזק הדגישה כי התחזיות ל־2016 אינן כוללות את מכירתו. סביר להניח שבזק לא תמהר למכור את השטח המבוקש מאחר שהשטחים בגוש דן אוזלים והערך של הנותרים עולה עם השנים.