$
חדשות נדל

היקף המשכנתאות שלקחו משקי הבית ירד ב-8% השנה

המשכנתאות שנטלו משקי הבית השנה צפויות לעמוד על היקף של 60 מיליארד שקל - 5 מיליארד שקל פחות מבשנה שעברה. העלאת מס הרכישה למשקיעים על ידי שר האוצר, תוכנית מחיר למשתכן ועליית הריבית על המשכנתא גרמו לירידה

אביב גוטר 09:0522.12.16

היקף המשכנתאות החדשות שנטלו משקי הבית בישראל ב־2016 צפוי להסתכם בכ־60 מיליארד שקל, ירידה של 8% משנה שעברה, כך עולה מהערכות גורמים בענף הבנקאות. אשתקד עמד ההיקף על 65 מיליארד שקל.

 

על פי ההערכות, הבנקים צפויים להלוות לציבור כ־4.9 מיליארד שקל החודש, 13% פחות לעומת החודש המקביל.

 

לירידה בהיקף המשכנתאות עשויות להיות כמה סיבות, והראשונה שבהן היא העלאת מס הרכישה למשקיעים. שר האוצר משה כחלון החליט להכביד את המס בסוף יוני 2015, והעלה אותו ב־2%–3%, לפי שווי הדירה. בארבעת החודשים הראשונים להטלת המס לא נרשמה ירידה בהיקף פעילות המשקיעים בשוק המשכנתאות. אך ככל שחלף הזמן, ניכר שהם נרתעים מהמס: ב־2015 נטלו המשקיעים הלוואות של 11 מיליארד שקל (20% מהיקף המשכנתאות), בעוד שבין ינואר לאוקטובר השנה הם נטלו 6.2 מיליארד שקל בלבד (13%).

זוג צעיר מתעניין במשכנתא (ארכיון) זוג צעיר מתעניין במשכנתא (ארכיון) צילום: שאטרסטוק

 

ב־2016 לא נרשם שינוי בהיקף המשכנתאות החודשיות שנטלו משקיעים. אולם כשמסתכלים על מספר ההלוואות השנתי נרשמת מגמת ירידה. כל משקיע לווה יותר כסף לטובת המשכנתא, משמע שמחירי הדיור ממשיכים לעלות.

 

זכאי מחיר למשתכן ממתינים

 

סיבה נוספת לירידה בנטילת משכנתאות נעוצה בתוכנית הדגל של שר האוצר - מחיר למשתכן. כשנה וחצי קרקעות המדינה משווקות לאוכלוסיית מחוסרי הדיור אך בקצב לא מספק. עד סוף השנה יוגרלו כ־6,500 דירות בלבד אותו יוכלו לרכוש זכאי התוכנית.

 

למרות הקצב האטי, כחלון מפציר בפני הזכאים להמתין בסבלנות ושגם הם יזכו בהגרלות המעניקות הנחה של מאות אלפי שקלים לדירה.

 

הכלכלן הראשי במשרד האוצר מעריך כי באזורים שבהם צפויים לצאת בהגרלות או בכאלה שכבר התבצעו, נרשמה ירידה בעסקאות שמבצעים זוגות צעירים מחוסרי דירה. עוד מעריכים באוצר כי קצב ההגרלות ב־2017 יהיה גבוה יותר. אך אם ההערכה זו לא תתממש, הציבור עשוי לאבד את אמונו בתוכנית ולחזור לשור הדיור. וכזה יקרה, הביקוש למשכנתאות צפוי לעלות - ובאופן ניכר.

 

הריבית עלתה ב-1.15%

 

סיבה שלישית נעוצה בעליית הריבית למשכנתא. בזמן שהממשלה עושה מאמצים לפתור את משבר הדיור, בבנק ישראל זיהו כי שוק המשכנתאות מגדיל נתח שוק באשראי ובעתיד עשוי לפגוע במשק כולו. לכן, החליט הפיקוח על הבנקים לגדר סיכונים, אולם הביקושים לא ירדו ונוצר מחנק אשראי שהוביל לעליית הריבית על המשכנתא, בכל המסלולים.

 

הגורם העיקרי לכך נובע מדרישת בנק ישראל מהבנקים למשכנתאות להגדיל את הלימות ההון, היחס בין ההון כרזרבה לבין האשראי שהבנק מחלק עד סוף השנה. הבנקים, שלחוצים לעמוד ביעדיהם, מעדיפים להעמיד הלוואות לסקטורים אחרים בריביות גבוהות יותר מאשר הלוואות לדיור. זאת משום שבסקטור זה הריביות נמוכות יותר מאחר והערבות אותה מעמידים הלווים גבוהה יותר מבסקטורים אחרים.

 

הריבית הממוצעת במסלול צמוד מדד עמדה על 3.73% בנובמבר, ורשמה עלייה של 1.15% בהשוואה לחודש המקביל אשתקד. למרות שהריבית נמצאת ברמה נמוכה, מחירי הדיור ממשיכים לעלות בשיעור של 8% לשנה ומקשים על הלווים לעמוד בהלוואות. לכן הם נאלצים לפרוס אותן על פני זמן ארוך יותר. כך, בתוך שנה נרשמה עלייה של שנתיים במועד הפירעון הסופי על הלוואות צמודות מדד מ־20 שנה ל־22 בממוצע.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x