מכשול חדש ליזמי פינוי בינוי: ריב בין כבאות לנת"ע
עוד איום על ההתחדשות העירונית בת"א עשוי לבלום מאות מיזמים. דרישות מכבי האש מתנגשות עם אלו של נת"ע, וועדת התכנון מתחמקת מהחלטה
איום חדש על תוכניות ההתחדשות העירונית של תל אביב: הדרישות התכנוניות של הרכבת הקלה, שמתנגשות עם דרישות תכנוניות של רשויות אחרות, זאת בנוסף לכ־100 מיזמי תמ"א 38 שמעוכבים בגלל דרישות מכבי האש.
- רשות הכבאות נגד פתיחת מכוני בקרה לבנייה: הביאה לדחיית ההכרעה ב-3 שבועות
- הקבלנים: תקנות כיבוי אש המונעות היתרי בנייה מנוגדות לחוק
- עשרות פרויקטים בת"א תקועים בגלל מכבי אש
למשל בקשה להיתר בנייה ברחוב בן יהודה בתל אביב מעוכבת כבר שמונה חודשים בגלל מחלוקת בין רשות כבאות והצלה לבין נת"ע, החברה הממשלתית שמקימה את הרכבת הקלה. בעוד כיבוי האש דורשים לסמן רחבה שתשמש את רכבי הכיבוי בעת חירום, נת"ע מסרבת לאשר זאת כי במקום עובר הקו הסגול של הרכבת.
את השטח, שבו שני בניינים ישנים ברחוב בן יהודה 52 בתל אביב, רכשה ב־2013 היזמית בי.בי. אחזקות של רזי זנזורי, ודרישות נת"ע שסתרו הנחיות של העיריה עיכבו את הפרויקט כבר קודם: העיריה דרשה חניון תת־קרקעי אולם נת"ע התנגדה לכך שמכוניות היוצאות מהחניון יחצו את קו הרכבת.
עו"ד עופר טויסטר, מומחה לדיני תכנון ובנייה, אומר כי הקשיים שמערימה נת"ע עלולים לצוץ בכל רחוב בו מתוכנן קו עילי של הרכבת הקלה. גם בשל סוגיית רחבת הכיבוי, וגם בגלל בעיית החניה והרצון של נת"ע למנוע ממכוניות לחצות את המסילה.
ביוני הגיש היזם סוף סוף בקשה להיתר בנייה לבניין ובו 44 דירות, במקום שני הבניינים כולל סימון של רחבה בגודל 15 מ"ר בהתאם לדרישת הכבאות אולם אז נת"ע התנגדה בטענה כי במקום רציף של הרכבת הקלה.
בדצמבר הגיש היזם תוכנית מתוקנת שלא כוללת סימון של הרחבה וקיבל את ברכת נת"ע. אך אז כיבוי האש חזרו על דרישתם לסמן את רחבת כיבוי האש. לדברי היזם בגלל המחלוקת בין הכבאות לנת"ע הוא "בפיגור של שלוש שנים ואף אחד לא רואה אותי ממטר".
בתגובתה של נת"ע אין ניסיון לפתרון המחלוקת: "נת"ע לא יכולה לאשר רחבת כיבוי אש בשטח שבו יהיה רציף תחנה. היתר הבנייה הוא באחריות בעל הנכס מול כיבוי אש". ואילו מרשות הכבאות נמסר כי "כיבוי אש אינו יכול לאשר בנייה ללא עמידה בלשון החוק. במידה שהחוק מחייב הקצאת מקום לרחבת כיבוי — יש להקצות את המקום כדי שהבנייה תאושר".
לדברי העיריה "הבקשות הנדונות אושרו בוועדה המקומית בהתאם לחוות דעת של נת"ע וממתינות להשלמת האישורים הנדרשים להיתר, בין היתר אישור כיבוי אש".
לדברי טויסטר, בשנים האחרונות התעצמה התופעה שלפיה גופים כמו כיבוי האש, ונת"ע, שאמורים רק לייעץ לוועדה המקומית לתכנון ובניה, נהפכים לרגולטורים שמחליטים אם לתת היתר בנייה. "אנחנו נמצאים במצב שאתה תלוי בכל כך הרבה רגולטורים, ואחר כך מתפלאים למה לוקח שנתיים להוציא היתר בנייה".
על פי הערכות כבר כיום מעוכבים יותר מ־100 פרויקטים בתל אביב לבדה, בעיקר בשל שינוי גישה ברשות הכבאות: בעבר הבדיקה התמקדה במבנה עצמו כיום בודקים גם את הסביבה המובילה אליו. אולי כדי להקל על המצוקה סיפר אתמול טפסר בכיר חיים תמם, ביום עיון על תמ"א 38 כי מכבי האש הסכימו יחד עם האוצר ומינהל התכנון להפחית 10 ס"מ מרוחב הכבישים המובילים לפרויקטים של תמ"א 38. תמם, ראש אגף בטיחות אש ברשות הוסיף כי "תמ"א 38 היא פעילות חשובה אך רוחב הכביש הוא קריטי. הסכמנו להתפשר ולרדת מתקנה של 3.7 מטרים ל־3.6 מטרים של רוחב כביש. יחד עם זאת, תמם עצמו מודה כי היא אינה יעילה: "10 ס"מ לא יעזרו, הרשויות צריכות להבין כי זו בעיה שלהן".