$
בארץ

בלעדי לכלכליסט

המשבר בלניאדו מחריף, חשבונותיו שוב עוקלו

רשות המסים עיקלה בשנית את חשבון הבנק של בית החולים משום שלא העביר ניכויים משכר העובדים בהיקף של 40 מיליון שקל. הכסף שימש את לניאדו להתמודדות עם הגירעון שתפח ל־260 מיליון שקל

ספי קרופסקי 06:5027.02.17

מצבו הפיננסי של בית החולים לניאדו בנתניה מחמיר: רשות המסים עיקלה בפעם השנייה את חשבון הבנק של בית החולים בשל חוב מצטבר של כ־40 מיליון שקל. העיקול בוצע מכיוון שבית החולים לא העביר לרשות המסים את ניכויי המס משכר העובדים שלו כפי שהוא מחויב לפי חוק, ובמקום זאת השתמש בכספים כדי לנסות להתמודד עם מצבו הפיננסי הקשה, שבעקבותיו החל בחודש יוני בשנה שעברה הליך הבראה בפיקוח משרד הבריאות. כלומר, תוכנית ההבראה עדיין לא הביאה לייצובו של בית החולים שנמצא בסכנת קריסה. גירעונו המצטבר של בית החולים עומד על 260 מיליון שקל, נכון להיום — עלייה של 11% בהשוואה לגירעון המצטבר שלו, נכון ל־2015.

 

בית החולים לניאדו מנוהל על ידי עמותה שנמצאת בבעלות חסידות צאנז שקשורה למפלגתו של שר הבריאות הנוכחי יעקב ליצמן. זה אולי מסביר מדוע בפעם הקודמת שבה חשבון הבנק של בית החולים עוקל מסיבה דומה, בחודש אוקטובר בשנה שעברה, פעל ליצמן מול מנהל רשות המסים משה אשר להסרת העיקול. הדבר עורר תרעומת במסדרונות האוצר ובאגף החשב הכללי.

 

ביוני אשתקד יצאה לדרך תוכנית הבראה חמש־שנתית לבית החולים שאותה גיבשו משרדי הבריאות והאוצר. התוכנית גובשה לאחר שבדיקה של רו"ח שמונה על ידי משרד הבריאות העלתה כי הגירעון המצטבר של בית החולים עומד על 234 מיליון שקל, נכון לסוף 2015, וכי הגירעון השנתי המייצג עומד על כ־50 מיליון שקל.

 

בית החולים לניאדו בנתניה בית החולים לניאדו בנתניה צילום: מאיר פרטוש

 

תוכנית ההבראה שגובשה עבור בית החולים התבססה על חמישה נדבכים: יצירת מתווה לפריסת החובות של לניאדו על פני שנות ההבראה; הפחתת הוצאות השכר של בית החולים; הפחתת הוצאות התפעול והוצאות מערך הרכש; הגדלת היקף ההכנסות של בית החולים; והגדלת היקף התרומות שמגייס בית החולים.

 

מצבו של בית החולים החמיר למרות תוכנית ההבראה ואף על פי שבתקופתו של ליצמן כשר הבריאות תמיכת המשרד בו, ובבית חולים נוסף שמזוהה עם הציבור החרדי — מעייני הישועה בבני ברק — עלתה באופן משמעותי.

 

 

בניכוי ארבע קופות החולים ומד"א, שמסורתית מקבלים בכל שנה את מענקי התמיכה הגבוהים ביותר ממשרד הבריאות, היקף התמיכות של המשרד בבתי חולים, עמותות ורשויות עמד על 163.5 מיליון שקל ב־2015. מדובר בירידה של 61% בהשוואה ל־2014, אז עמד היקף התמיכות האלו על 418.6 מיליון שקל. ב־2014 כיהנה יעל גרמן מיש עתיד כשרת הבריאות.

 

אך אף על פי שהיקף התמיכות הצטמצם, לניאדו קיבל ב־2015 מענק של 11.2 מיליון שקל ממשרד הבריאות — עלייה של 2,429% בהשוואה ל־2014, אז עמד גובה המענק שקיבל מהמשרד על 443 אלף שקל בלבד. הפעם האחרונה שבה לניאדו קיבל מענק בסכום גבוה יותר משמעותית מזה שקיבל ב־2014 היתה ב־2010. באותה שנה קיבל בית החולים 1.6 מיליון שקל כמענק ממשרד הבריאות. באותה שנה כיהן ליצמן כסגן שר הבריאות וכשר הבריאות דה־פקטו.

 

חיים המרמן, מנכ"ל בית חולים לניאדו חיים המרמן, מנכ"ל בית חולים לניאדו צילום מסך: אתר לניאדו

 

לפי ליצמן, מה שקרה ללניאדו יכול לקרות לכולם

 

במשרד הבריאות השתדלו לאורך כל הדרך להציג את הליך ההבראה שעובר לניאדו כשונה מזה שעובר בית חולים אחר שמנוהל על ידי מוסד ללא כוונת רווח (מלכ"ר) - הדסה בירושלים. לפי המשרד, בעוד שבכל הנוגע לבית החולים הירושלמי נטען כי המשבר נגרם כתוצאה מהתנהלות בעייתית ארוכת שנים, את המשבר בלניאדו הציגו במשרד כמשבר שעלול להתרחש בכל בית חולים ציבורי שנדרש להתמודד עם תנאים מוגבלים ומצומצמים.

 

בסמוך להכרזה על תוכנית ההבראה של לניאדו התייחס לכך ליצמן בכנס שנערך בטבריה ואמר כי "לניאדו זה רק דוגמה. כל בתי החולים עוברים את המשבר הזה ברוטציה. לניאדו קיבל תוכנית הבראה בעבר. במשבר של הדסה אני מאשים את השרה הקודמת (גרמן — ס"ק) שנתנה למצב להידרדר לממדים הנוכחיים".

ליצמן הוסיף כי "משרד האוצר צריך לדעת שאם רוצים תוכנית הבראה, אין סיבה למשוך את זה חודשים. בבתי החולים הממשלתיים כבר נעשו שינויים בתקצוב הישיר, ואנחנו נקפיד שאף אחד לא יחרוג מהתקציב שאושר לו. לאחרונה כתבתי כמה מכתבים למנהלי בתי החולים בעניין זה ולא אהסס להורות להם להפחית את תקציבי הפיתוח במקרה הצורך. מי שלא יודע לנהל את התקציב שלו — אני אעכב לו את התקציב. כולם צריכים לשמור על איזון תקציבי. הממשלה היא לא בור תקציבי לבתי החולים".

 

בישראל פועלים כיום שלושה סוגים של בתי חולים ציבוריים: בתי חולים ממשלתיים שמצויים בבעלות המדינה, בתי חולים שמצויים בבעלות קופת חולים כללית ובתי חולים שנמצאים בבעלות עמותות שונות (מלכ"רים), כמו הדסה ולניאדו.

 

השנה צפוי להצטרף לרשימה סוג נוסף של בתי חולים כשייחנך באשדוד בית חולים ציבורי בבעלות רשת אסותא שעד כה הפעילה רק בתי חולים ומרכזים רפואיים פרטיים.

 

 

יעקב ליצמן סגן שר הבריאות יעקב ליצמן סגן שר הבריאות צילום: אלכס קולומויסקי

 

לניאדו: "אין ולא היה עיקול על חשבונות הבנק"

 

בית החולים לניאדו נוסד ב־1976 על ידי האדמו"ר מקלויזנבורג, הרב יקותיאל יהודה הלברשטם, והוא קרוי על שמם של האחים הבנקאים אלפונס ויעקב אברהם לניאדו שייעדו חלק מעיזבונם להקמת בית חולים שיישא את שמם. בית החולים הוא תאגיד ציבורי ללא כוונת רווח. בראשות בית החולים עומד ועד נאמנים עולמי שפעילותו מתבססת על דרישות ההלכה. מנכ"ל בית החולים כיום הוא הרב חיים המרמן. בבית החולים יש כ־33 מחלקות אשפוז ובהן כ־330 מיטות. יותר מ־100 אלף איש מטופלים בלניאדו מדי שנה. מדובר בבית החולים היחיד בנתניה רבתי, והוא מספק שירותים לכ־250 אלף איש.

 

מלניאדו נמסר בתגובה כי "אנו פועלים בשיתוף פעולה מלא עם משרד הבריאות ורשות המסים. אין ולא היה עיקול על חשבונות הבנק של לניאדו".

 

ממשרד הבריאות נמסר כי "משרדי הבריאות והאוצר מלווים את בית החולים לניאדו ומפקחים עליו במהלך השנה האחרונה. מהבדיקות שבוצעו עולה כי בית החולים מתנהל במחסור אקוטי של משאבים ובתקינת כוח אדם חסרה. מצב זה נובע בין היתר מהרגולציה הכלכלית שמוטלת על מערך האשפוז, החיסרון שמהווה קוטנו של בית החולים והמחסור הכלכלי של מערכת הבריאות. משרד הבריאות נמצא בקשר רציף עם משרד האוצר והחשבת המלווה של בית החולים במטרה לייצר פתרון בר־קיימא לבית החולים".

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x