אושר החוק להחמרת אכיפה על עבירות בנייה; נתניהו: "על ערביי ישראל להשתלב גם בחוקי המדינה"
החוק מעלה את רף הסנקציות כלפי עבירות בנייה באמצעות הקביעה כי עבירות על חוק התכנון והבנייה הן מנהליות. שינוי זה יאפשר למפקחים להטיל קנסות וצווי הריסה ללא הליך משפטי
הכנסת אישרה אחה"צ (ד') בקריאה שנייה ושלישית את החוק להחמרת אכיפה על עבירות תכנון ובנייה. החוק, שנולד בעקבות החלטה 922 של הממשלה לפיתוח כלכלי של האוכלוסייה הערבית וקודם על ידי משרד רה"מ, מאפשר לאכוף עבירות בנייה בכלים מנהליים ללא משפט.
התיקון לחוק, אותו הוביל מנכ"ל משרד רה"מ אלי גרונר, כולל שני שינויים מרכזיים: האצלת סמכויות ליחידה הארצית לאכיפת דיני תכנון. היחידה, השייכת למנהל התכנון, וכפופה כיום לשר האוצר, תקבל לאחר אישור החוק סמכות בקרה על עבודת האכיפה של הוועדות המקומיות לתכנון ובנייה. במקרים מסוימים תהיה לה סמכות להיכנס בנעלי ועדות מקומיות שאינן מבצעות אכיפה אפקטיבית. במרבית היישובים הערבים אין בכלל ועדה מקומית לתכנון ובנייה. דיני התכנון נאכפים באמצעות ועדה מרחבית המטפל בענייני התכנון של כמה יישובים. על פי התיקון לחוק, רשות מקומית שהיא חלק מוועדה מרחבית ומסוגלת לנהל מערכת אכיפה יעילה, תוכל לקבל את סמכויות האכיפה.
הנדבך השני בחוק קובע כי עבירות תכנון והבנייה הן מינהליות, וכך יתאפשר להטיל קנסות, ולהוציא צוי הריסה ללא להליך פלילי.
ראש הממשלה בנימין נתניהו | צילום: אוליבייה פיטוסי |
ראש הממשלה בנימין נתניהו אמר בעקבות אישור החוק: "הממשלה בראשותי השקיעה ומשקיעה יותר מכל ממשלה אחרת במגזר הערבי - בתשתיות, בחינוך, בשכר, בתרבות, וכן גם בבריאות, במטרה לצמצם את הפערים. הם רוצים להיות חלק ממדינת ישראל, הם רוצים להיות חלק מההצלחה של כלכלת ישראל, הם רוצים להיות חלק מהעתיד של מדינת ישראל, של כל אזרחי ישראל, ולכן אנחנו משקיעים כפי ששום ממשלה לפנינו לא השקיעה. אנחנו רוצים את השילוב של ציבור ערביי ישראל במדינת ישראל, אבל זה אומר גם להשתלב בחוקי מדינת ישראל. אנחנו עושים כאן היום תיקון היסטורי שמאפשר אכיפה שוויונית בחוקי הבנייה".