$
חדשות נדל

הסכם להכפלת דימונה, אבל אין קונים לדירות

עיריית דימונה עומדת לחתום על הסכם גג לבניית 21 אלף יחידות דיור. אבל לעיר דרישות חריגות ובאוצר כלל לא בטוחים שיצליחו לשווק את הקרקע

דותן לוי 07:5410.05.17

דימונה עומדת לפני חתימה על הסכם גג לבניית 21 אלף יחידות דיור נוספות לעיר בתוך תקופה של כעשור, מה שיותר מיכפיל את מספר התושבים שלה מ־40 אלף כיום לכ-100 אלף תושבים בעוד עשר שנים. עלות ההסכם למדינה צפוי לעמוד על כ־3־2.5 מיליארד שקל בעיקר בשל הצורך בסבסוד עמוק של הפיתוח והתשתיות לעיר. בימים אלה מסיימים במשרד השיכון ובמשרד הכלכלה לגבש מתווה של הסכם שנחשב יקר בשל ריחוקה מהמרכז ועלויות קרקע נמוכות שמחירן שואף לאפס.  

בשבוע הבא יגיעו לעיר ראש מטה הדיור אביגדור יצחקי ומנכ"ל משרד השיכון חגי רזניק לנסות ולהתקדם במתווה חרף רשימת דרישות ארוכה של ביטון כתנאי לחתימה.

במקרה של דימונה יש חשיבות רבה לגבש מתווה שימנע מצב שבו תוספת של תושבים לעיר תמוטט את הרשות. אחת הבעיות המרכזיות שעשויות לעלות בהסכם היא היעדר ביקושים מצד יזמים ורוכשים. לראיה, יותר מחצי שנה מנסים ברשות מקרקעי ישראל לשווק כ־800 יחידות דיור בשכונת השחר במסגרת מחיר למשתכן — ללא הצלחה. למכרזים ששווקו לא הוגשה אף הצעה. לכן החשש הוא שיחתם הסכם עם העיר, האוצר יעביר כסף להשקעות בתשתיות ובפיתוח אך לא תהייה בנייה בשל היעדר ביקושים. ההערכות הן שבמצב כזה האוצר יסרב לחתום על הסכם.

 

בני ביטון, ראש עיריית דימונה. "האוצר צריך להכניס את היד לכיס" בני ביטון, ראש עיריית דימונה. "האוצר צריך להכניס את היד לכיס" צילום: אוראל כהן

 

ההסכם צפוי להיות יקר במיוחד לאור התשתיות הרבות שהעיר זקוקה להן: שדרוג קו הרכבת למהיר ופעיל יותר, כביש טבעתי שימומן על ידי האוצר ב־180 מיליון שקל ויאפשר עוד שתי כניסות לעיר ופתיחה של מכללת הסייבר, שלוחה של אוניברסיטת בן גוריון בהשקעה של כ־400 מיליון שקל.

 

250 אלף שקל הנחה

 

לדברי ראש העיר בני ביטון דימונה ערוכה מבחינת תוכניות בניין עיר (תב"ע) להגדלת נפח הבנייה בה, עם שטח מוניציפלי עצום של 174 אלף דונם, גדול יותר מזה של תל אביב, אך הדבר דורש מהאוצר להכניס את היד לכיס. כך למשל מבקש ביטון שהמענק שמקבלים זוגות שרוכשים דירות בעיר יהיה 150 אלף שקל במקום 60 אלף שקל שמקבלים בישובים אחרים בפריפריה. בנוסף, הוא מבקש סבסוד מלא של עלויות הפיתוח, כך שבשקלול תגיע ההנחה לזוג צעיר לכ־250 אלף שקל.

עוד מבקש ביטון שהמדינה תאשר לעיריה לתת למפעלים חדשים שיוקמו פטור מארנונה לחמש 5 שנים, וכן את העלאת ההנחה על פי חוק עידוד השקעות מ־26% ל־30% ואת על פי חוק הנגב מ־10% ל־20% בדימונה.

 

דימונה דימונה

 

לא להיות באר שבע

 

"אני לא רוצה שדין דימונה יהיה כדין באר שבע וקריית גת", אומר ביטון המשמש גם כיו"ר פורום ערי הפיתוח. "המדינה צריכה להחליט האם היא הולכת להסכמים עם עיירות הפיתוח — והמשמעות היא הכנסת היד לכיס, מדובר על פי הערכות בהסכמים שעלותם 12־10 מיליארד שקל. מדברים על משבר הדיור בישראל ואנחנו, עיירות הפיתוח, יכולים להיות חלק מהפתרון, אבל לשם כך חייבים תוכנית חומש לערי הפיתוח, העברת בסיסי צה"ל לנגב היתה התחלה טובה ועכשיו צריך להמשיך להשקיע".

 

תוכנית מחיר למשתכן פועלת כבר היום בדימונה ובמסגרתה נבנו כ־3,000 יחידות דיור בשלוש שנים. היקף זה לדברי ביטון צפוי להיכלל בהסכם.

 

על השאלה האם הוא אינו חושש כי ההסכם עם הגידול העצום הצפוי לעיר לא ימוטט את דימונה, משיב ביטון בשלילה: " אין לי חשש כזה אם יסבסדו אותנו ואם יתנו לנו את ההסכם הנכון. היום שיעור גביית הארנונה שלנו הגיע ל־94% מהאפשרי ועומד על 108 מיליון שקל, רובו מקמ"ג, מהמועצה האזורית תמר ומבסיס נבטים".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x