משרד האוצר בוחן גופים וחברות לניהול בניינים ושירותי תפעול
זאת מתוך רצון לקדם תמריצים בקרב בעלי דירות שיאפשרו חוזי שכירות יציבים במשך 5 שנים ויותר
משרד האוצר יצא בבקשה לקבלת מידע (Request For Information) לבחינת גופים וחברות לניהול נכסים ושירותי תפעול. זאת מתוך רצון לקדם תמריצים בקרב בעלי דירות שיאפשרו חוזי שכירות יציבים במשך חמש שנים ויותר – כפי שפורסם ב"כלכליסט".
על פי התוכנית, שיזם יושב ראש סיעת כולנו ח"כ רועי פולקמן, בעלי דירות שיסכימו להקפיא את שכר הדירה למשך חמש שנים יזכו לסבסוד או הטבה בתחזוקת הדירה. משרד האוצר מבקש כעת לבחון מנגנונים שיעניקו למשכיר לפחות אחד מהשירותים – ניהול הנכס, ניהול ההתקשרות עם השוכר ומתן שירותי אחזקה. שירות ביטוחי – סבסוד ביטוח דירה עבור המשכירים וכן שירות פיננסי - הבטחה של תזרים המזומנים מהשכרת הנכס.
במשרד האוצר מסבירים כי היציאה לבקשת המידע היא מתוך רצון להביא חברות ניהול כדי להתחיל מהלך כמו בארה״ב של חברות ניהול של בניינים. המידע אותו מנסה להבין האוצר הוא תחומי הפעילות והניסיון בתחומים הרלוונטיים של הגוף המגיש, תיאור מפורט של המנגנון המוצע, תוך התייחסות לאופן פרסום המנגנון ומשיכת בעלי דירה פוטנציאלים, תנאי תקופת שכירות ומנגנון יציאה מהחוזה על ידי אחד מהצדדים.
הבקשה לקבלת מידע (RFI) פורסמה היום (ג') באתר אגף החשב הכללי כאשר המועד האחרון להגשת שאלות הבהרה לבקשה זו יחול ב-20 ליולי, 2017. בנוסף, התבקשו המשיבים לפרט אודות השירות שיינתן על ידי הגורם מתפעל ואופן מדידתו כגון: התייחסות לתמורה שיקבל המתפעל בעד מתן השירותים, התייחסות לכמות הדירות המינימלית לצורך תפעול המודל, ניתוח מנגנון התמריצים הן למשכירים והן לשוכרים ועוד.
עוד ציינו באוצר כי על פי סקר הוצאות והכנסות של הלמ"ס ומניתוח שוק השכירות בישראל על ידי המועצה הלאומית לכלכלה עולה, כי נכון לשנת 2015, בישראל כ-2.4 מיליון משקי בית. מתוכם כ-67.6% מתגוררים בדירות אשר נמצאות בבעלותם וכ-23% ממשקי הבית מתגוררים בשכירות (כ-9.4% מתגוררים במסגרת הסדרים אחרים). סך הכל מתגוררים בשכירות כ-554 אלף משקי בית.
הנתונים מראים כי בעוד שלמעלה מ-90% מהחוזים נחתמים לתקופה של שנה, רק כ-28% ממשקי הבית מתגוררים בדירה למשך שנה אחת בלבד. כמו כן, כמחצית מהשוכרים מתגוררים 3 שנים ומעלה בדירתם, וכשליש מהשוכרים מתגוררים 5 שנים ומעלה באותה הדירה.