ניו זילנד תאסור על משקיעים זרים לרכוש נדל"ן למגורים
בניסיון לצנן את המחירים שזינקו ב־56% בעשור החולף ולהקל על רוכשי בית ראשון, תצטרף ניו זילנד לאוסטרליה והונג קונג שנקטו מהלכים דומים
ניו זילנד מצטרפת לרשימה מתארכת של מדינות המנסות לצנן את שוק הנדל"ן שלהן, ותאסור על זרים לרכוש בתים קיימים, זאת בתקווה להוריד מחירים לטובת האזרחים.
- רוצים לטוס בחינם לניו זילנד? עכשיו זו ההזדמנות שלכם
- עולה עולה: אלו הכלכלות המשגשגות בעולם; והיכן ישראל?
- רק תבואו: ערים בעולם שישלמו לכם כדי שתגורו אצלן
"ספקולנטים זרים כבר לא יוכלו לרכוש בתים בניו זילנד החל בראשית השנה הבאה", מסרה ראש ממשלת ניו זילנד ג'סינדה ארדרן במסיבת עתונאים שהתקיימה היום (ג') בוולינגטון הבירה. "אנחנו נחושים להקל על ניו זילנדים לרכוש בית ראשון, ומשום כך נמנע ממשקיעים זרים לרכוש בתים ולהעלות את המחירים". ארדרן מקווה כי האיסור יצנן במקצת את שוק הנדל"ן, לאחר שהמחירים זינקו ב־56% בעשור האחרון בעקבות שיא בהגירה ומחסור בבתים.
מחירו של בית ממוצע באוקלנד, העיר הגדולה במדינה, עומד עתה על למעלה ממיליון דולר ניו זילנדי (685 אלף דולר ארה"ב), הרחק מהישג ידם של צעירי המדינה. בעוד ניו זילנד מצטרפת למדינות אחרות בהגבלת רכישות או בהשתת מסים גבוהים על מכירות עבור זרים, מהלכים מסוג זה לא הצליחו לצנן את השווקים במקומות כמו הונג קונג והשכנה אוסטרליה.
"רוכשים זרים של בתים קיימים הם על הכוונת של ממשלות בעולם באמצעות הגדלת המיסוי והטלת מגבלות רכישה", הסבירה סופי צ'יק, ראש מחלקת מחקר של נדל"ן למגורים בסאבילס, אוסטרליה. "עם זאת, המהלכים הללו לא באמת עצרו אותם", ציינה.
כסף סיני דחף את מחירי הנדל"ן למגורים ברחבי העולם ועורר חששות לגבי נגישות שוקי הדיור עבור מקומיים במגוון ערים, מוונקובר, קנדה ועד סידני, אוסטרליה. אוקלנד מדורגת רביעית ברשימת שוקי הנדל"ן הגלובליים הבלתי־נגישים, זאת לפי מדד שבודק את היחס בין מחיר חציוני לנכס להכנסה חציונית למשק בית - כך על פי חברת המחקר דמוגרפיה.
הצניחה בשיעור הבעלות על בתים בניו זילנד לרמות הנמוכות ביותר מאז 1951, עמדה במוקד הקמפיין של ארדרן לקראת הבחירות שנערכו ב־23 בספטמבר. עם זאת, קיים מידע מוגבל לגבי היקף הזרים הרוכשים בתים בניו זילנד. על פי הממשלה הקודמת, הם אחראים על כ־2% בלבד מהרכישות. "זו מדיניות שנועדה לפתור בעיה פוליטית", טען דובר מטעם האופוזיציה, סטיבן ג'ויס. "נתונים מאוסטרליה וניו זילנד מראים כי הזרים אינם משפיעים באופן מהותי על שוק הדיור", ציין.