פינוי־פיצוי: אפריקה ישראל וחג'ג' יבנו עוד עשרות דירות במתחם סומייל
ל"כלכליסט" נודע כי הוועדה המקומית לתכנון אישרה תוספת של 45 דירות למתחם הנבנה במרכז העיר כדי לפצות את היזמים על פינוי בעלי הקרקע
הוועדה המקומית לתכנון ובניה של עיריית תל אביב אישרה אתמול תוספת של 45 דירות למגדלים שייבנו במתחם סומייל במרכז העיר. זאת על מנת לפצות את היזמים הבונים במקום, שחברת אפריקה ישראל מגורים וקבוצת חג'ג' הם העיקריים שבהם, בגין עשרות מיליוני שקלים שהוציאו לשם פינוי מחזיקים היסטוריים בקרקע, וכן כדי לממן פינויים נוספים בעתיד.
- קבוצת חג'ג' תמכור שטחים במגדל רסיטל ובמתחם סומייל ב-140 מיליון שקל
- אפריקה ישראל מגדילה אחזקות באבן גבירול בת"א
- עד ראש השנה: המשטרה תפנה 20 משפחות במתחמים גבעת עמל וסומייל
מתוך תוספת הזכויות שאושרה, תוקצה בשלב זה לקבוצת חג'ג' תוספת של 10 דירות לבניין בן 50 קומות שהחלה לבנות בחודשים האחרונים. זאת בעקבות טענות חג'ג' כי עד עתה שילמו כ־30 מיליון שקל לפינוי המחזיקים, וכי בסופו של התהליך ישלמו 45 מיליון שקל בסך הכל. 11 דירות אחרות יתווספו באישור הוועדה לקבוצה המורכבת מחברת אפריקה ישראל ועוד בעלי זכויות בקרקע שעתידות להתחיל בבניית מגדל נוסף בשבועות הקרובים, וזאת עבור הוצאות פינוי שכבר שולמו על ידן, בסך 36 מיליון שקל.
זכויות לבניית 24 הדירות הנוספות ישמרו לא מנוצלות למימון פינויים עתידיים, מהן יוקצו 16 דירות לוואקף המוסלמי המחזיק גם הוא במגרש במתחם, ו־3 לעיריית תל אביב, לפינוי מחזיקים בשטחים המיועדים לדרכים ומוסדות ציבור.
תוכנית המתאר למתחם סומייל, הקרוי על שם הכפר הערבי ששכן במקום עד מלחמת העצמאות, אושרה ב־2004 ומשתרעת על 45 דונם התחומים בין הרחובות אבן גבירול, ארלוזורוב ובן סרוק ומאחורי מגדל המאה. בשנים האחרונות אושרו שתי תוכניות מפורטת, המחלקות את השטח למתחם צפוני ודרומי. בכל אחד מהמתחמים ייבנו שני מגדלים בני 50 קומות (בסך הכל ארבעה מגדלים) ושני בניינים נמוכים של 6 עד 8 קומות. תוכנית נפרדת במתחם שאושרה קרקעות הוואקף המוסלמי, מאפשרת הקמת מגדל מגורים נוסף בן 24 קומות.
בסך הכל קובעות התוכניות למתחם סך של 970 יחידות דיור, שבעקבות ההחלטה אתמול שונה ל-1,015 יחידות. עוד כולל המתחם זכויות לבניית 18 אלף מ"ר של שטחי מסחר, וכ-15 אלף מ"ר בנוי לשטחי ציבור. גם עיריית תל אביב היא אחת מבעלי הזכויות, ומתכננת להקים במקום את בניין העירייה החדש – מגדל בן 20 קומות שיאגד את כלל משרדי העירייה הפזורים כיום בעיר.
אפריקה ישראל היא בעלת הזכויות הבולטת במתחם הדרומי, ועומדת בראש התאגדות שבה חברים מספר שותפים נוספים. בידי אפריקה ישראל ושותפיה זכויות ניכרות גם במחצית משטח המתחם הצפוני. בחציו הנותר - פועלת קבוצת חג'ג' שבונה את המגדל הראשון ועוד בניין בן 7 קומות. לאחרונה החלה החברה בחפירת היסודות. אפריקה ישראל ושותפיה מצויים כיום בהליכים מתקדמים לקבלת היתר למגדל ראשון. את מרבית הבעלים במתחם הדרומי וחלק מהבעלים במתחם הצפוני מייצג עו״ד שמואל שוב ממשרד שוב ושות׳.
המחזיקים בקרקע שלצורך פינויים נוספו הזכויות הם בחלקם צאצאי עולים שהשתקעו בקרקעות הכפר הנטוש בתקופת קום המדינה וחלקם תושבים שהצטרפו בתקופות מאוחרות יותר. ב-20 השנים האחרונות מתנהלים דיונים משפטיים בינם ובין חברות הבניה לצורך בירור זכויותיהם, והתמורה המגיע להם כפיצוי על הפינוי. מדברי ההסבר שצורפו לסדר היום, עולה כי החברות שמקדמות את התוכנית במתחם הדרומי פינו את רוב המחזיקים, אך שילמו פיצויים גבוהים מהחזוי. בשל פערים אלה, הוצע לאפשר את תוספת הדירות.
מעיריית תל אביב נמסר: "העירייה רואה חשיבות רבה במתן פיצויים הולמים למפונים הזכאים לכך ועל כן, בהתאם לתכנית הראשית ניתן להוסיף עד כ-5,000 מ"ר שטחים עיקריים עבור 45 יחידות דיור. זאת במידה והועדה המקומית שוכנעה כי מימושם נחוץ להשלמת הפינויים במתחם ולמתן פיצויים לכל הזכאים לכך. יצוין כי על יחידות הדיור הניתנות כתוספת למנוף הפינויים תחול חובת תשלום היטל השבחה כחוק".