בלעדי לכלכליסט
מחיר למשתכן משתפצת: יותר מעליות וחלון אמיתי במטבח
אחרי תלונות של זוכים משרד השיכון מעדכן שוב את המפרט המחייב של הדירות בתוכנית. בין היתר, נקבע מינימום של שלוש מעליות לבניינים בני 14 קומות ומעלה, רוחב מינימלי לגינה, גובה הזיכויים בשל ויתור על מפרט הקבלן ואפילו צבע ה"רובה"
עדכון חדש למפרט המחייב לדירות מחיר למשתכן נכנס לתוקפו, וצפוי לחול על כלל הפרויקטים שעבורם תפרסם המדינה מכרזים מהיום והלאה. זאת לאחר ששר הבינוי והשיכון יואב גלנט ומנכ"ל משרדו חגי רזניק אישרו בשבוע שעבר את העדכון. בין היתר, המפרט החדש מחייב בניית חלון במטבח, מגדיר מספר מעליות לפי מפתח קומות ומגיע עד כדי קביעת צבע ה"רובה" - חומר המילוי שבין המרצפות.
- "החלטה סנסציונית”: מחיר למשתכן ישלם היטל השבחה לפי מחיר השוק
- 14,195 זכאים נרשמו להגרלות חוזרת במחיר למשתכן
- כחלון על מחיר למשתכן: "המתקפות על התוכנית הן הוכחה שהפרויקטים טובים ומצליחים"
הליך של עדכון המפרט מבוצע בעיקר לאור הערות וביקורת שמשרד הבינוי והשיכון מקבל מרוכשים, ולנוכח פרצות שונות המנוצלות על ידי הקבלנים כדי להפחית עלויות.
כך, למשל, בעדכון שבוצע בדצמבר 2016 למפרט, נדרש המשרד לקבוע מהו מספר החדרים הנגזר משטח הדירה, לאחר שקבלני המבצע החלו לבנות דירות 3 ו־4 חדרים גדולות מהממוצע כדי לחסוך בבניית קירות. כעת, זו הפעם השלישית שבה מעודכן המפרט מאז החלה היוזמה.
נקבע שתחול חובה להוספת חלון במטבח, זאת בעקבות שורה של תלונות רוכשים בתוכנית על כך שהמטבח נעדר חלון. זהו המצב, למשל, בפרויקט של אפריקה ישראל בשכונת גליל ים ובפרויקטים רבים נוספים. יש בכך התייחסות עקיפה גם לאחד הנושאים הכאובים של התוכנית והוא כיוון אוויר אחד בדירות שפונות לדירה אחרת - מה שמכונה על ידי הזוכים "דירות כלואות". התלונות הללו שבו וחזרו בפרויקטים של היזם רמי שבירו בערים שונות וכן בפרויקט בשכונת גליל ים הרצליה. כעת במפרט שעודכן ישנה התייחסות ליצירת פתח נוסף שמחייבים במשרד הבינוי – פתח לתליית הכביסה ממרפסת השירות שגם עשוי לסייע למצב בו כיוון אוויר אחד בדירה.
תיקון נוסף שהוכנס נוגע למספר המעליות שיש להקים בבניין. על פי התיקון, . בבניינים בני 3–7 קומות תותקן מעלית אחת, בבניינים בני 13–7 קומות יותקנו שתי מעליות, בבניינים בני 14–21 קומות יהיה צורך בהתקנת שלוש מעליות ובבניינים בני 22 קומות ומעלה יותקנו ארבע מעליות לפחות.
גם במקרה זה העדכון בא בעקבות מקרי עבר, דוגמת בניית בניינים בני ארבע קומות ללא מעלית בירוחם, או התנגדות שהגישו זוכי פרויקט מחיר למשתכן בראשון לציון, שבעקבותיה החליטה הוועדה המקומית להוסיף מעלית לכל בניין בפרויקט.
ביישוב החרדי רכסים בחר יזם של פרויקט מדורג של דירות גן בתכנון משונה במיוחד, כאשר בחלק מהמקרים עברה היציאה לגינה דרך השירותים, ובמקרים אחרים היתה הגינה המשויכת לדירה במפלס או בקומה שונים לחלוטין מאשר הדירה.
בעקבות זאת נדרש עדכון המפרט גם לגינות הדירות, ומציין את המובן מאליו - במקרים של דירות גן היזם מחויב לייצר גישה לגינה משטח הסלון, ועליה להיות במפלס הדירה. עוד הוגדר רוחב גינה מינימלי שלא יפחת מ־2 מטרים.
שינוי נוסף שהמפרט מאפשר הוא שימוש בקירות ומחיצות מגבס בשטחי הפנים של הדירה.
סוגיה נוספת בעלת חשיבות עבור הזוכים היא קביעת גובה הזיכוי במקרה שבו רוכש הדירה מוותר על אלמנטים שונים בדירה, דוגמת ארונות המטבח שהקבלן מציע. במקרה של ויתור כזה הזוכה יקבל זיכוי של 1,000 שקל על כל מטר אורך של הארון. על כל ברז שעליו יוותר במטבח או בשירותים יקבל החזר של 200 שקל.
המפרט אף יורד לפרטי הפרטים הקטנים ביותר, כמו למשל קביעה כי צבע ה"רובה" ברצפות צריך להתאים לקרמיקה — אם המרצפות כהות הרובה כהה ולהפך.
חגי רזניק, מנכ"ל משרד הבינוי והשיכון, מסר בתגובה: "המפרט שכתבנו יוצר בהירות גדולה בפרויקטים של מחיר למשתכן תוך מתן מענה ומתוך רצון לסייע לרוכשים לקבל ודאות לאיכות הפרויקט".