$
חדשות נדל

בלעדי לכלכליסט

שבעה יישובים יסופחו לירושלים ובית שמש; המועצות האזוריות: "נצא למלחמה"

הוועדה המחוזית ירושלים החליטה לגרוע ממטה יהודה שבעה יישובים, בהם אורה, עמינדב, בית זית וקיבוץ רמת רחל, כדי לשמרם כעתודת קרקע עירונית

נמרוד בוסו 08:2621.02.18

מנהל התכנון פועל לגריעת שבעה יישובים כפריים באזור הרי ירושלים מהמועצה האזורית מטה יהודה, לקראת סיפוחם בעתיד ליישובים העירוניים הגדולים באזור. על פי התוכנית, אמורים המושבים אורה, עמינדב ובית זית וכן קיבוץ רמת רחל, לשמש כעתודת קרקע להתרחבות ירושלים; המושבים מחסיה וזנוח כעתודה להתרחבות בית שמש; והיישוב הקהילתי מוצא עלית כעתודה להתרחבות מבשרת ציון.

 

התוכנית נחשפה אגב תהליך של אישור תוכנית מתאר חדשה ליישובי מטה יהודה, המונה כיום 57 יישובים. את העבודה על התוכנית החלה המועצה כבר ב־2013. עיקר הדגש בתוכנית הושם על הסדרת שימושי התיירות ביישובי המועצה ובמבני החקלאות הגדולים כמו לולים ורפתות. עוד כללה התוכנית את הוספת היחידה השלישית בנחלות המושבים, בהתאם לתיקון שנעשה במועצה הארצית, אשר יחד עם כמה הרחבות הגיעו לכדי תוספת של כ־5,000 יחידות דיור ליישובי המועצה.

ביוני 2017 הגיעה התוכנית לדיון בהפקדה בוועדה המחוזית ירושלים. כאשר קיבלו אנשי המועצה האזורית את החלטת הוועדה נדהמו. התוכנית אושרה אמנם להפקדה, אך בלי כמה מרכיבים מרכזיים ובעיקר - בלי שבעה מיישובי המועצה. "מאחר שיישובים אלו מהווים חלק מהמרחב העירוני, קובעת הוועדה כי התוכנית לא תחול על יישובים אלה", נכתב.

"זו היתה הפתעה מרה", משחזרת מהנדסת המועצה, האדריכלית מיכל נאור ורניק. "שבוע לפני הדיון עוד היינו בסיור עם נציגי הוועדה, להראות להם בכל יישוב ויישוב את השטחים שמיועדים להרחבת המבנים החקלאיים, והם לא אמרו מלה. אנשי המקצוע שליוו את הכנת התוכנית אמרו שמעולם לא נתקלו בכאלה שינויים בתוכנית מתאר שנעשים ללא התראה וללא שיתוף הרשות המקומית".

 

 

התוכנית לא הופקדה

 

בעקבות ההחלטה, סרבה מטה יהודה להמשיך בהליך ההפקדה, והתוכנית אכן לא הופקדה עד היום. כמו כן, הישיבה שבה התקבלה ההחלטה היתה אחת האחרונות בהן עוד כיהנה דלית זילבר כיו"ר הוועדה, לפני מינויה לתפקיד מנהלת מינהל התכנון כולו. מאז, טרם מונה יו"ר קבוע חדש לוועדה.

 

לדברי נאור ורניק, בעקבות ההחלטה המפתיעה התקיימו שיחות עם אנשי התכנון, בראשות מתכננת המחוז המשמשת גם כיו"ר הוועדה הזמנית, שירה תלמי. "בשיחות התברר שהמגמה שלהם לכל אורך הדרך היתה כזו שיישובים שסמוכים למרקמים עירוניים - מבחינתם הם כבר לא רואים אותם כיישובים כפריים אלא כעתודת קרקע להתחדשות עירונית לירושלים, בית שמש ומבשרת ציון".

 

עוד טוענת נאור ורניק כי "רוב הנציגים בוועדה המחוזית לא הבינו על מה הם מצביעים. בדקנו את הפרוטוקול ומלה לא נאמרה על שבעת היישובים".

 

נאור ורניק לא שוללת על הסף נטילת קרקע חקלאיות לפיתוח עירוני, אך לדבריה "חייבים לעשות הבחנה בין סימון עתודת קרקע לפיתוח, שזה מהלך לגיטימי, לבין ביטול יישובים כפריים וסיפוחם לערים לידם, שזו החלטה הרבה יותר מרחיקת לכת. זו לא החלטה שאפשר לקבל בתוכנית מתאר . אם רוצים לבטל את היישובים האלה כעצמאיים תביאו החלטת ממשלה שקובעת כך. זה לא המנדט של תוכנית מתאר".

 

בית זית. בקרוב שכונה ירושלמית? בית זית. בקרוב שכונה ירושלמית? צילום: ערן גל-אור

 

לא ייבנו עוד לולים

 

בעקבות ההחלטה פתחה המועצה האזורית במאבק לשינויה. ראשית ניסתה להגיש ערר למועצה הארצית, אך זה נדחה על הסף בטענה כי לא ניתן לערור על החלטות להפקדת תוכנית, כי אם רק על אישור סופי של תוכניות. כן התקיימו ישיבות עם זילבר עצמה, ואף נעשתה פנייה לראש מטה הדיור אביגדור יצחקי. בסופו של דבר נקבע דיון חוזר בתוכנית בוועדה המחוזית וזה אמור להתקיים בסוף מרץ. משיחות עם גורמים במנהל התכנון, לא נראה כי הוועדה המחוזית מתכוות לסגת מעמדתה הקודמת.

 

שם מציינים כי תוכנית המתאר הארצית תמ"א 35 כוללת יישובים אלה, יחד עם קרקעותיהם, בתוך מרקם הפיתוח העירוני, כלומר השטח סומן ככזה שאפשר לקדם בו פיתוח עירוני, ואין הצדקה להכליל אותם בתחומה של תוכנית כפרית שתאפשר להוסיף בהם רפתות או לולים.

 

הדברים נאמרים גם על רקע התוכנית האסטרטגית שקידמו המועצה הלאומית לכלכלה ומנהל התכנון, לפיה יש לתכנן 2.7 מיליון דירות, ולבנות בפועל 1.5 מיליון דירות, עד לשנת 2040. התוכנית, שאושרה על ידי קבינט הדיור לפני שנה, קובעת כי במחוז ירושלים לבדו יתוכננו 370 אלף דירות, מה שמחייב להיערך עם מלאי קרקעות, ובכלל זה מיישובים חקלאיים.

 

יו"ר מרכז המועצות האזוריות וראש מועצת לב השרון, עמיר ריטוב, תקף בחריפות את עמדת מנהל התכנון: "החלטת מנהל התכנון, לגרוע שבעה יישובים מתוכנית המתאר ללא כל הכנה או הליך תכנוני מסודר, היא החלטה שאני כיו"ר מרכז המועצות האזוריות לא יכול לחיות איתה, ואנחנו נלך על זה למלחמת עולם. זה תקדים מסוכן. מעולם בעבר לא בוטל יישוב חקלאי לצורך עתודת קרקע לעיר".

 

מהוועדה המחוזית לתכנון ובנייה ירושלים נמסר: הוועדה המחוזית מקדמת תוכנית מתאר מפורטת ליישובי המועצה האזורית מטה יהודה, כדי לשמור על החקלאות ולעודד את התיירות שתהווה מנוף כלכלי לאזור. חלק מהיישובים במועצה, נמצאים בתוך המרקם העירוני של ירושלים ובית שמש ולמעשה מתפקדים כחלק מהעיר. ישובים אלו הוגדרו כחלק אינטגרלי מהמרחב העירוני, שאינו כפרי, גם בתוכנית המתאר הארצית לבנייה, פיתוח ושימור (תמ"א 35). תוכנית המתאר לא משנה את ייעודם של יישובים אלה, אלא קובעת שלא יינתנו זכויות נוספות מעבר למה שכבר קיים וזאת כחלק מראייה מחוזית ארוכת טווח. הוועדה המחוזית יזמה דיון נוסף עם נציגי המועצה כדי שיוכלו להשמיע את עמדתם".

 

עו״ד עמית יפרח, היועץ המשפטי לתנועת המושבים, תקף אף הוא את הוועדה המחוזית ואמר, כי "בהחלטה זו לקחה לעצמה הוועדה מנדט שאינו ברשותה, זוהי מדיניות חסלנית אשר כל מטרתה לחסל את היישוב הכפרי הצמוד לעיר ולא להותיר סביב העיר מרחב כפרי , היישובים הללו זכאים להתקיים עם צביון כפרי ועם כל מערך הזכויות שניתן לכל מושב וקיבוץ ואין לאפשר לועדה המחוזית לשנות את מעמדם הסטטורי והקנייני באמצעות החלטות תכנוניות".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x