"מטה הדיור לא שילב דיור ציבורי במכרזי מחיר למשתכן בניגוד מוחלט לסיכומים"
מנכ"ל משרד השיכון חגי רזניק תקף במכתב חריף את ראש מטה הדיור ויו"ר מועצת מקרקעי ישראל זאב ביילסקי על פרסום מכרז בבאר יעקב בו לא הוקצו 5% מהדירות לטובת הדיור הציבורי. בכיר במטה הדיור מסר ל"כלכליסט" כי המכרז יפורסם מחדש
מנכ"ל משרד הבינוי והשיכון, חגי רזניק, יצא אמש במתקפה חריפה נגד מנהל רשות מקרקעי ישראל (רמ"י) וראש מטה הדיור, זאב ביילסקי לאור פרסום מכרז מחיר למשתכן בבאר יעקב במסגרתו לא הוקצו דירות לדיור ציבורי וזאת ,"בניגוד גמור להחלטת מועצת רמ"י ולסיכומים בעניין", כתב רזניק במכתב שהוציא אמש לגורמים כאמור.
- מחיר למשתכן: נסגרו מכרזים ל-700 דירות ברעננה רמת גן ובית שאן
- בלי מחיר למשתכן: 50 דירות בגבעת שמואל בהנחה של מאות אלפי שקלים
- הקבלנים: "אנחנו והקונים נשלם את מחיר הטעויות של כחלון"
כתוצאה מהמכתב החריף הגיב בכיר ממטה הדיור ל"כלכליסט" כי המכרז יפורסם מחדש, "על פי מדיניות שר האוצר, משה כחלון ובהתאם להחלטת הממשלה החליט יו"ר מטה הדיור לדחות את המכרז בבאר יעקב ולשלב בו דירות עבור זכאי הדיור הציבורי בהתאם לצרכי היישוב. מטה הדיור במשרד האוצר ימשיך לפעול לקיום החלטת הממשלה לשילוב דירות עבור זכאי הדיור הציבורי".
תכנית משרד הבינוי והשיכון לשלב במכרזי מחיר למשתכן 5% מדירות לטובת דיור ציבורי, אושרה ע"י מועצת רמ"י בתחילת השנה. לאור התמהמהות בשיווק המכרזים המשולבים ולמרות שחל ויכוח האם להכיל את ההחלטה על כלל מכרזי מחיר למשתכן, התקבלה פשרה של כ-500 דירות שיצאו במכרזים הקרובים - שאף הן לא מבשילות לכדי מכרז. במכרז בבאר יעקב על פי מקורבים סוכם על כ-40 דירות דיור ציבורי שהיו נכללות בפרויקט.
רזניק הסביר במכתב כי פנה בחודש יוני האחרון בכתב, למטה הדיור על מנת לוודא יישום ההחלטה שהוסכמה במכרז שעתיד היה להתפרסם בבאר יעקב. אך "למרות זאת, ותוך הפרה בוטה של ההחלטה, פורסמה חוברת המכרז לבאר יעקב מבלי ששולבו בה אפילו יחידת דיור אחת לנכים או לדיירי דיור ציבורי כמתחייב". כאשר מוסיף הוא כי מדובר במכרז הגדול ביותר של רמ"י שאושר בוועדה לתכנון ופיתוח (ות"פ) שבמטה הדיור, על שילוב דיור ציבורי.
"אני רואה הפרה זו של החלטת הממשלה, החלטת מועצת רמ"י ואישור הות"פ, בחומרה רבה. דיירי הדיור הציבורי אינם אוויר. משרד הבינוי והשיכון לא יעבור לסדר היום", כתב רזניק והוסיף כי החלטה זו " כמוה כיריקה בפרצופה של האוכלוסייה המוחלשת ביותר בישראל. בלתי מתקבל כל הדעת כי קברניטי שוק הדיור בישראל ומי שאמון על ניהול קרקע המדינה יפרו כך החלטות ממשלה וייעשו במשאב הציבורי במדינה כשלהם".
עוד הוסיף כי "זוהי לא פחות מבושה וחרפה שכך נוהגים ראשי מטה הדיור, הן ברמה המנהלית וחמור מכך ברמה הערכית, כאשר במעשיהם בוגדים בערכים של סולידאריות ודאגה לחלש. כמי שהיה בעצמו חלק מאותו ציבור שקוף, אני מתבייש היום להמנות על מנהליו של מטה הדיור ומתכוון לעשות כל שביכולתי להלחם במחדל ולוודא כי הצדק ייעשה גם אם אשלם מחיר אישי. למותר לציין את החשיבות המעשית של יישום כלי זה בהקצאת 5% יח"ד ציבורי כחלק ממכרזי מחיר למשתכן, להגדלת מלאי הדיור הציבורי ולנכים שהדלל משמעותית בעשורים האחרונים".
מאגר הדירות שבידי המדינה דולל משמעותית מאז שנחקק ב־1998 חוק הדיור הציבורי, שאיפשר מכירת דירות בהנחות משמעותיות של עד 80% לדיירים. בעת חקיקת החוק, היו בידי המדינה כ־110 אלף דירות דיור ציבורי. החוק מ־1998 הוביל למכירה מואצת של הדירות בהנחה. זאת, יחד עם שנים ארוכות שבהן לא נוספו דירות למאגר, הביא את מספרן ל־55 אלף. כמות זו רחוקה מלענות על הצרכים: כיום ממתינים בתור לדיור ציבורי קרוב ל־3,800 משקי בית הזכאים לפי תנאי משרד השיכון וקרוב ל־30 אלף משקי בית הזכאים לפי תנאי משרד הקליטה.