נגיף הקורונה מחזיר דירות Airbnb לשוק השכירות
גל הביטולים מצד תיירים שהזמינו דירות לטווח קצר והמחסור בהזמנות חדשות דרבן חלק מבעלי הנכסים להציע אותן לשכירות לתקופות ממושכות. עדיין מוקדם לומר אם השלכות התופעה יגרמו לירידת מחירי השכירות
משבר הקורונה הפתיע גם את בעלי דירות המגורים המושכרות בשנים האחרונות לטווח קצר, בכלל זה במסגרת הפופולרית של Airbnb. כעת, לאור הביטולים והיעדר הזמנות חדשות, מעדיפים בעליהן להשכירן לתקופות ארוכות. עדיין מוקדם לומר אם השלכות התופעה יגרמו לירידת מחירי השכירות.
- בעקבות הקורונה: כפר המכביה יסב 2 קומות של סוויטות לחדרי עבודה להשכרה
- גינדי החזקות לרוכשי דירות: "ייתכן איחור במסירה בגלל משבר הקורונה"
- הקבלנים: איסור כניסת פלסטינים לישראל בגלל הקורונה יביא לעיכוב במסירת 70 אלף דירות
"שלשום פנו אליי שני בעלי דירות בתל אביב, אחת בשדרות רוטשילד והשנייה ברחוב אבן גבירול, שמושכרות בשנים האחרונות ל־Airbnb שהרוויחו יפה, בבקשה למצוא להן שוכרים לתקופה ארוכה של שנה ויותר", מספר עמירם בן עזרא, בעל משרד התיווך My Place בעיר . "בשני המקרים הסבירו בעלי הדירות כי ההזמנה האחרונה מסתיימת בימים הקרובים כשלאחר מכן היומנים ריקים. לכן הם מעדיפים להשכיר את הדירות בשכירות רגילה לתקופה ארוכה שאינה תלויה בכניסה של תיירים".
השכרה לטווח ארוך מספקת תשואה נמוכה יותר מהשכרה לתקופות קצרות, אך האלטרנטיבה של הותרת הדירות ריקות לתקופה לא ידועה משפיעה על בעלי הדירות ומשחררת דירות מגורים בחזרה לשוק השכירות הרגיל. "הדירה ברוטשילד, למשל, ממוקמת בקומה גבוהה באחד המגדלים היוקרתיים בשדרה, וכוללת 2.5 חדרים", מסביר בן עזרא. "בהשכרה לתקופות קצרות הדירה היתה מכניסה שכר דירה של כ־12 אלף שקל לחודש בממוצע. מדובר בהכנסה נטו לאחר עלויות הניהול של דירות Airbnb. בהשכרה לשנה ויותר המחיר יעמוד על 8,000 שקל לחודש. תמונת המצב היא שחלק מדירות ה־Airbnb יחזרו לשוק, ככל שהמצב יימשך וכמות הכניסות של תיירים תפחת".
בחלק מהמקרים, מסתבר, בעלי הדירות שהתרגלו ליהנות מתשואה שנתית גבוהה מהשכרה לטווח קצר, אינם מעוניינים בתשואה הנמוכה שמניבה השכרה ארוכת טווח, ומעדיפים להעמיד את הדירות למכירה. לדברי יונתן פסנטין, ממשרד התיווך "פורסייל שיווק נדל"ן" בירושלים, תושב חוץ אשר מחזיק בדירת יוקרה שהיתה מושכרת לתקופות קצרות, ביקש השבוע למכור אותה. "הדירה ברחוב אלפסי בשכונת רחביה היתה מושכרת לדיפלומטים זרים ולתיירים לתקופות קצרות", מספר פסנטין. "בעקבות משבר הקורונה פנה אליי בעל הדירה כדי שאעמיד אותה למכירה, מתוך הבנה כי בשכירות רגילה התשואה על הנכס מגיעה ל־2.5% וזרם ההזמנות לשנה הקרובה הפסיק בעקבות המצב. לכן הבעלים העדיף למכור ולעבור להשקעות אחרות".
בחודש מאי 2019 פרסם “כלכליסט” מסמך שערכו הכלכלנית מעין נשר, לשעבר רכזת השיכון באגף התקציבים באוצר, והמתכנן טל אלסטר, לשעבר רכז הדיור של הקליניקה האורבנית באוניברסיטה העברית. לפי הנתונים, מתוך 9,150 דירות המוצעות להשכרה בתל אביב במסגרת Airbnb, מושכרות באופן קבוע ובצורה מקצועית עד ל־7,150 דירות. מדובר ב־3.4% מתוך כלל הדירות בעיר, שיעור השכרות חריג הגבוה פי כמה מברוב הערים המערביות הנחשבות ליעדי תיירות פופולריים. פי 7 למשל מניו יורק, שבה הוסבו 0.5% בלבד מהדירות לאירוח באופן קבוע. בפריז עומד שיעור ההשכרות על 0.9%, באמסטרדם על 0.8%, ובברלין על 0.2%. למעשה, העיר היחידה מלבד תל אביב אשר חוצה את רף האחוז היא ברצלונה עם 1.4%.
גם מפעילי דירות Airbnb חשים במשבר, ואף רגישים יותר להשלכותיו מבעלי הנכסים. אור שכר מספר דירות בתל אביב, בעיקר באזור חוף הים, שאותן הוא משכיר לתקופות קצרות בעיקר לתיירים. לדבריו, ההזמנות הקיימות מבטיחות את השכרת הדירות לעוד שבועיים, אך מאחר שההזמנות נעצרו, לאחר
חג הפורים הדירות צפויות להיות ריקות. "פברואר עוד היה חודש טוב", אומר אור. "אבל היום אין הזמנות והחל מעוד שבועיים כמות האורחים שצפויים להגיע תרד משמעותית. זה מצב לא פשוט כי אנחנו נמצאים לפני פסח, וגם הקיץ לפנינו ואנחנו לא יודעים מה צפוי. כרגע אני מעמיד את הדירות לסאבלט כדי לא להפסיד. יש שוק מקומי שתמיד צריך דירות לתקופות קצרות בעקבות שיפוץ דירה וכדומה. לא יהיה פה רווח, אבל לפחות שלא יהיה הפסד". עוד מוסיף אור, כי מלבד שוק הדירות להשכרה קצרת טווח, גם השירותים הנלווים כמו מכבסות ושירותי ניקיון סופגים בימים אלה פגיעה בהכנסות.
ניתן להניח כי משבר הקורונה יאלץ את בעלי הנכסים ביתר חלקי הארץ למצוא אלטרנטיבה אחרת מהשכרת לתיירים, כאשר האלטרנטיבה הפשוטה והחוקית ביותר היא החזרת הדירות למגורים להשכרה לתקופות ארוכות.
בהמשך לירידה בכניסת תיירים לישראל אומר נשיא התאחדות המלונות אמיר חייק: "בכל משבר הענף הראשון שמשלם את המחיר הוא התיירות, שמצוי נכון להיום בהפסדים של מאות מיליוני שקלים בחודש. אם הממשלה תמשיך לדון ולדון מבלי להושיט סיוע מיידי, אז אולי כבר לא יישאר את מי לפצות. כל פתרון אחר שהוא לא סיוע כספי מיידי הוא כמו פלסטר לחולי קורונה", אמר חייק.