$
חדשות נדל

עוד מכה לענף הבנייה: חשש מהיעדר פלסטינים בשל תוכנית הסיפוח

הקורונה כבר פגעה בפעילות הבנייה, וכעת מסתמנת מכה מהחזית המדינית: הרשות הפלסטינית תמנע כניסת פועלים כחלק ממאבקה בתוכנית הסיפוח

אמיתי גזית 06:5726.05.20
אחרי משבר הקורונה, מסתמן כעת איום נוסף על יציבות ענף הבנייה: המאבק של הרשות הפלסטינית בתוכנית הסיפוח. מעברי הגבול בין ישראל לרשות צפויים להיפתח מחדש ביום ראשון, חודשיים לאחר הסגר שהוטל בעקבות מגפת הקורונה, ופועלי הבנייה, החקלאות והתעשייה יוכלו לחזור למקום עבודתם. אלא שבשבוע שעבר הצהיר יו”ר הרשות אבו מאזן כי בשל כוונות הסיפוח הוא יפסיק את התיאום הביטחוני והאזרחי עם ישראל. על רקע זאת מעריכים בענף הבנייה כי מספר העובדים שייכנסו לישראל יהיה נמוך מאוד, אם בכלל.

 

אם הערכה זו תתגשם תהיה זו מכה לענף שהפעילות בו צומצמה דרמטית בעקבות משבר הקורונה. בפרוץ המגפה עבדו בענף הבנייה בישראל 63 אלף פלסטינים. עד מאי צנח מספרם ל־17 אלף. כיום מספר העובדים אפסי, בין היתר משום שרבים חזרו לביתם בסופ”ש לחג עיד אל פיטר. רובם ככולם עובדים במקצועות השלד וגמר בנייה, וההערכות הן כי בחודשיים האחרונים רק כ־30% מאתרי הבנייה עבדו באופן מלא.

 

“תגדילו את מכסת הזרים”

 

הליך של הוצאת היתר עבודה מבוצע מול המשרד לעניינים אזרחיים של הרשות הפלסטינית. ההיתר תקף לתקופה של שלושה חודשים עד שנתיים. ביום ראשון הקרוב בעלי היתר עבודה יוכלו לעבור את הגבול, אולם הבעיה תיווצר כאשר יפוג תוקפם של ההיתרים. גורם במערכת הביטחון אמר ל”כלכליסט” כי המערכת תדע למצוא פתרון לבעיית הנפקת ההיתרים. אלא שגם אם יימצא פתרון, ללא תיאום בין הרשות לכוחות הביטחון צפוי קושי בפתיחת המעברים, גם לבעלי היתרי עבודה. בנוסף לכך גם אם מעברי הגבול ייפתחו, יש חשש כי רבים מהעובדים יישמעו לקריאתו של אבו מאזן לא להיכנסו לישראל.

 

 

 

 

פועלי בניין פועלי בניין צילום: אוראל כהן

 

 

הקבלנים מבקשים כעת מהממשלה להגדיל את מכסת העובדים הזרים בענף. ראול סרוגו, נשיא התאחדות הקבלנים בוני הארץ: "הענף לא יכול להמשיך להיות בן ערובה בידיים של אבו מאזן. תקופת הקורונה הוכיחה כי בידיים של הרשות הפלסטינית יש שאלטר שמשפיע בצורה מכרעת על הכלכלה בישראל. מוכרחים להכין תוכנית אסטרטגית להחזרת העבודה העברית לענף שתתוקצב על ידי המדינה, ובינתיים על הממשלה להביא לכאן לפחות עוד 30 אלף עובדים זרים".

 

צניחה בפדיונות

 

המשך מחסור כה דרמטי בעובדים עלול להיות הרסני לענף. חברות שלא יצליחו לסיים פרויקטים בזמן עלולות להיתבע, להיקלע להליכים משפטיים ארוכים, או חמור יותר מנקודת מבטן — הן יידרשו לשלם מיליוני שקלים פיצויים. התסריט הזה מאיים על חברות הבנייה למגורים ועל חברות שבונות מבני ציבור ותשתיות עבור הממשלה.

 

משרד המשפטים הקים צוות, בראשות המשנה ליועמ"ש עו"ד ארז קמיניץ, כדי לבחון איך להתמודד עם המצב ואם להכיר בקורונה ככוח עליון לא צפוי המצדיק עיכוב. השבוע הצוות צפוי להגיש את המלצתו בעניין לשר המשפטים.

 

בעיה נוספת שמכבידה על הענף היא הצניחה בהיקף המכירות. ב־13 במאי דיווחה הלמ"ס כי 37% מהעסקים בענף הבנייה דיווחו במאי על ירידה של יותר מ־50% בפדיון, לעומת ירידה של 25% בכלל העסקים במשק. ענף הבנייה מוביל בשיעור החברות שדיווחו על ירידה של 50% ומעלה בפדיון, אחרי ענף המסחר הקמעונאי שבו 33% דיווחו על כך.

 

למרות הקשיים, המדינה טרם יצרה מנגנון סיוע לחברות הבנייה. רק 22% מהבקשות של חברות הבנייה להלוואה בערבות מדינה נענו, זאת לעומת 70% בכל ענפי המשק.

x