$
חדשות נדל

בלעדי לכלכליסט

ותמ"ל 2020: תכנון מזורז יתמקד בצירי הסעת המונים

במשרד הפנים מבקשים להגביל תכנון מהיר לסביבת קווי המטרו, בעוד שמשרד האוצר מבקש שהוותמ"ל תתכנן לאורך צירי הסעות המונים בכל הארץ. המהלך משקף הפנמה של תום עידן הרכב הפרטי

אמיתי גזית 07:0709.06.20

ועדת־העל הממשלתית (ותמ"ל) תפעל מעתה לקידום תוכניות ענק לאורך צירי הסעת המונים קיימים ואלה שיוקמו בעשורים הבאים, כך נודע ל"כלכליסט".

בשבוע הבא אמור היה להסתיים תוקף פעילותה של הוועדה, שהוקמה כהוראת שעה ביולי 2014 במטרה "להגדיל את היצע הדיור ולהתמודד עם עליית המחירים".

 

 

הוועדה הוסמכה לעקוף את גופי התכנון המקומיים והמחוזיים, במטרה לאשר במהירות מתחמי בנייה גדולים למגורים. בחודש האחרון, במסגרת ההסכמים הקואליציוניים, נקבע כי הותמ"ל תמשיך את פעילותה גם בממשלה הנוכחית, תחת אחריות שר הפנים אריה דרעי, שהחזיר אל משרדו את מינהל התכנון לאחר שסופח למשך חמש שנים לאוצר.

מימין: שר הפנים אריה דרעי ושר השיכון יעקב ליצמן. דרעי יכריע מימין: שר הפנים אריה דרעי ושר השיכון יעקב ליצמן. דרעי יכריע צילומים: עמית שאבי, אוהד צויגנברג

 

כעת נראה שברשויות התכנון מיישמים סוף סוף דה־פקטו את ההבנה כי "תם עידן הרכב הפרטי", ודאי באזור המרכז הצפוף, ומוטב לרכז את המאמץ התכנוני לאורך צירי תחבורה המוניים, בראשם המטרו שאמור לקום בגוש דן. עד סוף 2019 אישרה הותמ"ל 66 תוכניות שכוללות 226 אלף יחידות דיור, רבות מהן על שטחים פתוחים ועל קרקעות חקלאיות בכל רחבי הארץ.

 

תזכיר חוק שמתגבש בימים אלה במשרד הפנים ובמינהל התכנון מעניק לוועדה את סמכות לטפל בתוכניות ענק בעיקר לאורך קווי המטרו שאמור לקום במרכז. הכוונה היא לאפשר לקדם תוכניות כאלה על קרקע מדינה, אך גם לפתוח את דלת הותמ"ל לבעלי קרקע פרטיים.

 

ל"כלכליסט" נודע כי במשרד האוצר, במשרד השיכון וברשות מקרקעי ישראל שואפים להרחיב את סמכויות הוועדה כך שתוכל לעסוק בתוכניות בנייה גדולות לאורך צירי הסעת המונים בכל הארץ. הכוונה היא שהסמכות הממשלתית של הוועדה לא תעצור רק במתחמים על ציר המטרו של גוש דן, אלא תכלול גם תוכניות גדולות בציר הרכבת הקלה באזור המרכז ובירושלים, ואולי אף לאורך צירי הרכבת הכבדה.

 

דלית זילבר, מנכ"לית מינהל התכנון, שעבר כעת בחזרה מהאוצר למשרד הפנים, מצדדת דווקא בצמצום סמכות הוועדה, כך שתוכל לטפל אך ורק בתוכניות בנייה לאורך קווי המטרו העתידי. לטענת זילבר, הוועדות המחוזיות הכינו בשנים האחרונות מסמך מדיניות תכנון לאורך צירי הסעת המונים, והן מכירות טוב מהותמ"ל את האתגרים בכל מחוז.

 

מפת קווי המטרו העתידיים ומתחמי הפיתוח המתוכננים לצדם מפת קווי המטרו העתידיים ומתחמי הפיתוח המתוכננים לצדם

 

במקביל, בימים אלה מקודמת במינהל התכנון תוכנית מתאר ארצית 70, שנועדה להגדיר את מדיניות התכנון סביב צירי המטרו, התחנות ומתחמי התחזוקה של המטרו (דיפו). המטרה המרכזית של התוכנית היא להגדיל ככל האפשר את נפח הבנייה בסמוך למטרו. מטרת־העל של התוכנית היא לקרב כמה שיותר מקומות עבודה ובתי מגורים לציר המטרו, לקצר את הפקקים, ולהגדיל את היצע המגורים באזור המרכז, תוך בנייה אפשרית של מגדלים.

 

לפי המתווה של זילבר, הותמ"ל תוכל לעסוק בתוכניות בנייה בגבולות הגזרה שמוגדרת בתמ"א 70, ורק לאחר שהתוכנית תקבל תוקף סופי. באוצר ובשיכון מתנגדים לכך, מחשש שיחלפו חודשים אם לא שנים עד שהתוכנית תכנס לתוקף. לצד התכנון לאורך המטרו הותמ"ל תתמקד גם בתוכניות בנייה לחברה הערבית, החרדית ופינוי בינוי.

 

ממשרד הפנים נמסר ש"המשרד מכין תזכיר חוק להארכת פעילות הותמ״ל. הסוגיות שיידרשו להכרעה יוצגו בפני שר הפנים להכרעתו והנחייתו".

x