חוק המטרו יאפשר למדינה להפקיע קרקעות לטובת שטחי מסחר
בחוק ששובץ בחוק ההסדרים נכתב כי "המדינה תקבל 57% מהזכויות לטובת מסחר בקרבת המטרו"; המשמעות: המדינה תפקיע קרקע מאנשים פרטיים או משטחי ציבור באזור העירוני לטובת פיתוח המטרו במטרופולין תל אביב
חוק המטרו ששובץ בחוק ההסדרים מאפשר לראשונה הפקעת שטחים לטובת יצירת שטחי מסחר. כדי לנצל ביעילות את הזיקה ההדדית בין המטרו לבין הפיתוח האורבני, "מוצע לקבוע שבתוכנית שמשביחה את הקרקע ונוספו לה זכויות סחירות של עד 80 אלף מ"ר, המדינה תקבל 57% מהזכויות לטובת מסחר בקרבת המטרו".
- לבעלי הנכסים בתוואי המטרו יש פחות מחודש להגיש התנגדויות - ולא כולם מודעים לכך
- פחות משרדים, מטרו דורסני, והיתר למוניות אוטונומיות
- "תמ"א 70": כך ייראה השטח מעל קווי המטרו בגוש דן
במילים אחרות, המדינה תפקיע קרקע מאנשים פרטיים או משטחי ציבור באזור העירוני לטובת פיתוח המטרו במטרופולין תל אביב, שיכלול שלושה קווים תת־קרקעיים לאורך של 145 ק"מ וכמאה תחנות, בעלות מוערכת ראשונית של 150 מיליארד שקל. עוד נקבע כי רשות מקרקעי ישראל מחויבת "לאתר קרקע ולהקים אתר לצורך קליטת עודפי החפירה מהפרויקט".
לגבי הרשויות המקומיות נקבע ש"חוקי העזר של הרשויות המקומיות לא יחולו ככלל על פרויקט המטרו”, והיתרי עבודות בלילה יעברו לרשות המדינה. ואם מישהו ירצה לתבוע את המדינה בעניין המטרו, הוא יוכל לעשות זאת רק “בבית המשפט המוסמך בתל אביב בלבד", כיוון ש"הדבר יאפשר לערכאה שיפוטית מוגדרת לפתח את המקצועיות הנדרשת והיכרות קרובה עם פרויקט המטרו".
אולם המכה האחרונה לעיריות היא הקטנת היטלי ההשבחה מ־50% לשיעור של 40%. באוצר טוענים שהפרויקט ענק, ולכן העיריות יקבלו בפועל את אותו סכום כסף.