לא נגישים
הכניסה ל־25 חופים עדיין חסומה או עולה כסף
המחזה שבו מגיעים אזרחים אל חוף הים ונתקלים במחסום המונע לחלוטין את הכניסה לחוף, או שמאחוריו עומד שומר שגובה כסף עבור הכניסה אליו, הפך לשכיח ביותר בשנים האחרונות. היזמים מנצלים את אוזלת היד של הציבור לצד חוסר האכיפה מצד הרשויות המקומיות ומשרד הפנים, ועושים בחופים כרצונם.
במכתב שהעביר ארגון אדם טבע ודין לטיפול משרד הפנים בסוף עונת הרחצה של שנת 2010 צוינו 25 חופים, מתוכם שמונה חופים בכנרת, שני חופים בים המלח וכ־15 חופים בים התיכון. בחלק מהרשויות מדובר בתופעה כה מושרשת עד שאיש לא עוצר אותה. כך למשל, במועצה האזורית חוף הכרמל יש כמה רצועות חוף ארוכות שבהן אין גישה סבירה לחוף, ביניהן קיבוץ מעגן מיכאל שמונע את הגישה לחוף דרך הקיבוץ, ובכך למעשה לא מתאפשרת גישה סבירה לרצועת חוף ארוכה במיוחד שמשתרעת מג'יסר א־זרקא ועד לחוף מעיין צבי.
בקיבוץ שדות ים אף הגדילו לעשות וגובים כסף עבור חניה לחוף המרכז הימי, אף שאין אליו גישה סבירה ברגל ובניגוד לתוכנית המתאר החלה במקום. מי שמבקש להגיע לחוף הקיבוץ נאלץ שוב לבצע הליכה ארוכה ברגל. התייחסות ליכולת האכיפה של הרשויות ולהבטחותיהן בעתיד נדרשת גם היא כששוקלים תוכנית חדשה. כרמל סלע, ראש מועצת חוף הכרמל, הבטיח לאחרונה כי הגישה לחוף נחשולים תישאר פתוחה גם לאחר בניית כפר הנופש, אך מי ימנע מהיזמים להשתלט על הגישה לחוף כאשר הם רואים כי בפועל לא מתבצעת אכיפה בחופים הסמוכים?
מחוף הכרמל נמסר בתגובה: "בשדות ים נגבה כסף לפי חוק החניות, מבקר המדינה בדק זאת כמה פעמים ולא מצא בכך פגם. לגבי מעגן מיכאל ויישובים אחרים במועצה שממוקמים בסמוך לחוף, גם בעתיד לא יתאפשר מעבר של אנשים וכלי רכב דרך הקיבוץ. בתוכנית לכפר הנופש בנחשולים אין מגרש חניה בתשלום, והחופים שמצפון לו יישארו פתוחים לציבור". ממשרד הפנים נמסר: "אם תוגש תלונה למשרד הפנים על חופי רחצה שנגבה בהם תשלום שלא בהתאם לאישור שר הפנים, המשרד יטפל בנושא מול הרשויות המקומיות הרלבנטיות".