$
נדל

מה עוד מסתתר ברפורמה: הסעיפים שישפיעו על כיס האזרחים

הפיצוי על פגיעה עקיפה שיגרום לבעלי הנכסים לשלם את המחיר, היטלי ההשבחה שישלמו בעלי הדירות הישנות והשתלטות הפוליטיקאים על הליכי התכנון

דותן לוי ושירלי ששון-עזר 08:5114.03.12

בלי פיצויים: היכולת לתבוע על ירידת ערך תיפגע משמעותית

 

הסעיף ברפורמה: 399 - פיצוי על פגיעה עקיפה.

 

המצב הקיים: בעל קרקע או דירה שחש עצמו נפגע באופן ישיר או עקיף מתוכנית בניין עיר יכול לתבוע בגין ירידת ערך. כך למשל, בעל דירה שרכש אותה בזכות הנוף הנשקף ממנה

לים יכול כיום לתבוע את הוועדה המקומית בגין הנזק שנגרם לו אם אושרה תוכנית לבנייה ממול לביתו החוסמת לו את הנוף לים.

 

השינוי: לדברי עו"ד עפר טויסטר, המתמחה בתביעות בגין ירידת ערך, סעיף 399 משנה באופן דרמטי את היכולת לקבל פיצוי בגין פגיעה עקיפה. בעקבות השינוי בחקיקה, אם התוכנית לבניית הבניין החוסם תקפה יותר מעשר שנים, בעל הדירה לא יהיה זכאי לפיצוי גם אם התוכנית שונתה עם השנים.

 

מרוויחים ומפסידים: לסעיף המוצע יש יתרונות בכך שהוא יפחית את הסיכון ואת אי־הוודאות של הקבלנים וייתכן שאף יגדיל את היצע הדירות, אך בעלי הנכסים הם אלה שישלמו את המחיר בעקבות אובדן הזכות לתבוע פיצויים.

 

פגיעה בחלשים: בעלי דירות ישנות ישלמו היטלי השבחה

 

הסעיף ברפורמה: 488 - פיצויים והיטל השבחה.

 

המצב הקיים: מי שמתגורר בדירה ישנה נהנה מהאפשרות להרחיבה ללא תשלום היטל השבחה בעת מכירתה. מדובר בהטבה לבעלי דירות קטנות, בהן מאות אלפי דירות השיכון הפרוסות ברחבי המדינה, והיא מקנה לבעליהן פטור מהיטל השבחה בעת הרחבה של הדירה עד לשטח של 140 מ"ר.

 

השינוי: הפטור לאותם בעלי דירות יבוטל. המשמעות: לדברי השמאי עדי צביקל, דירה שניתן להרחיבה תחויב בעת המכירה בהיטל השבחה בהיקף של עשרות אלפי שקלים, גם בפריפריה. מהלך זה ייצור עיכוב משמעותי במכירת דירות, שכן הליך הטיפול בהיטל השבחה ארוך וכרוך בבירוקרטיה ועלות כספית.

 

מרוויחים ומפסידים: כל מי שמתגורר בדירת שיכון ישנה יחויב בתשלום, בעוד שמי שגר בבית חדש שניצל את זכויות הבנייה לא יחויב בהיטל. ככל שהדירה קטנה יותר ההיטל יהיה גבוה יותר, ולוועדות אין סמכות לפטור איש מתשלום ההיטל.

 

שינוי הרכב הוועדות: הפוליטיקאים ישתלטו על הליכי התכנון

 

הסעיף ברפורמה: חלקים מהסעיפים 24–106 - שינוי הרכב ועדות התכנון והבנייה.

 

המצב הקיים: חלוקה מאוזנת יחסית בין נציגי השלטון המקומי והממשלה בוועדות התכנון והבנייה.

 

השינוי: לדברי האדריכל דני מורן, נציג עמותת האדריכלים ומי שהשתתף ברוב דיוני הוועדה המשותפת לחוק התכנון והבנייה, לפי טיוטת החוק החדש, בזמן שמספר הוועדות גדל - מספר אנשי המקצוע בהרכב הוועדות דווקא קטן. לדבריו, החוק מוסיף סוגי ועדות שלא קיימות כלל במערכת התכנון כיום, כמו למשל ועדות מיוחדות שידונו רק בענייני תשתיות, או ועדות ערר נוספות העוסקות רק בפיצויים והיטלי השבחה.

 

מרוויחים ומפסידים: לוועדות יתווספו יותר נציגים ממשרדי הממשלה השונים, וכך יגדל כוחם ולעומת זאת יקטן כוחם של אנשי המקצוע בהצבעות. "לא יכול להיות שוועדה תחליט על תוכנית מבלי לשמוע חוות דעת אדריכלית", אמר מורן.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x