קסדות האוהדים בדרום אפריקה צפויות להפוך לטרנד עולמי אחרי המונדיאל
עוד 17 יום למונדיאל: בדרום אפריקה מכינים כבר את אביזרי העידוד היצירתיים, ביניהם ה-makarapa - הכובעים הצבעוניים המיוצרים מקסדות בניין שעברו המרה
המלך של קסדת האוהדים makarapa של דרום אפריקה עבר מהסדנה המקומית שלו למפעל בעיר כדי לעמוד בביקוש לקראת המונדיאל, ולאור ההערכה שציוד הראש המשוכלל יהפוך לטרנד עולמי לאחר הטורניר.
אוהדים מרקדים המצוידים בכובעים הצבעוניים המיוצרים מקסדות בניין שעברו המרה, לרוב משולבים עם משקפיים גדולים, הפכו להיות סימן מזהה של המונדיאל בדרום אפריקה.
הקסדות יהיו בוודאי אחד המאפיינים של המונדיאל הראשון שנערך באפריקה ומתחיל ב-11 ביוני, ביחד עם הרעש הצורמני של חצוצרות הווצלה שעשוי להתגלות כנשק הסודי נגד הקבוצות הזרות שלא יצליחו לתקשר מבעד להמולה.
אלפרד בלואי, מנקה לשעבר בן 52 המציא את הקסדה המעוטרת ב-1979. חבר נתן לו קסדת בניין להגנה בזמן שהוא צופה בקבוצה האהובה עליו קייזר צ'ייפס, אחר שאוהד אחר נפגע מבקבוק.
בלואי, אמן לא משכיל אך כשרוני, קודם צייר על הקסדות, ואז המשיך והוסיף קרניים ולבסוף באמצעות סכין יפנית חתך עיצובים יוצאי דופן. הוא מכנה עצמו "האויב של הפלסטיק" אף שהכינוי שלו ביציעים הוא השופט (Magistrate).
בלואי, במקור ממחוז לימפופו הצפוני, התחיל למכור מספר קסדות בכל פעם משולי הכביש, אבל בנו ומנהלו לאבמור (29) אומר כי מאז הם כבר מכרו אלפים. כיום אלפרד נמנע מהעיתונאים ומותיר לבנו לשוחח עם המבקרים, בעודו מתרכז בעיצובי הקסדות.
בשל העלייה בביקוש לקראת המונדיאל, הם החליטו לפתוח מפעל באזור ווינברג ביוהנסבורג,שם מסביר לאבמור הם מייצרים 80 קסדות ביום.
האב ובנו מקווים שחשיפת הקסדות במהלך אירוע הספורט הנצפה ביותר בעולם תהפוך אותם לטרנד עולמי עבור כלל אוהדי הכדורגל.
בסביבות 35 אנשים שגויסו מכל רחבי דרום אפריקה עובדים במפעל, שמריח מצבע. הם יושבים מסביב לשולחנות עגולים ומחולקים לקבוצות של צבעי בסיס, חותכים, צובעים ואמנים. החותכים מחממים את קסדות הפלסטיק מעל מבערי גז כדי להפוך אותם לקלים יותר לעיבוד. מדפי המפעל מלאים בקסדות לשלל חברות מקומיות ואוהדים זרים, כשברזיל, איטליה, גרמניה וספרד הם הלקוחות הגדולים ביותר.
הקסדות האמריקאיות מעוטרות בסיסמת הבחירות של אובמה Yes We Can ויש גם קסדה של הדוד סם. רוב הקסדות במפעל פחות מתוחכמות ומורכבות מ"קולקציית ההיכר" שיוצרה בסדנת העבודה המקורית של בלואי ליד יוהנסבורג. אם כי חלק מהקסדות הברזילאיות מציגות את פסל ישו מריו דה ז'נרו, ובאחרים מופיעה דמות ההיכר של בלואי של רופא האלילים.
המחירים נעים בין 250 ראנד (33 דולר) לקסדה פשוטה של דרום אפריקה ועד 1,500 ראנד לדגמים הזרים והמתוחכמים יותר.
באחד השולחנות אמן צובע בזהירות קסדה איטלקית, מעתיק תמונה בצבעי הקבוצה. בלואי יושב בחדר סמוך עם עוזרו הבכיר, ג'ייקוב לטבייל. הוא מעצב את הקסדות וביחד עם לטבייל צובע דגמים לעובדים האחרים שיחתכו ויעצבו, לפעמים מעתיק תמונות של שחקנים.
"המטרה שלנו היא להמשיך לייצר גם אחרי 2010. אנחנו הולכים לעצב לקבוצות בדרום אפריקה, לגבי אפריקה. המטרה שלנו היא להראות לעולם שיש לנו את האמנות שלנו, שהיא מדרום אפריקה", אומר לאבמור.
אולם בינתיים הם לא הצליחו לחתום על אף עסקה עם פיפ"א לשימוש בלוגו של המונדיאל שנשמר בקפידה. "עלינו להיזהר בעניין הזה, עשויים לתבוע אותנו. כפי שאפשר לראות, הפרויקט הזה מגיע ממחנה פליטים, לא מהפרברים. אנחנו מנסים להפוך להיות מפורסמים בזכות קסדות ה- makarapa".
הצלחתו של בלואי המגיע מרקע של עוני אפשרה לו לשלוח את בתו קלפינה (21) לבית ספר לאמנויות ולקנות למשפחתו בית גדול יותר במחוז לימפופו. אולם, לאבמור טוען שחברות אחרות מנסות לגנוב עיצובים מהמפעל, באמצעות רכישת דגימות וייצור במקום אחר, אפילו תוך כדי שימוש בציורים של אלפרד בלואי.
"הם תוקעים לנו סכין בגב. מדובר בזיוף שמהווה אתגר עבורנו. בעתיד נצליח לעצור בעדם," מבטיח לאבמור אף שאין צעדים משפטיים בתכנון.
יש רק makarapa מקורי אחד בדרום אפריקה. והמייסד הוא אלפרד "השופט" בלואי", אומר לאבמור בגאווה.