$
מונדיאל 2010
מונדיאל קצר

למי בלאטר הרס את הקיץ?

שיטת הזמנת מקומות הלינה ומכירת הכרטיסים גרמו לביטולים רבים. מחצית מאוהדי הכדורגל שתכננו לשבת באצטדיונים של דרום אפריקה צופים כעת במשחקים בטלוויזיה

סוכנויות הידיעות 16:1327.06.10

נשיא פיפ"א ספ בלאטר הרס את התוכניות של אלפי אוהדים, שתכננו להגיע לדרום אפריקה ולצפות במשחקים. ההגעה למונדיאל מעולם לא הייתה פשוטה – המלונות נחטפים, כך גם הכרטיסים. המסע הזה דורש חודשים של תכנון מראש. אבל שום תכנון, מדוקדק ככל שיהיה, לא יכול היה להקל את ההגעה לטורניר הנוכחי. עבור אותם אנשים שלא הצליחו להגיע לאליפות, כל מה שנותר עכשיו לעשות הוא "להודות" לבלאטר על שורה של פאשלות חסרות תקדים.

 

בלאטר, איש עסקים שוויצרי המושך אליו לאורך השנים האשמות רבות של שחיתות, היה עד במהלך ההכנות למונדיאל לשורה של החלטות מטופשות. חלקן – כמו הבחירה בשאקירה הקולומביאנית לשיר את ג'ינגל המונדיאל שמתקיים באפריקה – היו חסרות טעם ומיותרות. החלטות אחרות – כמו אלה שנגעו לשיטת מכירת הכרטיסים או להזמנת מקומות הלינה – תיסכלו הן את האוהדים בעולם והן את המקומיים בדרום אפריקה, וייתכן אף שעלו למדינה המארחת באבדן הכנסות אפשריות של מיליוני דולרים.

 

 

ספ בלאטר וג'ייקוב זומה, נשיא דרום אפריקה. העיקר שלאחיין יש עבודה ספ בלאטר וג'ייקוב זומה, נשיא דרום אפריקה. העיקר שלאחיין יש עבודה צילום: איי אף פי

 

מה הקשר לאחיין של ספ?

 

העסקה שעומדת במרכז הביקורת נעשתה עם חברת MATCH Services AG, שאחת המחזיקות בה היא חברה בה אחיינו של בלאטר משמש כמנכ"ל. החברה שריינה במלונות ברחבי דרום אפריקה חדרים בשווי של כ-2 מיליון לילות שיועדו לחצי מיליון תיירים מבוססים שהיו אמורים להגיע למדינה. עם זאת, החברה גם הוסיפה עמלות וחיובים נוספים שגרמו למחירים לזנק.

 

לילה ביוהנסבורג, שעלה בעבר 100 דולר ללילה, זינק לפני המונדיאל למחיר כפול ואף יותר מזה. בעלי מלונות ואכסניות שלא חתמו עם MATCH, ראו את המתרחש ונעשו חמדנים אף יותר. חלקם דרשו מחירים גבוהים פי ארבע מן המחירים הרגילים. "הכל בגלל פיפ"א," הם האשימו.

 

התוצאה הייתה צפויה: זרים, שגם כך היו אמורים לשלם יתר מ-1,000 דולר עבור הטיסה, החליטו לוותר על כל התענוג. קשה להעריך בכמה אנשים מדובר, אבל לפי דני ג'ורדן, מנהל הוועדה המארגנת של המשחקים, יותר ממחצית מאוהדי הכדורגל שתכננו לשבת באצטדיונים של דרום אפריקה, רואים עכשיו את המשחקים בטלוויזיה.

 

נכון, גם מקורות בפיפ"א וגם בדרום אפריקה טוענים שזרים רבים הגיעו לטורניר, אבל המספרים משתנים: בעוד הממשלה המקומית מדברת על 456 אלף תיירים, בפיפ"א מסתפקים בהערכה של 372 אלף תיירים. בהתאחדות הכדורגל גם טוענים כי 97% מבין הכרטיסים שהוצעו למכירה נמכרו, אם כי אין אפשרות לדעת בכמה מהכרטיסים נעשה לבסוף שימוש. בניגוד לכך, לפי "פורבס", למשחקי הגביע העולמי בגרמניה לפני 4 שנים הגיעו כ-2 מיליון תיירים וכל הכרטיסים נמכרו.

 

בנוסף, אוהדים רבים מרחבי העולם קנו בשנים האחרונות את הכרטיסים שהופצו במחירים שנעו בין 80 ל-160 דולר, רק כדי לגלות מאוחר יותר כי אין להם מספיק כסף כדי לממן את הנסיעה. עכשיו, הם מכוונים את הזעם שלהם כלפי בלאטר. בפורומים באינטרנט האוהדים משתלחים באיש החזק של פיפ"א ומדברים אפילו על תביעה גדולה נגד התאחדות הכדורגל.

 

הסיבה לכך היא שלפיפ"א יש כללים נוקשים במה שנוגע להעברת הבעלות בכרטיסים ושיטה שלא מאפשרת למכור אותם מחדש. אוהדים יכולים לקבל החזר על כרטיסים, אבל רק אם פיפ"א מצליחה למכור את הכרטיסים מחדש במחיר זהה – בעיה רצינית כשהביקוש לכרטיסים לא מספיק גבוה ודרום אפריקאים מתקשים לשלם את המחיר שמשלמים תיירים. ואגב תיירים מאפריקה, 50 אלף מהם צפויים היו להגיע למונדיאל הראשון שמתקיים ביבשת השחורה, אך לפי הנתונים, רק 11 אלף הגיעו בפועל – כ-2% בלבד מכלל התיירים.

 

כל העובדות הללו יצרו תסבוכת אמיתית: פחות מחודש לפני משחק הפתיחה, הדרישה לכרטיסים הייתה כל כך נמוכה, עד שניתן היה להשיג כרטיסים כמעט לכל משחק. כשהם ניצבים בפני האפשרות המבישה של קרחות ביציעים, החליטו בלאטר ואנשיו לטרוף את הקלפים. הם המירו כרטיסים שלא נמכרו לכרטיסים זולים במיוחד (פחות מ-20 דולר), שהיו זמינים רק למקומיים. במדינה הזו, שמטורפת על כדורגל, יש מספיק אנשים שישמחו לקנות כרטיסים מוזלים, חבל רק שבפיפ"א לא לוקחים אותם בחשבון בקבלת ההחלטות, אפילו שהם מהווים כ-75% מהצופים.

 

לרוע המזל, גם המהלך המאוחר של פיפ"א לא הספיק. עד כה הנוכחות במגרשי המונדיאל מאכזבת: רק ל-4 מ-11 המשחקים הראשונים נמכרו כל הכרטיסים ובמשחק בין דרום קוריאה ליוון צפו כ-31 אלף איש באצטדיון של יותר מ-42 אלף מקומות. בחלק מהערים, בימים שלא נערכו משחקים כמעט ולא נראו ברחובות אוהדים, עד שרק השלטים של פיפ"א הזכירו לנו שיש מונדיאל.

 

 

עובדים באצטדיון סוקר סיטי. מה יעשו עם האצטדיונים? עובדים באצטדיון סוקר סיטי. מה יעשו עם האצטדיונים? צילום: איי פי אי

 

השלכות ארוכות טווח?

 

הצרה האמיתית היא שלטעויות של פיפ"א עלולות להיות השלכות ארוכות טווח. דרום אפריקה השקיעה יותר מ-4 מיליארד דולר בבניית אצטדיונים ובשדרוג תשתיות, ולמרות הרווח הגדול בשינוי התדמית של המדינה בעולם, המחיר מסתמן כגבוה מדי ביחס להכנסה הצפויה. קיים גם חשש שבחלק מהמגרשים לא ייעשה שימוש לאחר שיסתיימו המשחקים.

 

בניגוד למה שמקובל לחשוב, אירוח משחקי הגביע העולמי הוא אף פעם לא הימור כלכלי בטוח עבור המדינה המארחת, ופיפ"א, ארגון שלא משלם מיסים וצפוי להרוויח מהמשחקים 2.7 מיליארד דולר מזכויות שידור, לא מתגלה כנדיב במיוחד. בשבוע שעבר, מאבטחים בכמה מהאצטדיונים פתחו בשביתה בגלל התשלום הנמוך שהם מקבלים. לטענתם, פיפ"א הבטיח להם 65 דולר עבור משמרת של 12 שעות, אך בפועל הם קיבלו רק 35 דולר מהמעסיק הישיר שלהם. ביום רביעי האחרון יצאו לרחובות דרבן 3,000 מקומיים ושרו: "לכי מכאן, המאפיה של פיפ"א".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x