מלחמות ההלבשה של המונדיאל
נייקי, אדידס ופומה מקוות לראות נבחרת שלהן מניפה גביע. אדידס משקיעה הכי הרבה בחסות כדורגל אבל מרגישה את נייקי מאחוריה
ארבע הקבוצות האחרונות צפויות להתחרות על המגרש במונדיאל. אך קרב נוסף מתרחש מחוץ למגרש, בקרב חברות הלבשת הספורט שממנות את המדים. הפרס האולטימטיבי עבור אדידס, נייקי, פומה: נבחרת שלובשת את הלוגו שלהן בעודה חוגגת עם הגביע.
אדידס, חברת הלבשת הספורט השנייה בגודלה בעולם עם הכנסות של 12.8 מיליארד דולר, נתנה חסות ל-12 קבוצות בתחילת הטורניר, ובכך עקפה את נייקי עם 10 נבחרות ופומה עם 7. חברת נעלי הריצה ברוקס נתנה חסות לקבוצה אחת בטורניר, צ'ילה. הונדורס זכתה לחסות של ג'ומה וצפון קוריאה של אסטור.
שבע מתוך 12 הקבוצות המקוריות של אדידס העפילו לשמינית הגמר: מקסיקו, ארגנטינה, גרמניה, יפן, פרגוואי, סלובקיה וספרד. מתוכן, ספרד וגרמניה נחשבות מועמדות לזכייה בגביע.
אדידס היא גם נותנת החסות הרשמית לטורניר כולו, וייצרה את הכדור הרשמי למשחקים, המוכר בשם ג'בולאני (זה לאו דווקא דבר חיובי: הכדור ספג ביקורות רבות במהלך הטורניר בשל מעופו הבלתי יציב). החסות שהעניקה החברה הגרמנית לפיפ"א, ביחד עם שש קבוצות נוספות, עלה 125 מיליון דולר בשנה.
אדידס שמחה לשלם את המחיר. בחודש שעבר הודיעה החברה כי על פי ההערכות המכירות הקיץ של מוצרים הקשורים למונדיאל יסתכמו ב-1.85 מיליארד דולר. החברה מעריכה שתמכור 6.5 מיליון חולצות, תמורת 86 דולר ליחידה, ו-13 מיליון כדורי ג'בולאני תמורת 147 דולר לאחד.
נייקי - מתקדמת בצעדי ענק
נייקי נושפת בעורפה של אדידס. שש מתוך 10 הנבחרות שמממנת נייקי התקדמו לשמינית הגמר: דרום קוריאה, אנגליה (יומברו היא בבעלות של נייקי), ארצות הברית, הולנד, ברזיל ופורטוגל. מתוכן, נותרה הולנד.
המכירות של נייקי של מוצרי כדורגל, לאחר רכישת יומברו ב-2007, עומדות על 2 מיליארד דולר. חברת ביגוד הספורט הגדולה בעולם עם הכנסות של 19 מיליארד דולר, התקדמה יותר במונדיאל הנוכחי והעלתה בשתיים את מספר החברות שלהן היא מעניקה חסות (נייקי העניקה חסות לשמונה נבחרות בשני המונדיאלים הקודמים).
אף שנייקי הזהירה לאחרונה את המשקיעים כי לא תעמוד ביעדי הרבעון הרביעי, החברה הוסיפה שהמונדיאל מהווה מקפצה טובה למכירות, כשההכנסות ממכירת מוצרים הקשורים לכדורגל זינקו ב-39% בשלושת החודשים האחרונים. האנליסטים מעריכים שנייקי תוסיף עוד 500 מיליון דולר בהכנסות הודות למונדיאל. "העובדה ששחקנים של נייקי לובשים את המוצר שלנו במרכזה של הבמה הגדולה ביותר של הכדורגל היא יתרון גדול למותג שלנו", אומר דרק קנט, מנהל קשרי התקשורת בארצות הברית למגזין פורבס.
הענקת חסות לנבחרות לאומיות אינה זולה: נייקי תעניק חסות לצרפת מ-2011 ועד 2018 תמורת 64 מיליון דולר בשנה (אולי לא ההשקעה הטובה ביותר, בהתחשב בהופעתה המביכה של הנבחרת השנה).
הצלע השלישית של חצי הגמר
פומה, חברה גרמנית בשווי 3 מיליארד דולר בבעלות PPR, חברת צרפתית למותגים יוקרתיים, תופסת את השאריות של אדידס ונייקי. שתיים משבע הנבחרות המקוריות שלהן העניקה חסות עלו לשמינית גמר: אורוגוואי וגאנה, כשאורוגוואי עלתה לחצי הגמר.
ואילו ברוקס הקטנה יחסית (הכנסות של 170 מיליון דולר) עשויה להתגלות כסוס השחור של הטורניר, לפחות במובן של ההלבשה. חברת בת של ברקשייר האת'ווי, ברוקס מתמחה בנעלי ספורט. החברה נהנתה מהעפלתה של צ'ילה לשמינית הגמר.
אך מה שחשוב בסופו של דבר הוא לא מספר הקבוצות, אלא מי נתן חסות למנצחת. ב-2006 הרוויחה פומה מניצחונה של איטליה בגביע. אולם הפעם איטליה כבר הודחה.
"הקבוצה שזוכה במונדיאל נהנית מעלייה משמעותית במכירות החולצות שלה", הסביר מאט פאול, אנליסט של תחום ביגוד הספורט עבור SportsOneSource במגזין פורבס. פאול מציין שרוב המכירות של הקבוצות האינדיבידואליות מתקיימות באירופה המטורפת על המשחק. "ההשפעה של מכירת חולצות של נבחרות המונדיאל בארצות הברית היא כמעט וחסרת משמעות", הוא אומר.
זה יכול להשתנות במידה וארצות הברית יום אחד תזכה במונדיאל. "אם ארצות הברית תצליח איכשהו לזכות מתישהו במונדיאל. זה יהיה סיפור אחר לגמרי", אומר פאול. שלא לדבר על ההצלחה לנותנת החסות שלה, נייקי.