$
ספורט ישראלי

"הפועל תל אביב יכולה להיות עסק ענק"

המנכ"ל החדש של הפועל ת"א, מדבר על "השבחת הנכס דרך אימוץ מודלים אירופיים ובניית מערך שיווק" אבל מתעקש ש"מדובר בעסק שהוא הרבה יותר מסתם עסק - אלא בעל השלכות חברתיות, קהילתיות ואמוציונליות אדירות". בקיצור, הוא מרגיש כמו משב רוח רעננה

אוריאל דסקל 10:1204.08.11

ואדוז, היריבה מליכטנשטיין של הפועל תל אביב בשלב המוקדמות של ליגת אירופה, לא השאירה רושם רב מדי על הקבוצה באדום אבל דווקא כן על המנכ"ל החדש של הפועל תל אביב, ניר ענבר. "אתה לא מבין איזה מתקנים יש שם", הוא אומר: "משרד יפה. מגרשי אימון מדהימים, מלא אנשי מקצוע רציניים. וואו, הלוואי על כל קבוצה בישראל".

 

זה לא משפט שתשמעו מהרבה אנשים בכדורגל הישראלי. דברי שבח על היריבים זה משהו נדיר - במיוחד אם הם מליכטנשטיין. הרי מה הם, האלה באירופה, יכולים ללמד אותנו?! אבל ענבר הוא אחר. עוף מוזר אך איכותי בכדורגל הישראלי. וזה מה שאמור להפוך אותו אולי לאחד מהאנשים החשובים ביותר לעתיד של הפועל תל אביב ואולי הכדורגל הישראלי בכלל.

 

"קורס הטיס של עולם הספורט"

 

ענבר מונה על ידי אלי טביב לנהל את הקבוצה בעיצומו של המאבק בין הבעלים לבעלים הקודם, מוני הראל. על פניו, המינוי נראה מוזר. טביב, שגדל במעברה בכפר סבא ובעזרת חוכמת רחוב עשה הון בארצות הברית כדי להפוך לדמות משפיעה בכדורגל הישראלי, הוא לא בדיוק הבנאדם שהייתם מצפים שימנה עו"ד בן ה־31, שגדל בנווה אילן לשני הורים שעשו קריירה במערכת החינוך.

 

 

 

ניר ענבר ניר ענבר צילום: עמית שעל

 

אבל אלו בדיוק הניגודים שעשויים לבנות מחדש את הפועל תל אביב. "לאלי טביב יש אינסטינקטים לשחקנים ולעסקאות שהוא מוכיח, פעם אחר פעם", אומר ענבר. "אני מאמין שזה נכון גם לעסקה על עומר דמארי. הוא אמנם יקר, אבל הוא צעיר והוא טוב והוא יימכר בעתיד בהרבה כסף".

 

ענבר - בוגר"פיפ"א מאסטרס" - אמור להיות זה שבונה את המועדון: מערכת שיווק, מחלקת נוער, רשת סקאוטינג וכל מה שהוא למד בקורס, שהוא מתאר כ"קורס הטיס של עולם הספורט". "מדובר על תוכנית תואר שנייה שמתקבלים אליה 25 איש בשנתון. הם הופכים למנהלי העתיד של הכדורגל והספורט העולמי - זה נטוורקינג שאין שני לו בעולם". ולמרות זאת, ואולי בגלל זאת, ענבר לא מפסיק ללמוד. לאחר פגישה עם איתמר צ'יזיק, מנכ"ל מכבי חיפה, הוא קיבל טיפים להמשך לימודיו - ולכן גם נסע לליכטנשטיין כדי להיפגש עם אנשי המועדון. משהו שהוא יעשה לאורך הקמפיין האירופי של הפועל. "צ'יזיק אמר לי שצריך לנסוע וללמוד את המועדונים כשנפגשים איתם - רק טוב יוצא מזה", הוא אומר.

 

אבל לא רק עם מועדונים יריבים הוא יוצר קשר מחדש. הטלפונים הראשונים שלו כמנכ"ל הפועל תל אביב היה לראשי האוהדים של הקבוצה – לדון איתם על ענייני הקבוצה, לבקש את עצתם ועזרתם ולראות איפה אפשר לבנות שיתוף פעולה. "זה נעשה מתוך הבנה שהאוהדים הם השותפים האמיתיים והכי גדולים של המועדון", אומר ענבר. "כל מועדון גדול צריך אוהדים גדולים ומשפיעים - אין מועדון גדול בלי קשר חזק לקהילת האוהדים שלו".

 

ענבר עצמו אמנם לא אוהד הפועל תל אביב ("אני אוהד ארסנל ואייאקס" הוא אומר בחיוך) אבל עכשיו הוא כבר אדום לחלוטין. "הם האוהדים הכי טובים בארץ. הם גם האוהדים שהם החומר האנושי הכי טוב בארץ. הם חיים את הקבוצה, מבינים אותה, אכפת להם ממנה – הם השותפים הכי טובים שיש".

 

"הייתי חייב תשוקה"

 

הבלקברי של ענבר לא מפסיק לעבוד. רטט אחר רטט, הודעה אחר הודעה, שיחה רודפת שיחה. אין מנוחה. גם ביום שישי בערב הוא מקבל שיחות מאנשי המועדון – שהם מודיעים לו שצריך לנסוע לחיפה, או לירושלים בערב כדי לחתום על חוזה. בעולם עמוס הספינים ואתרי חדשות הספורט של הכדורגל הישראלי – גם העיתונאים רוצים את חלקם באקשן. כל ידיעה על הקבוצה גוררת עשרות טלפונים, כל ידיעה על שחקן כזה או אחר שעשוי לחתום בהפועל מביאה לעשרות הודעות, SMS ושיחות. ענבר מנסה לענות על הכל בנימוס וסבלנות נדירים בכדורגל הישראלי. "ככה חינכו אותי בבית", הוא מחייך ומצטער על עוד שיחה שקוטעת את הראיון.

 

אז מה בכלל הביא את ענבר להתעסק בכדורגל הישראלי, שבמקרה הטוב עשוי להיות מוגדר כמבולגן ורבים מכנים אותו ביב? "אחרי שסיימתי את תואר המשפטים ועבודה בשב"כ, חיפשתי לעבוד במשהו שיש לי תשוקה כלפיו. הייתי חייב משהו עם תשוקה. יותר מזה, רציתי להיות מעורב חברתית - להיות במקום שמשפיע. אני חושב שלכדורגל יש היכולת להשפיע על החברה". זה הוביל את ניר לקורס של כמעט בן שנה שמתחיל במשרדי פיפ"א, שבשוויץ, דרך עשרות השתלמויות ברחבי אירופה ומסתיים בתקופת לימודים מעשיים באיטליה ואנגליה. בסוף הקורס הוא מוגדר כ"פיפ"א מאסטר".

 

"הפיפ"א מאסטרים" מבוקשים ביותר ברחבי העולם ואפילו כאן בישראל יש שניים נוספים מלבד ענבר (יאיר שר שעובד בספורטפייב, אופיר זרדוק שמר, שעבד בדרוגהדה יונייטד מאירלנד וכיום מתעסק בגיוס אוהדים דרך הניו מדיה). ענבר קיבל הצעות מחו"ל, כולל אחת ממקסיקו - אחת מהליגות העשירות בעולם. אך הוא דחה את ההצעה כדי לעבוד בישראל, "כי חשוב לי להיות בישראל ולהכיר את הזירה הספורטיבית". והוא הכיר. הוא קיבל תפקיד בוועדה המנהלת של המכביה ושל מרכז מכבי וסייע להפועל תל אביב בהכנות שלה לקמפיין הראשון בליגת האלופות - שזכה לשבחים מאופ"א.

 

טביב התרשם מענבר החרוץ וזכר אותו כשהחל החיפוש אחר מנכ"ל חדש (אגב, ככל הידוע גם מכבי תל אביב שקלה להגיש הצעה לענבר).

 

 

אלי טביב. "יש לו אינסטינקטים שמוכיחים את עצמם פעם אחר פעם" אלי טביב. "יש לו אינסטינקטים שמוכיחים את עצמם פעם אחר פעם" צילום: ראובן שוורץ

 

"התעשייה חפצה לאנשים איכותיים"

 

ענבר, סטודנט של המשחק, מכיר מודלים ואוהב ללמוד אותם. הוא מדבר על קשרי קהילה של סט. פאולי מגרמניה, מודל רכישת שחקנים של פורטו, מודל טיפוח שחקנים של אייאקס ועוד. "יש לי הרבה מאוד חומר שלמדתי, שאם אני מיישם חצי ממנו בהפועל תל אביב - זה יכול לעשות רק טוב למועדון".

 

אף שהוא שונה לחלוטין מדימוי המנכ"ל בכדורגל הישראלי, כלומר חבר של הבעלים שמגיע לעבודה עם כפכפים, ולא היה לו ניסיון בספורט הישראלי - עשה את התואר בפיפ"א - מופתע לטובה מהכדורגל הישראלי. "יש הרבה אנשים טובים בענף, וכן, הופתעתי. גיליתי שיש הרבה פוטנציאל להרבה שיתופי פעולה טובים. אני חושב שהעובדה שאני ובוגרים אחרים של הפיפ"א מאסטרס מוצאים עבודה בכדורגל הישראלי מראה שתעשיית הספורט כאן חפצה לקלוט אנשים איכותיים, מבינה שהיא צריכה להשתפר. יש, לפי דעתי, הרבה כבלים היסטוריים שתוקעים דברים - אבל הרצון, בגדול, הוא ללכת קדימה".

 

האם אלי טביב רוצה "ללכת קדימה"? האם אפשר להתחמק מהעובדה שאלי טביב אינו אוהד הפועל ועדיין הבעלים שלה? האם אפשר להעביר את ההיגיון מאחורי העניין הזה לאוהדים, שעדיין מאוד סקפטיים לגבי הבעלים? "טביב הוא איש עסקים ואין בזה שום דבר רע", אומר ענבר. "הוא מתכנן להשביח את הנכס שיש ברשותו כדי להפוך אותו לבעל ערך רב יותר. זה לא פסול, במיוחד לאור העובדה שהוא משפר את המצב הקיים. גם ליברפול נרכשה על ידי אנשי עסקים (קבוצת FSG של ג'ון הנרי - א"ד) שאינם אוהדי הקבוצה ומטרתם להשביח אותה כנכס. אני בטוח שאף אחד שם לא מתלונן על האינטרס של הבעלים - כל עוד הוא לא פוגע בקבוצה. בכלל, רבים הם הבעלים בעולם שעושים זאת, וכמובן שלא רק בכדורגל".

 

טביב הביא את ענבר במטרה ברורה. להשביח את הנכס. "הפועל תל אביב יכולה להיות עסק ענק", אומר ענבר. "אנחנו ממש עכשיו מתחילים לעבוד על מערך שיווק עם אנשי מקצוע מעולים, אנחנו רוצים לבנות מערך סקאוטינג אמיתי - שעל כל שחקן שעוזב יהיו לנו שניים או שלושה שחקנים שיכולים להחליף אותו. אנחנו דיברנו עם הפועל אוסישקין, בשר מבשרם של אוהדי הקבוצה שלנו - אנחנו עוזרים להם לצרף חברי עמותה והם יעזרו לנו בעתיד. אני רואה שם שיתופי פעולה קהילתיים מרחיקי לכת. יש גם את עניין המפעלים, עמותת חינוך וחברה על שם הפועל".

 

 

הפועל אוסישקין. "דיברנו עם הפועל אוסישקין, בשר מבשרם של אוהדי הקבוצה שלנו - אנחנו עוזרים להם לצרף חברי עמותה והם יעזרו לנו בעתיד. אני רואה שם שיתופי פעולה קהילתיים מרחיקי לכת" הפועל אוסישקין. "דיברנו עם הפועל אוסישקין, בשר מבשרם של אוהדי הקבוצה שלנו - אנחנו עוזרים להם לצרף חברי עמותה והם יעזרו לנו בעתיד. אני רואה שם שיתופי פעולה קהילתיים מרחיקי לכת" צילום: עמית מגל

 

"העבודה האמיתית טרם החלה"

 

ענבר רוצה שהמערך שזוכה לפרסים ושבחים יהיה מעורב יותר בפעילות של הפועל תל אביב, שדי זנחה אותו בתקופה של מוני הראל. "זה לא רק עסק עם השלכות עסקיות", אומר ענבר, "יש לו השלכות אדירות, השלכות חברתיות וקהילתיות. הוא אמוציונאלי הרבה יותר מכל עסק אחר, וזה בגלל שיש לו השפעה גדולה על רגשות עמוקים של אנשים. זו אחריות גדולה - כי עם האתגרים הניהוליים והעסקיים הוא מגיע עם כל ההשלכות האלה, החברתיות, הרגשיות, הקהילתיות.

 

"מנכ"לות בכדורגל במועדון כמו הפועל תל אביב היא קשה ומסובכת ובעלת מרכיבים רבים יותר מכמעט כל חברה אחרת בספורט ובענפים אחרים", מסכם ענבר. "האתגרים הניצבים בפניי הם יוצאי דופן בהיקפם ובמאפייניהם, המערכת שאותה אני בונה מתמודדת ותתמודד עם נושאים בעלי עניין וחשיבות ציבורית רבה. אני צובר ניסיון שחריג מאוד לצבור בגילי אבל מרגיש שהכלים הייחודיים שצברתי בתואר השני ובתחנות חיי האחרות מאפשרים לי להתמודד עם כל אלה בצורה מצוינת. יש מלא עבודה עכשיו, אבל ברגע שהקיץ נגמר מתחילה העבודה האמיתית".

 

 

* ערוץ ONE, ערוץ 50 בהוט וביס, ישדר את המשחק של הפועל תל אביב מול ואדוז בשידור בשידור חי באתר ובסלולר (חמישי 21:00)

בטל שלח
    לכל התגובות
    x