$
ספורט עולמי

לא פייר למנצ'סטר סיטי?

עם הפסדים ענקיים והכנסות לא מספקות, סיטי תצטרך לבקש הנחות מאופ"א כדי לקבל אישור לשחק בליגת האלופות

אוריאל דסקל 10:0707.12.11

המספרים המאוד פשוטים ממחישים את גודל המשימה. מנצ'סטר סיטי הכניסה בעונה שעברה 153.2 מיליון ליש"ט. 19.7 מיליון ליש"ט מימי משחק, 68.8 מיליון ליש"ט מזכויות שידור ו־64.7 מיליון ליש"ט הכנסות מסחריות. הוצאות הקבוצה, ללא פעילות בשוק ההעברות, הגיעו לסכום אדיר של 224 מיליון ליש"ט. 174 מיליון ליש"ט על שכר שחקנים ו־50 מיליון ליש"ט הוצאות אחרות. לזה תוסיפו 83.7 מיליון ליש"ט הוצאות על רכישת שחקנים ו־41.9 מיליון ליש"ט הוצאות על ריביות והלוואות, ותקבלו את הפסד השיא בכל הזמנים של קבוצת כדורגל - 197.5 מיליון ליש"ט.

 

הפסדים אלו מביאים את הפסדי הקבוצה שבבעלות השייח' מאנסור ל־441 מיליון ליש"ט בשלוש העונות האחרונות. 93 מיליון ליש"ט ב־2009, 121 מיליון ליש"ט ב־2010 וכאמור 197.5 מיליון ליש"ט בעונה שעברה. זו לא הפעם הראשונה שזה קורה בעולם הכדורגל - אינטר, למשל, הפסידה 440 מיליון ליש"ט בשנים 2007–2009 - אבל ההפסדים הללו של סיטי הרבה יותר קריטיים.

 

 

שחקני מנצ'סטר סיטי. תקציב השכר הוא 174 מיליון ליש"ט - הכי גבוה בכל הזמנים בפרמיירליג. 114% מההכנסות של הקבוצה שחקני מנצ'סטר סיטי. תקציב השכר הוא 174 מיליון ליש"ט - הכי גבוה בכל הזמנים בפרמיירליג. 114% מההכנסות של הקבוצה צילום: איי אף פי

 

"ספק אם זה יעבוד"

 

ההוצאות הללו לא היו אישיו ללא הפייר פליי הפיננסי (FFP), התקנון הכלכלי של אופ"א שדורש מקבוצות לסיים עונה עם תקציב מאוזן. "יש לנו הרבה מאוד עבודה לפנינו, כדי שנוכל להיות בעלי תקציב בר־קיימא", אמר בריאן מארווד, המנהל הספורטיבי. גרהאם וואלס, המנהל הפיננסי, הוסיף כי "אנו מנהלים דיאלוג שוטף עם הרשויות בכל הנוגע לפייר פליי הפיננסי". ל"דיאלוג השוטף" נגיע בקרוב. אבל הסצנה מונחת כבר בפני הכדורגל האירופי: מצד אחד, אופ"א רואה בסיטי כמבחן הגדול שלה. "מנצ'סטר סיטי יכולה לבזבז 300 מיליון ליש"ט אם היא רוצה, אבל אם היא לא תגיע לאיזון תקציבי בשלוש השנים הבאות — היא לא תשחק בטורנירים שלנו", אמר הנשיא מישל פלאטיני. מצד שני, נראה שסיטי — מהכוחות העולים בכדורגל — לא יכולה לעמוד בתנאי ה־FFP.

 

ארסן ונגר, מנג'ר ארסנל ותומך נלהב ב־FFP, בספק שהוא יעבוד: "אני תוהה אם ה־FFP יכול לעבוד עד 2013. אני לא יכול לראות את זה קורה כרגע, כשתקציב השכר של סיטי גדול יותר מכל ההכנסות שלה. פשוט לא רואה את זה קורה. שנית, אופ"א עשויה לעמוד במבחן משפטי - אנחנו חיים בעולם שהחלטה משפטית אחת יכולה לגרום להכל לקרוס. עכשיו סיון (קבוצה שוויצרית) נלחמת במשפט נגד אופ"א על הרישיון שלה - ברגע שקבוצות כמו מנצ'סטר סיטי, פריס סן ז'רמן ומלאגה (כולן עם כסף ערבי רב - א"ד) יתאחדו, יהיה הרבה יותר קשה לאכוף את החוקים".

אז מה החוקים?

 

אופ"א החלה כבר ב"תקופת מעקב" שבעונה הבאה - 2013/14 מתחילה תקופת מבחן - ולפיה ניתן יהיה להפסיד 39 מיליון ליש"ט בסך הכל בשתי עונות. בעונת 2015/16 עד עונת 2017/18 מותר יהיה לרשום הפסדים של 26 מיליון ליש"ט בסך הכל; ומעונת 2018/19 יהיו מותרים הפסדים מסוימים שקשורים לפעילות בשוק ההעברות ובשכר השחקנים.

 

הדיאלוג עם אופ"א הוא בדיוק על מה יוגדר כ"הוצאה מותרת". אופ"א מתכננת לאפשר השקעה אינסופית בתשתיות הקבוצה ובנוער - אבל באופן מעשי להגביל הוצאה על רכישת שחקנים ושכרם. בכל מקרה, גם אם לא מחשיבים את ההשקעה של השייח' מאנסור בתשתית הקבוצה ובאקדמיה שלה - כ־50 מיליון ליש"ט בשנה, סיטי עדיין נמצאת כ־140 מיליון ליש"ט באדום — מה שאומר שסיטי, למרות אליפות מתקרבת והצלחה ניכרת בזירה המקומית, עשויה למצוא את עצמה מחוץ לליגת האלופות או ללא כספי ליגת האלופות (לאופ"א יש גיוון נרחב בעונשים).

 

אז איך מנצ'סטר סיטי יכולה להגיע למצב שהיא מתקרבת לאיזון פיננסי - מה שיבטיח "הנחות" מאופ"א? לשם כך נבחן את ההוצאות של הקבוצה שנבעו מ"תוכנית להשקעה מוגברת בסגל השחקנים מ־2008 ל־2011 כדי לעמוד בסטנדרטים הגבוהים ביותר של הכדורגל האירופי".

 

ההשקעה הביאה לבניית קבוצה חזקה עם שלד עבה וחוט שדרה איכותי. היא גם הביאה לצמיחה אדירה בתקציב השכר מ־54 מיליון ליש"ט ב־2008 ל־174 מיליון ליש"ט בעונה שעברה - תקציב השכר הגבוה ביותר בכל הזמנים בכדורגל האנגלי (השני הכי גבוה היה של צ'לסי - 173 מיליון ליש"ט ב־2009/10). מן הסתם, היחס בין ההכנסות לשכר הגיע לשיאים חדשים מ־66% בריאים ב־2008 ל־114% בעונה שעברה. סיטי היא הקבוצה היחידה בפרמיירליג שמוציאה על שכר יותר ממה שהיא מכניסה - וב־21 מיליון ליש"ט יותר. לשם השוואה, מנצ'סטר יונייטד מוציאה 46% מהכנסותיה על שכר, ארסנל 55% וצ'לסי 82%.

 

הסכומים של רכישת השחקנים מתפרסים על פני אורך החוזים שלהם, וההוצאה השנתית של הקבוצה בקטגוריה הזו צמחה ב־200% מ־25 מיליון ליש"ט ב־2008 ל־84 מיליון ליש"ט בעונה שעברה. בסך הכל, סיטי הוציאה 440 מיליון ליש"ט נטו על רכישת שחקנים בחמש השנים האחרונות. וזה יותר מכל ההוצאות נטו של חמש הקבוצות המובילות באנגליה יחד — צ'לסי (149 מיליון ליש"ט), ליברפול (68 מיליון ליש"ט), מנצ'סטר יונייטד (53 מיליון ליש"ט) וטוטנהאם (52 מיליון ליש"ט). ארסנל הרוויחה 29 מיליון ליש"ט נטו בחמש השנים האחרונות.

 

הסכום הזה ותקציב השכר צפויים לצמוח בעקבות הרכישות של סרחיו אגוורו, סמיר נאסרי, גאייל קלישי, סטפן סאביץ', והשוער הרומני קוסטל פנטילימון.

 

 

שחקני מנצ'סטר סיטי שברגע אצטדיון אתיחאד. הפוקוס עובר על השקעה בנוער שחקני מנצ'סטר סיטי שברגע אצטדיון אתיחאד. הפוקוס עובר על השקעה בנוער צילום: איי אף פי

 

לפחות ההכנסות עולות

 

הצמיחה האדירה בהוצאות מגיעה במקביל לצמיחה נאה בהכנסות. בעונת 2010/11 ההכנסות צמחו ב־22%. סיטי צמחה יותר מכל קבוצה אחרת בפרמיירליג. מאז 2009 הכנסות הכחולים עלו ב־76%. טוטנהאם היא הקבוצה היחידה שהתקרבה לסיטי בכל הקשור לעלייה בהכנסות - 46%. זה רק מוביל אותנו למסקנה שהמשימה של מנצ'סטר סיטי אדירה: אם היא רוצה להרוויח את מקומה בצמרת האירופית היא חייבת להמשיך לצמוח, כי ריאל מדריד מכניסה 359 מיליון ליש"ט - כמעט פי שניים; ברצלונה 326 מיליון ליש"ט; מנצ'סטר יונייטד 286 מיליון ליש"ט; באיירן מינכן 265 מיליון ליש"ט, וארסנל 222 מיליון ליש"ט. כולן מצפות לעלייה משמעותית בהכנסות.

 

ההכנסות המסחריות צמחו בצורה המרשימה ביותר - סיטי שנייה באנגליה רק למנצ'סטר יונייטד בכל הקשור להכנסות מסחריות, שאמורות להיות המנוע העיקרי שיעזור לה לעמוד בתנאי הפייר פליי.

 

 

ההסכם עם אתיחאד איירווייז יכניס לקבוצה בין 350 ל־400 מיליון ליש"ט בעשור, כלומר ספונסר ראשי משלם כ־40 מיליון ליש"ט בשנה (20 מיליון ליש"ט על חסות חולצה, 10 מיליון ליש"ט על חסות שם לאצטדיון ו־10 מיליון ליש"ט על חסות השם על קמפוס האימונים). אופ"א עדיין לא החליטה אם ההסכם נופל בהגדרת "הסכום ההוגן" (Fair Value) - רגולציה שמונעת מבעלים להעביר כספים דרך הסכמי חסות - אבל ככל הנראה הוא יקבל אישור (אף שמנכ"ל אתיחאד הוא אחיו של השייח' מאנסור). ההסכם, אגב, שודרג מ־7 מיליון ליש"ט בשנה.

 

גם ההסכם עם ספונסרית הלבוש יומברו ישודרג: מ־6 מיליון ליש"ט בשנה ל־26 מיליון ליש"ט בשנה - לעשור. הסכום לא כל כך גדול, אם מביאים בחשבון שליברפול מקבלת סכום דומה מ־Warrior ויונייטד מקבלת 35 מיליון ליש"ט מנייקי.

 

סיטי, שלה חסויות משניות מחברות כגון EA Sports, תומאס קוק, יגואר, הייניקן ו־Mansion Group, עשויה לחתום על הסכמים משניים נוספים כשתפתח משרד בלונדון, שיתעסק בעיקר בגיוס ספונסרים בינלאומיים - מה שעשתה מנצ'סטר יונייטד.

 

עדיין לא ברור כמה הפרמיירליג תכניס בהסכמי הטלוויזיה החדשים (סיטי צפויה לקבל בין 55 מיליון ליש"ט בשנה עד 65 מיליון ליש"ט בשנה) שלה, וההכנסות מליגת האלופות יגיעו מקסימום לכ־45 מיליון ליש"ט בשנה.

 

גיד האכילס של מנצ'סטר סיטי הוא הכנסות יום המשחק: פחות ממיליון ליש"ט במשחק. נמוך ביחס ליריבות (מנצ'סטר יונייטד - 3.7 מיליון ליש"ט, ארסנל - 3.3 מיליון ליש"ט). סיטי מנסה להעלות את ההכנסות הללו, אבל עליית מחירי כרטיסים מסיבית אינה באה בחשבון, לא בשעה כלכלית קשה זאת. עם זאת, האוהדים יבינו עליית מחירים סבירה. בנוסף, מדובר בהגדלת האצטדיון מ־48 אלף מקומות ל־60 אלף מקומות. העובדה שהתפוסה עומדת על 99% מעודדת.

 

 

מישל פלאטיני. "מנצ'סטר סיטי יכולה לבזבז 300 מיליון ליש"ט אם היא רוצה, אבל אם היא לא תגיע לאיזון תקציבי בשלוש השנים הבאות — היא לא תשחק בטורנירים שלנו" מישל פלאטיני. "מנצ'סטר סיטי יכולה לבזבז 300 מיליון ליש"ט אם היא רוצה, אבל אם היא לא תגיע לאיזון תקציבי בשלוש השנים הבאות — היא לא תשחק בטורנירים שלנו" צילום: איי אף פי

 

מתחילים לדבר

 

כל ההכנסות הנוספות הללו יחד עם משחקים חשבונאיים כאלו ואחרים יובילו להפסד שנתי ממוצע של 88 מיליון ליש"ט - במקרה האופטימי. עדיין הרבה יותר ממה שאופ"א מרשה. ולכאן נכנס כוח השכנוע של סיטי. הקבוצה מראה שהיא משקיעה רבות באקדמיה: 400 שחקנים צעירים, 16 מגרשי כדורגל, אצטדיון למשחקי נוער בן 7,000 מקומות. כל אלה חלק מ"אסטרטגיית הטווח הארוך, שכוללת השקעה בפיתוח נוער".

 

זה מדבר יפה למטרה של אופ"א, שרוצה יותר השקעות בנוער ובקהילה. האם אופ"א מוכנה לסלוח על הפסדים אדירים ולהחליק את מנצ'סטר סיטי לליגת האלופות? זה תלוי הרבה בהוצאות הבאות של סיטי - סביר להניח שכבר לא תוכל לרכוש שחקנים במאות מיליונים.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x