מי אתה תייר הספורט הישראלי?
כ־60 אלף ישראלים יוצאים לאירועי ספורט ברחבי העולם בשנה. חלקם מיליונרים עם בקשות מיוחדות וחלקם אמהות ששברו את קופת החיסכון לטיול בר מצווה של הילד. רובם חשדנים אבל לא אכפת להם לשלם מחירי פרימיום כדי לקבל את הכרטיס הכי טוב באצטדיון. פרופיל של תייר הספורט מישראל - אחד מתיירי הספורט הפעילים בעולם
שנת 2012 אמורה להיות שנה טובה לסוכני נסיעות הספורט הישראלים. אמנם נבחרת הכדורגל לא העפילה ליורו בפולין ואוקראינה, ואף ישראלי לא מאיים לעלות לפודיום האולימפי בלונדון באחד הענפים מושכי הקהל - אבל כל זה לא משנה לתייר הספורט הישראלי, שעל פי סוכני הנסיעות, הוא אחד הפעילים ביותר בעולם.
"הסקנדינבים והישראלים הם מספר 1 ו־2 מבחינת תעשיית התיירות ביחס לגודל האוכלוסייה", אומר יואב ברוק, מנכ"ל איסתא ספורט. "ההערכה היא שקרוב לעשרת אלפים ישראלים צפויים לצאת ללונדון ולצפות במשחקי האולימפיאדה בקיץ 2012. הביקוש לעומת אולימפיאדת בייג'ינג עלה במאות אחוזים. אני חושב שזה קשור לזה שהאולימפיאדה בלונדון היא האולימפיאדה האחרונה על אדמת אירופה הקלאסית בשנים הקרובות".
הטעם הישראלי לכרטיסים אולימפיים גם כן השתנה עם השנים, על פי ברוק, בעצמו שחיין אולימפי לשעבר. "פעם היו מבקשים כאן כרטיסים לאתלטיקה ואולי את גמר הכדורסל - היום רוצים הרבה יותר ענפים".
העלות הממוצעת לרוכש הישראלי - ארבעה ימים עם אירועים אולימפיים זה הטיול הממוצע - עומדת על כ־3,000 ליש"ט. זה לא זול בכלל. אבל הסכום כולל מזון, טיסה, מלון וכרטיסים. "מעמד סוציו־אקונומי גבוה מתעניין בכרטיסים", מודה ברוק. "בין 25% ל־35% ממזמיני הכרטיסים לאולימפיאדה הם אלו שהזמינו גם למונדיאל בדרום אפריקה - אבל רוב הכרטיסים למשחקים האולימפיים נמכרים לאנשים שלא היו מעוניינים במשחקי אליפות העולם בכדורגל".
הוצאות גדולות, כאמור, אבל כנראה שלהרבה שווה לשלם את הכסף הזה. "הרבה משפחת מבררות לגבי כרטיסים, הרבה מאוד טיולי בר מצווה" אומר ברוק ומעריך כי מדובר בהוצאה של 40 אלף שקל למשפחה. עדיין יש כרטיסים זולים, אפילו ב־20 ליש"ט, אבל המחירים מגיעים עד 725 ליש"ט לכרטיס רגיל ואפילו אל מעבר ל־2,000 ליש"ט לכרטיסים מיוחדים.
בשבוע שעבר גם החלה המכירה הכללית של כרטיסים לטורניר יורו 2012 דרך האתר של אופ"א, כאשר הביקוש בקרב האוהדים בחלק מהמדינות - בייחוד אנגליה - כל כך גבוה שהאתר מציג כל כמה זמן הודעות המסבירות כי אינו יכול לעמוד בעומס. לאוהדים מכל מדינה שמתחרה ביורו מובטחים לפחות 16% מתפוסת המגרשים עבור שלב הבתים, כך ש־32% מהכרטיסים יחולקו לאוהדים של שני הצדדים. ספונסרים, תאגידים וחברים נוספים ב"משפחת הכדורגל" יתחלקו ב־68% הכרטיסים הנותרים. אבל הרבה מהאחוזים האלה יגיעו, איכשהו, לידיים ישראליות.
"ההגרלה דווקא מאירה פנים לאוהד הישראלי. מצוקת סוכני הנסיעות ממדינות האיחוד האירופי העניות יותר מצביעה על כך שזמינות הכרטיסים בשוק תגדל ומחיר חבילות התיור לישראלים אמור להיות אטרקטיבי יותר", כך אומר דרור לוי, המשנה למנכ"ל אתר הכרטיסים טיקטינגו מבית ספורטס איוונטס 365.
לפי דרור לוי, היוונים נותרו אדישים בגלל ש"בכל מקרה, המצב הכלכלי ימנע מרבים להגיע", והספרדים, שגם כן במצב גרוע, לא יגיעו בכל מקרה. "הנבחרת הספרדית אינה מושכת כמעט אוהדים ספרדים. לעומת זאת האנגלים, האירים והשבדים נוהרים בהמוניהם למשחקי נבחרותיהם - אין קשר להישגים".
שוק של 20 מיליארד דולר
האולימפיאדה והיורו ב־2012 מעניקים לנו צ'אנס לבדוק את תייר הספורט הישראלי. לפי נתוני חברת הכרטיסים לייב טיקטס, כ־60 אלף ישראלים יוצאים בכל שנה לצפות באירועי ספורט בחו"ל.
תעשיית תיירות הספורט, על פי נתונים מכמה גורמים, צפויה לגדול בישראל בעשרות אחוזים. זו מגמה עולמית. בשנה שעברה היא צמחה ב־14% בעולם כולו וב־20% בישראל. בישראל היא מגלגלת כ־100 מיליון דולר בשנה על פי נתונים של לייב טיקטס. על פי נתונים עולמיים, התעשייה הזו מגלגלת כ־20 מיליארד דולר בשנה.
לפי יוסי אלפסי, מנכ"ל לייב טיקטס, "ישנם תיירים שבשבילם זו לא הפעם הראשונה שהם מגיעים אלא הפעם השנייה ויותר. ישנם אלו שממש רוצים להתרכז וליהנות ממשחק כדורגל ויעדיפו לשלם קצת יותר ולשבת במקומות הטובים ביותר לאורך המגרש, כלומר קרוב יותר לדשא. אחרים יעדיפו את החוויה האמיתית, ובכל אצטדיון כדורגל בעולם זה ידוע שהאוהדים האמיתיים, השרופים, עם התופים והחצוצרות, יושבים גם במקומות הזולים מאחורי השער".
מי זה התייר הממוצע?
"לרוב מדובר בזוג או שלישייה, לרבות נסיעות של אב ובנו או כמה חברים. ניתן להגיד שלמשחקים היקרים יותר הנסיעה תהיה בהרכב חברי יותר באופייה לעומת משחקים 'רגילים' שעלותם נמוכה ואז האירוע הוא יותר חוויה של על הדרך, ושם נראה יותר מקרים של זוגות נשואים בחופשה - כאשר הבעל גורר את אשתו ובלא מעט פעמים האשה את בעלה".
התייר הישראלי מחפש את המשחקים הגדולים - ולא אכפת לו לשלם על זה. הביקוש לגמר ליגת האלופות, מחיר ממוצע של 1,500 יורו, היה ענק. האל קלאסיקו גם כן מושך ישראלים רבים אף שהמחיר הממוצע לכרטיס עבורם עומד על 1,100 יורו.
כל מפגש באנגליה הכולל שתיים מארבע הגדולות הוא משחק מאוד מבוקש, והמחירים נעים באזור ה־400 יורו לכרטיס.
אגב, כשזה לא כדורגל, התייר הישראלי אוהב בעיקר טניס, את ארבעת טורנירי הגראנד סלאם היוקרתיים - ווימבלדון באנגליה, רולאן גארוס בפריז, יו.אס אופן בני יורק ואליפות אוסטרליה הפתוחה במלבורן.
לא האופציה הזולה בבקשה
יש לציין שכל חברות הכרטיסים הישראליות מוכרות כרטיסים עם עמלה גבוהה במיוחד. ישנן אופציות רבות לרכוש כרטיסים באתרים מקומיים, במחיר נמוך הרבה יותר. למשל, למשחק בין הרטה ברלין ללברקוזן רכשתי שני כרטיסים דרך אתר המקושר לאתר של הרטה ברלין ב־50 יורו בעוד שבאתרים מיוחדים לתיירי ספורט עלות כרטיס אחת עמדה על יותר מ־50 יורו. למשחק פרמיירליג, למשל, ניתן לרכוש כרטיסים ב"אתרי החלפת כרטיסים" — מנויים, בדרך כלל, שמוכרים כרטיסים למשחקים שאין בכוונתם לצפות בהם. באתרים כגון SeatWave ו־Viagogo משחק פרמיירליג לא יעלה יותר מ־70 ליש"ט לכרטיס. למשל, משחק בלונדון בין פולהאם לארסנל עולה 55 ליש"ט ב־SeatWave.
לפי סוכני הנסיעות, "ישנו קהל גדול אשר אינו מסתדר עם שפות זרות, חיפוש חופשי באינטרנט, רכישה בעזרת כרטיס אשראי באתר אינטרנט, ולכן חייב את השירות בשפה העברית ומאיש מכירות". סוכני הנסיעות, כמה לא מפתיע, מזהירים מקניית כרטיסים שלא דרכם. "ישנם המון אתרי כרטיסים בעולם שמציעים כרטיסים. לצערנו ישנם המון סיפורים על אתרים שמכרו את הכרטיס, גבו את התשלום אך לא סיפקו את הכרטיסים או סיפקו כרטיסים פחות איכותיים", מוסר אלפסי. "הלקוח הישראלי עדיין אוהב לדבר ישירות עם מי שמוכר לו את הכרטיס. בארץ ישנן כמה חברות המציעות כרטיסים לאירועי ספורט, אם כחלק מחבילה ואם ככרטיס בלבד. לרוב מחיר חבילה שלמה הכוללת טיסה, מלון וכרטיס אינה מורידה את העלות, ומומלץ לרכוש את כל אחד מהרכיבים בנפרד. בכל מקרה יש לוודא שהספק מוכר".
על פי סוכני נסיעות הספורט, "כשזה מגיע לרכישת כרטיסים, תייר הספורט הישראלי אמנם מתחשב בעלות ,אבל המיקום באצטדיון/באולם יכול להוות משקל לא קטן בהחלטה".
אלפסי מספר על כמה לקוחות שכסף עבורם, כנראה, אינו בעיה. "בפיינלפור היורוליג שנערך בברצלונה קיבלנו בקשה ל־14 כרטיסים צמודים בשורות הראשונות של היציע התחתון באמצע המגרש עם אוהדי מכבי. קבוצת האוהדים קיבלה 14 מושבים צמודים בשורה השמינית בסמוך לקו אמצע המגרש".
אפשר לרכוש חבילות VIP גם אם אתה לא מרוויח מיליונים, וזה גם הגיוני מאוד לעשות מבחינת התייר הישראלי. זאת אף על פי שמבחינת רמת הכנסה - מדובר במעמד הביניים פלוס מינוס. "יש הכל, מאמא ששוברת תוכנית חיסכון לבר מצווה של הילד ועד למנהלים בכירים שמוציאים אלפי יורו על לקוחות עסקיים", אומר אלפסי ומוסיף: "ישנם כמה אנשי עסקים ישראלים שיש להם תאי צפייה פרטיים באצטדיונים בחו"ל של קבוצות כגון ברצלונה וארסנל. אותם אנשים מגיעים ללונדון או ברצלונה לעסקים או סתם 'קופצים' לראות משחק ליגה או גביע אלופות עם כמה חברים או בני משפחה. חופשות אלה הן בדרך כלל קצרות". ככה, בקטנה.
מוקד טלפוני, שלום
התייר הישראלי מעדיף לקנות כרטיסים מישראלים. ואולי בגלל זה הוא גם משלם יותר. אבל זה מחיר החשדנות.
בניגוד לישראלים, הקהל האמריקאי, למשל, מבצע את רוב רכישות הכרטיסים דרך האינטרנט, כאשר בארה"ב לבד פועלים אלפי אתרי כרטיסים ומלאי הכרטיסים המוצע ברשת מגיע למאות מיליוני דולרים.
הקהל האמריקאי רוכש בעיקר כרטיסים בעיר מגוריו ויוצא לצפות באירועים מחוץ לעיר לעתים רחוקות, בעיקר בחופשה, או לאירוע גדול, כגון אליפות הליגה, מופע מוזיקה פופולרי וכד'. לאס וגאס וניו יורק הן כנראה הערים העיקריות שבהן רוב הקהל באולמות הינו קהל לא מקומי/ניו יורקי (פרט לאירועי ספורט). הקהל האירופי דומה אבל התייר הישראלי, על פי נתונים של אתר livetickets.co.il (אחד האתרים של חברת לייב טיקטס שלה גם אתרים בינלאומיים), מעדיף לעשות דברים מול אנשים. במכירות בעולם, על כל 20 מכירות אונליין תבוצע מכירה אחת בטלפון. ובישראל, על כל שלוש רכישות באינטרנט, לפחות לקוח אחד יתקשר למוקד הטלפוני כדי לוודא שמדובר בעסק לגיטימי לפני שהוא מבצע את הרכישה וכדי לנסות להתמקח על המחיר".