$
רכישות

כלכלת הרווח הורגת את הכדורגל

מועדונים מדממים מזומנים, אבל משקיעים פרטיים מרוויחים מהמשחק. משהו מסריח בממלכת הכדורגל האירופי

אוריאל דסקל 16:4826.01.12
על פי מחקר של CIES Football Observatory, מספר ההחתמות של שחקנים קפץ בשנתיים האחרונות ב-17% לממוצע של 10 שחקנים לקבוצה בעונה. רפאלה פולי, מנהל מכון המחקר, הצביע על כך שאחת מהסיבות המרכזיות לקצב ההחתמות המסחרר הוא מבנה הבעלות על חלק גדול ממה שבישראל מכנים "כרטיסי השחקן".
בעולם קוראים לזה זכויות הרישום של שחקן.

 

"חובות גבוהים וקשיים כלכליים קשורים לשחקנים שבבעלות צד שלישי", הוסיף פולי. "ככל שמועדונים נמצאים במצב כלכלי קשה, כך הם לא יכולים להרשות לעצמם לרכוש זכויות על שחקן ולשלם לו משכורת. וזה מצב שנותן יותר ויותר כוח למשקיעים פרטיים".

 

המשקיעים נמצאים בכדורגל עבור דבר אחד בלבד - תשואות אדירות. ושחקנים יכולים לייצר תשואה גבוהה. אנחל די מריה, למשל, הניב תשואה של 64%, פפה הניב תשואה של 146.62% ופאלקאו הניב תשואה של 164.5%.התשואות הללו נכנסו לכיסים של משקיעים דרך קרנות שקנו אחוזים מכרטיסי שחקן שונים. את ההצלחה הזאת מעוניינים להעתיק משקיעים רבים, והדבר משפיע באופן ישיר על מועדוני כדורגל.

 

על פי הדו"חות של אופ"א, סך כל ההפסדים של קבוצות הכדורגל בתחום שיפוטה ב-2010 עמדו על 1.6 מיליארד יורו. ב-2009 הפסידו המועדונים 1.2 מיליארד יורו בסך הכל. הכנסות הקבוצות עלו מ-12 מיליארד יורו ל-12.8 מיליארד יורו (6.6%) אבל ההוצאות עלו מ-13.3 מיליארד יורו ל-14.4 מיליארד יורו (33%). סך החובות עומד על 8.4 מיליארד יורו.

 

זכויות רישום של כ-1,000 שחקנים, 15% מכלל השחקנים, מצויים בבעלות של צד שלישי, רובם משקיעים שנמצאים במשחק בשביל להרוויח ממנו כסף.  כלומר מועדונים מצויים בחובות ומדממים מזומנים, בעוד שמשקיעים פרטיים מרוויחים מהמשחק.

 

כך עובדת השיטה: מועדון מקבל "במתנה" שחקן, מטפח אותו ומוכר אותו - אבל את רוב הכסף מקבל משקיע. המועדון עצמו מקבל סכומים נמוכים, וגרוע מכך: הוא מתחיל להסתמך על והמשקיעים הפרטיים הללו, שדוחפים את המועדונים לקבל החלטות לטווח הקצר מבלי לחשוב על הטווח הארוך. כלומר מועדון הופך לכלי השקעה מבלי לדאוג לתשתיות שלו עצמו. נוסף לכל, המועדונים הפכו לספקולטנים בשוק העברות השחקנים. שוק העברות השחקנים הפך לבורסה.

 

הבעיה העיקרית היא שהמחשבה הזו פוגעת בתעשיית הכדורגל. מועדון כדורגל אינו בנק או סופרמרקט. הוא אינו חברת למשקאות קלים או לצבע. המוצר הסופי שלו הוא כדורגל ולא רווח. רווחים בכדורגל אמורים להיות כלי שעוזר למועדון להתנהל טוב יותר בטווח הארוך. אם מועדונים יתחילו לעשות פעולות במטרה להרוויח כסף בלבד, זו תהיה סכנה ברורה ומיידית לתעשיית הכדורגל עצמה.

 

ל"חברות כדורגל", שמטרתן היחידה היא להרוויח כסף, לא איכפת מהכדורגל עצמו. אם לא היה בו סיכוי להרוויח, הן לא היו בו. אבל החברות הללו מתחזקות בעולם הכדורגל, ואם הן יהפכו לחזקות עוד יותר, צפויה סכנה למרקם של תעשיית הכדורגל.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x