"מחאת האוהלים" הברזילאית נגד המונדיאל
התנועה הברזילאית שגרמה להפסקת עבודות הבנייה באצטדיון שנועד לארח את משחק הפתיחה של מונדיאל 2014 מתכננת להגביר את המחאות ברחבי ברזיל, בטענה שהעניים משלמים מחיר החלטת הממשלה להיכנע לכל הדרישות שהציבה פיפ"א
התנועה הברזילאית שגרמה להפסקת עבודות הבנייה באצטדיון שנועד לארח את משחק הפתיחה של מונדיאל 2014, מתכננת להגביר את המחאות ברחבי ברזיל, בטענה שהעניים משלמים את המחיר של החלטת הממשלה להיכנע לכל הדרישות שהציבה פיפ"א.
תנועת העובדים חסרי הבית (The Homeless Workers Movement) מסרה בשבוע שעבר כי בכוונתה לארגן מחאות על מנת למשוך תשומת לב לבעיות, שלטענתה נגרמו בשל ההכנות למונדיאל, בראשן הפינוי של "אלפי משפחות עובדות".
ביום רביעי נערכו הפגנות בשמונה מתוך 12 הערים שיארחו משחקים במונדיאל. מאות מפגינים גרמו להפסקה קצרה בעבודות באצטדיון סאו פאולו, שמתוכנן לארח את משחק הפתיחה. כמו כן, נחסם באופן זמני כביש בסמוך לאצטדיון קסטלאו בעיר פורטלזה.
התנועה, הקרויה MTST על פי ראשי התיבות בפורטוגזית של השם המלא, מסרה כי למעלה מ-1,500 אנשים הפגינו ברחבי ברזיל ביום רביעי, אולם הרשויות טוענות כי מדובר במספר נמוך יותר.
מארגני המונדיאל והרשויות המקומיות טוענים כי אינם מודאגים ושההפגנות למעשה כמעט ולא הפריעו להכנות של המדינה, אולם ב-MTST מזהירים כי מתוכננות פעולות נוספות בהמשך.
"איננו מתכוונים להפסיק", אומרת דוברת התנועה נורמלינה מוריירה דוס סנטוס. "אנחנו מתכוונים לתכנן מחאות רבות נוספות שיחשפו את הבעיות בארגון המונדיאל בברזיל. עלינו להמשיך ולעבוד כדי להפוך את הקהילה למעורבת יותר וליידע את האנשים במתרחש".
מהתנועה נמסר כי בכוונתם למשוך את תשומת הלב של הרשויות ולקרוא לקיום משאל עם, שיברר האם הברזילאים מעוניינים לארח את המונדיאל במחיר זה.
"אנחנו לא מתנגדים לאירוח המונדיאל כאן", מסבירה דוס סנטוס. "אנחנו מתנגדים לאופן של הפינוי. והיינו מעוניינים שלפחות חלק מהכסף שהקצו למונדיאל היה משמש לדיור נוסף לאלו הזקוקים לכך".
MTST היא הקבוצה הגדולה ביותר שהצטרפה לתנועת Resistencia Urbana (התנגדות עירונית) במחאה נגד מה שהם מכנים "פשעי מונדיאל 2014".
"מטרת הקמפיין היא לגנות את הפינוי והמעבר של אלפי משפחות עובדות בשל עבודות הבנייה למען המונדיאל", מסרה התנועה בהצהרה. "מטרה נוספת היא גינוי אישור חוקים שמיועדים אך ורק לאירועים הגדולים המתקרבים כמו המונדיאל ואולימפיאדת ריו שתתקיים ב-2016".
לטענת התנועה אין זה הוגן שעניי ברזיל נפגעים רק מכיוון שהממשלה החליטה למלא את כל המשאלות של פיפ"א. "אנחנו עדים לכניעה של ממשלת ברזיל בפני הדרישות של פיפ"א ושל שוק הנדל"ן", נכתב עוד בהצהרה. "כניעה זו מתבצעת על חשבון העובדים העירוניים וזכותם לדיור. החברות הגדולות הן היחידות שמרוויחות מהמונדיאל".
בעקבות חלק מעבודות התשתית הנחוצות לקיום המונדיאל והאולימפיאדה, פונו חלק מהתושבים המקומיים, אך לטענת הרשויות הברזילאיות התהליך כולו מבוצע בהתאם לחוק.
על פי MTST, 700 אנשים פלשו לאתר בנייה באצטדיון Itaquera בסאו פאולו, והפריעו לעבודות במשך שעתיים. עם זאת, הרשויות מתעקשות שמדובר ב-300 מפגינים שגרמו להפסקה של חצי שעה בעבודות.
כביש המוביל לאצטדיון קסטלאו בפורטלזה נחסם במשך שעה וחצי, והיו כמה פעולות מחאה לא אלימות מול מרקאנה בריו דה ז'נרו, האצטדיון הלאומי בבירה ברזיליה ובערים בלו הוריזונטה, קוריטיבה, קויאבה ומנאוס. "היה חשוב מאד להראות לחברה שמה שקורה בברזיל אינו בסדר", אומרת דוס סנטוס. "אנחנו גאים, לדעתי הגענו ליעד שלנו עם המפגינים".
במקביל למחאה, הסנאט בברזיל מתכוון לדון בקרוב בחוק שנוי במחלוקת הקשור למונדיאל, שיעניק לפיפ"א את ההתחייבויות הדרושות לארגון האירוע. בפיפ"א טוענים שברזיל הסכימה לחוקק את החוק כשקיבלה את זכויות האירוח ב-2007, אולם המתנגדים טוענים שהמדינה מעניקה לפיפ"א יותר מדי כוח.
בין השינויים שדורשת פיפ"א להכניס לחוק, נמנה אישור מכירת אלכוהול באצטדיונים, פעולה שאסורה היום בברזיל.
MTST פעילה בברזיל בשנים האחרונות, וכבר השתלטה על בניינים נטושים בערים המרכזיות בדרישה להעניק לנזקקים יותר דיור. זו הצורה העירונית של תנועת חסרי האדמות בברזיל, שבעשורים האחרונים גרמה למאות אלפי אנשים באזורי הכפר בברזיל להשתלט על אדמות חווה.