פיפ"א תחקור את הבחירה בקטאר כמארחת מונדיאל 2022
פיפ"א אישרה כי החוקר הראשי שמונה לאחרונה לבדוק את התנהלות ועדת האתיקה שלה, יבחן גם האשמות חדשות לשחיתות סביב בחירתה של קטאר למארחת של מונדיאל 2022
פיפ"א אישרה כי החוקר הראשי שמונה לאחרונה לבדוק את התנהלות ועדת האתיקה שלה, יבחן גם האשמות חדשות לשחיתות סביב בחירתה של קטאר למארחת של מונדיאל 2022.
- עלות מונדיאל 2022 בקטאר: 220 מיליארד דולר
- קטאר: התחילו העבודות לקראת מונדיאל 2022
- ככה זוכים בנאמנות: בלאטר מחלק דיבידנדים
קטאר, שהוציאה במהלך הקמפיין שנערך בדצמבר 2010 לארח את המודיאל, סכומים גבוהים יותר מהיריבות שלה, ניהלה דיונים על עסקת ספונסרשיפ במיליון דולר של ארוחת ערב חגיגית שארגן בנו של בכיר בוועדת ההנהלה של פיפ"א, שמאוחר יותר הושעה מכדורגל למשך שלוש שנים.
הסאנדיי טיימס, שערך את החקירה הסמויה שהובילה להשעייתם של אמוס אדאמו הניגרי ובכירים נוספים בפיפ"א, בעקבות התנהלותם לקראת ההצבעה על בחירת המארחות לטורנירי המונדיאל ב-2018 וב-2022, חשף גם שהוועדה שעמדה מאחורי ההצעה שהגישה קטאר ניהלה שיחות למימון ארוחת ערב חגיגית שארגן בנו סמסון, לפני פתיחת מונדיאל 2010 בדרום אפריקה.
לטענת העיתון, קטאר ניהלה מגעים כדי לממן את הארוחה, אך העסקה בסופו של דבר לא יצאה לפועל, לאחר שהתבררו חוקי פיפ"א בנוגע להעברת תשלומים לחברי הוועדה ההנהלה. הארוחה החגיגית, שבה השתתפו 20 אגדות כדורגל מאפריקה ובכירים בכדורגל, התקיימה ביוהנסבורג לכבוד המונדיאל, והעלות שלה הייתה נמוכה בסוף ב-20% מהסכום בן שבע הספרות עליו דנו. עדיין לא ברור כיצד למעשה מומנה הארוחה.
מפיפ"א נמסר כי ההאשמות הובאו בפניה ביום שישי, בעוד שבסאנדיי טיימס מיהרו לספק את כל ההוכחות הנוגעות להן. "לאחר שהגיעו לידינו המסמכים המדוברים, פיפ"א העבירה אותם באופן מיידי למייקל גרסיה, יו"ר ועדת האתיקה העצמאית מטעם החקירה". מסר דובר של ארגון. "מייקל גרסיה ינתח את המסמכים ויחליט מה יהיו הצעדים הבאים".
מנגד, האשימה הוועדה הקטארית את הסאנדיי טיימס ב"זדון ורשלנות" באופן הצגת הדיון, זאת על אף שנאלצה להודות שהפעולות שדווחו אכן התרחשו. "האמת היא שוועדת ההצעה שלנו, לאחר מחשבה עמוקה, בחרה לא לחתום על שום הסכם עם האנשים המוזכרים, ולא לקחה שום חלק באירועי ארוחת הערב של כוכבי הכדורגל, מבחינה פיננסית או מכל בחינה אחרת", נטען בהצהרה שפורסמה. "נכונה הטענה כי הפרויקט עלה לדיון, ושהתנהלו דיונים ראשוניים בעניין, ואף פורסמה טיוטת הסכמה. עם זאת, לאחר ששקלנו את הנסיבות של המקרה הספציפי הזה, ובייחוד בחנו את הכללים הרלוונטיים של פיפ"א הנוגעים למחויבויות של הוועדות שמגישות את ההצעות, התקבלה ההחלטה שוועדת ההצעה של קטאר 2022 לא תהיה מעורבת בארוחת הערב של כוכבי הכדורגל האפריקאיים".
קטאר זכתה במרוץ לארח את המונדיאל ב-2022, על אף שמדובר במדינה קטנה ושבחודשי הקיץ הטמפרטורות בה גבוהות במיוחד, זאת לאחר שהציגה קמפיין יקר, שכלל שורה של עסקאות עם שגרירים ידועים והסכמים, ביניהם למימון קונגרס הקונפדרציה של הכדורגל האפריקאי ב-2010.
הוועדה המארגנת של קטאר 2022 הדגישה כי במהלך תהליך בחירת המדינות המארחות של טורנירי המונדיאל של 2018 ו-2022 היא "פעלה בהתאם לסטנדרטים הגבוהים ביותר של יושרה, ושמרה בקפידה על כל הכללים והרגולציות שמטילה פיפ"א על המדינות המתחרות". כמו כן, הוסיפה הוועדה כי היא "מתקדמת היטב" בהכנות לקראת הטורניר.
מספר דמויות בכירות, בראשן נשיא אופ"א מישל פלאטיני, קוראים לעריכת הטורניר בחורף, זאת על אף שההצעה הזוכה שהגישה קטאר התבססה על כך שהטורניר יתקיים בקיץ.
בראש זרוע החקירות של ועדת האתיקה של פיפ"א, שהוקמה כחלק מהרפורמות שיזם מארק פיית', יו"ר ועדת המנהל העצמאית של פיפ"א, עומד עורך הדין האמריקאי גרסיה.
מינויו של פיית' נכלל במסגרת המאמצים של נשיא פיפ"א סת' בלאטר להגיב לגל ההאשמות על שחיתות שפגעו בארגון בעקבות ההצבעות על אירוח המונדיאל ועל בחירת נשיא, שני תהליכים שנטען כי נשלטו על ידי שוחד.
גרסיה הבטיח כי יבחן את תהליכי הבחירה החשאיים והשנויים במחלוקת לבחירת המדינות המארחות של טורנירי מונדיאל 2018 ו-2022, שבסופן נבחרו רוסיה וקטאר, זאת בנוסף לחקירת נושאים הקשורים לפרשת ISL הוותיקה יותר.
מסמכים מבית המשפט השוויצרי, שפורסמו לאחרונה על ידי פיפ"א, מאשרים כי סוכנות השיווק שפשטה מאז את הרגל שילמה שוחד של מיליוני דולרים לנשיא לשעבר, ז'ואאו האבלנז ולחבר הוועדה המנהלת לשעבר ריקרדו טשיירה.
במקביל למינוי של גרסיה, נבחר השופט הגרמני האנס – יואכים אקרט לעמוד בראש לשכת השימוע של ועדת האתיקה בספטמבר, טען אקרט כי בלאטר חייב לקיים את חלקו בניקוי הארגון, אחרת יהיה עליו להתפטר. נשיא פיפ"א הגיב בזעם על הטענה הזו.