פראנס פוטבול: קטאר "קנתה" את מונדיאל 2022
עברו כבר יותר משנתיים מאז שפיפ"א בחרה את קטאר כמארחת המונדיאל, אולם השערורייה סביב ההחלטה לא דועכת
עברו כבר יותר משנתיים מאז שפיפ"א בחרה את קטאר כמארחת מונדיאל 2022, אולם השערורייה סביב ההחלטה לא נעלמת.
- מה עושים עם הפיפ"א הזאת?
- עלות מונדיאל 2022 בקטאר: 220 מיליארד דולר
- נשיא ההתאחדות הגרמנית על המונדיאל בקטאר: "מעוות"
המגזין הצרפתי פראנס פוטבול פרסם השבוע כתבה באורך 15 עמודים, שבוחנת את "קטארגייט" ומעלה את השאלה האם פיפ"א צריכה לבטל את ההחלטה. ההאשמות אמנם אינן חדשות, אך יש לא מעט מהן:
* באימייל של בכיר בארגון נכתב כי "קטאר קנתה את המונדיאל".
* הקולות של נשיא הפדרציה של אפריקה איסה האיאטו מקמרון וז'אק אנומה מחוף השנהב נקנו תמורת 1.5 מיליון דולר ששולמו לכל אחד, אולם לאחר מכן חושפת השחיתויות, עובדת לשעבר בוועדת הגשת ההצעה של קטאר, פאדרה אל מג'יד, חזרה בה באורח מסתורי מהאשמות, בטענה שהמציאה הכל.
* קטאר "מימנה" את קונגרס פדרציית הכדורגל האפריקאנית ב-2010 בעלות של 1.25 מיליון דולר, זאת על מנת לזכות בגישה בלעדית לארבעת נציגי אפריקה בוועד הפועל של פיפ"א.
* אחד מהארבעה, הניגרי אמוס אדאמו, הושעה מהוועד הפועל עוד לפני ההצבעה בעקבות חשיפת מבצע העוקץ של "הסאנדיי טיימס". קטאר הואשמה בעקבות זאת שחיפשה "לממן" מסיבה לקראת מונדיאל 2010 בשווי מיליון דולר. מארגן המסיבה: בנו של אדאמו.
* נשיא צרפת בזמנו ניקולא סרקוזי ביקש מנשיא אופ"א מישל פלאטיני, שצפוי היה לתמוך בארה"ב, להצביע עבור קטאר מסיבות גיאופוליטיות. סרקוזי ופלטיני נפגשו ב-2010 עם הנסיך הקטארי שייח טאמין בין חמאד בין חליפה אל ת'אני לדון בהשקעות של קטאר בכדורגל הצרפתי. (קרן ההשקעות של קטאר רכשה מאז את פריס סן ז'רמן והשיקה את Sport בצרפת).
* נציג של קטאר הציע להזרים מיליונים לכדורגל הארגנטיני בניסיון לזכות בקול של חוליו גרונדונה הארגנטינאי.
* חברות אחזקה מהמזרח התיכון מימנו עסקאות שארגן ראש הכדורגל הברזילאי ריקרדו טשיירה, שהודח מאז.
* עסקה עם הפדרציה הספרדית, שבמסגרתה היא ארגנה משחק ידידות בקטאר ו"השתיקה" את אנחל מריה וילאר. על פי החשד וליאר ערך הסכם המרת קולות עם קטאר, וזו היתה אמורה לתמוך בהצעתה של ספרד לארח את מונדיאל 2018 ביחד עם פורטוגל, אך בסופו של דבר רוסיה נבחרה.
* סוכנות הספורט הקטארית אספייר הוציאה מיליוני דולרים על קידום יוזמות ספורט לצעירים במדינות שנציגים שלהם מכהנים בוועד הפועל של פיפ"א.
האם מדובר בשחיתות או קנוניית אינטרסים, כפי שכינו זאת בפראנס פוטבול? והאם זה בכלל משנה? המגזין ראיין את גוידו טונוני, לשעבר בכיר בפיפ"א, שזכור כמי שהוביל ב-1990 את המהלך להדחתו של הנשיא המנוח של פדרציית הכדורגל האמריקאית ורנר פריקר. לדבריו, הסכמי נוחות היו שיטת הפעולה הנהוגה בפיפ"א במשך עשורים, וההתנהלות הזכירה "מיני מאפיה".
עם זאת, איש מהמרואיינים לכתבה לא חשב כי ההחלטה להעניק לקטאר את זכויות האירוח תבוטל.
מייקל גרסיה, לשעבר התובע הפדראלי של ניו יורק, מונה בשנה שעברה לתובע הראשי של ועדת חקירה עצמאית שהוקמה בפיפ"א. אולם רק אם יחשוף אקדח מעשן, ייתכן שיבוצע מהלך להפיכת ההחלטה, שהתקבלה בדצמבר 2010.
המרוויחה העיקרית ממהלך מסוג זה תהיה כמובן ארצות הברית, שהפסידה בהצבעה על אירוח מונדיאל 2022 לקטאר לאחר ש-14 הצביעו עבור קטאר ושמונה עבורה בסיבוב האחרון של ההצבעה. אולם דובר התאחדות הכדורגל האמריקאית, ניל ביות,' לא הסכים להגיב על "היפותזות" הנוגעות למהפך.
קטארגייט מסרבת לדעוך, בין השאר מכיוון שהבחירה בה מראש לא היתה הגיונית במיוחד. הרי כיצד אפשר לארגן מונדיאל במדינה שבה הטמפרטורות בקיץ מטפסות ל-43 מעלות? קטאר הציגה תוכניות שלפיהן 12 האצטדיונים שתקים יהיו ממוזגים, אך צ'אק בלייזר, הנציג האמריקאי בוועד הפועל, אמר בתגובה את משפטו המפורסם: "איני מבין כיצד אפשר להפעיל מזגן על מדינה שלמה".
פלאטיני ניסה לשכנע את קטאר לקיים את הטורניר בחורף, אולם עמדתה של פיפ"א היא שכל בקשה לשנות את התאריכים חייבת להגיע ישירות מקטאר, שמסרו מצידה כי תשקול לשנות את התאריכים רק אם תתבקש לעשות זאת. אם מונדיאל 2022 יתקיים בחורף, יהיה צורך לשנות את לוח הזמנים של משחקי הקבוצות.