"רוסיה מפרה זכויות עובדים בזמן ההכנות לאולימפיאדת החורף"
ארגון זכויות אדם טוען כי עובדים זרים שהגיעו לרוסיה כדי להשתתף בהכנות לאולימפיאדה, אינם זוכים לתנאים הוגנים
עובדים זרים שהגיעו לרוסיה, במטרה לעזור למדינה להתכונן לאולימפיאדת החורף שתתקיים בסוצ'י ב-2014 אינם מקבלים שכר מספיק ומונעים מהם מנוחה מזון ודיור הולמים, כך האשים בשבוע שעבר ארגון זכויות אדם.
- בסוצ'י 2014 לא יהיה מקום לספורטאים הומוסקסואליים
- הוועד האולימפי מקפיא מכירת הכרטיסים לסוצ'י 2014
- לקראת אולימפיאדת החורף: רוסיה הוציאה 302 מיליון דולר על פינוי תושבים
אולם בכיר רוסי טוען כי ההאשמות של ארגון Human Rights Watch הניו יורקי הן מוגזמות וכי הממשלה עוקבת מקרוב אחר הפיקוח על זכויות העובדים. הארגון פרסם את הדו"ח במקביל לביקורו של הנשיא ולדימיר פוטין בסוצ'י, שנועד לבחון את התקדמות ההכנות לקראת המשחקים, שיוצאים לדרך בעוד שנה בדיוק.
לפי הדו"ח, למעלה מ-16 אלף עובדים זרים הגיעו לסוצ'י, הממוקמת בחוף הים השחור הרוסי, מתוך תקווה למצוא עבודה, בעיקר בבניית המבנים לאולימפיאדה.
ממצאי הדו"ח מבוססים על ראיונות שנערכו עם 66 עובדים וגורסים כי הם סבלו "מדפוסים חוזרים ונשנים של התעללות" במשרות בשכר נמוך. מדובר בעובדים מארמניה, קירגיזסטן, סרביה, טג'יקיסטן, אוזבקיסטן ואוקראינה.
"אנשים עובדים, הם לא מקבלים שכר עבור העבודה ועוזבים. אבל אז מגיע אוטובוס עמוס בקבוצה חדשה של עובדים שחוזרים על המעגל", מצוטט אחד העובדים מאוקראינה.
המעסיקים מואשמים בהלנת שכר לא חוקית, בכך שלא הסכימו לשלם לעובדים על ימי מחלה, ולא העניקו להם מספיק מנוחה או מזון ודיור הולמים.
לפי ארגון זכויות האדם, עובדים זרים הם במצב פגיע במיוחד מכיוון שמעמדם החוקי ברוסיה תלוי בכך שתהיה להם עבודה. עוד עולה מהדו"ח כי המעסיקים לעיתים קרובות לא הצליחו לספק העתקים של אישורי עבודה ומסמכים, ואיימו להסגיר את העובדים לרשויות בתור מהגרים לא חוקיים. הארגון קרא גם לוועד האולימפי הבינלאומי (IOC) לקחת על עצמו תפקיד פעיל יותר כדי לוודא שזכויות האדם של העובדים נשמרות. "הצ'רטר האולימפי מדבר על כבוד והרוח האולימפית", אומרת יוליה גורבונובה, חוקרת מטעם ארגון הזכויות. "הצ'רטר הזה מנוגד לשימוש וניצול אנשים המעורבים בבניית המתחמים המרשימים האלה".
דובר מטעם הוועד האולימפי מסר בתגובה כי יש להם "מחויבות ארוכת טווח לעקוב אחר נושאי זכויות אדם הקשורים למשחקים" ולפיכך החלו בנקיטת צעדים שנועדו לפתור מספר תקריות של הלנת שכר העובדים.
עם זאת, סגן ראש הממשלה דמיטרי קוזאק, שהתלווה לפוטין בביקור בסוצ'י, טען כי רוסיה עוקבת אחר מצבם של העובדים. "לא התקבלו מספיק תלונות כדי לחייב דו"ח בינלאומי", אמר לעיתונאים, והוסיף כי בסוצ'י מועסקים 96 אלף עובדים ו-500 חברות בנייה. "ברור כי לא קל לעובדים הזרים, לא בסוצ'י ולא במוסקבה. אך איני יכול לומר שמבוצעות במהלך ההכנות לקראת האולימפיאדה הפרות רחבות היקף של זכויות אדם".
אולימפסטורי (Olympstroy), חברה ממשלתית רוסיה שהוקמה במטרה לפקח על תהליכי הבנייה עבור המשחקים, מסרה כי הגיעו לידיה חמש תלונות בלבד הנוגעות לשכר, וכולן נפתרו.