WADA: האם נערכות מספיק בדיקות סמים בכדורגל?
הרשות העולמית למלחמה בסמים קראה לראשי הכדורגל לפעול יותר כדי להילחם באיום שמציבים הסמים על הספורט
הרשות העולמית למלחמה בסמים (WADA) קראה לראשי הכדורגל לפעול יותר כדי להילחם באיום שמציבים הסמים על הספורט, והעלתה ספק אם נערכות מספיקת בדיקות על שחקני הפרמיירליג באנגליה לשימוש באריתרופויאטין (EPO) וסמים אחרים.
- הצד הכלכלי והבלתי אפשרי של המלחמה בסמים ממריצים בספורט
- האם הדומיננטיות הספרדית קשורה לסמים?
- סקר: סמים ממריצים - הבעיה החמורה בספורט האמריקאי
"בכדורגל לא בודקים לעיתים קרובות מספיק שימוש ב-EPO, הם יכולים לעשות יותר, ואנחנו מעודדים אותם לעשות זאת",מסר ג'ון פאהי, נשיא הרשות. EPO, שמעלה את ספירת תאי הדם האדומים כדי להגביר באופן מלאכותי את הסיבולת, היה אחד מקוקטיילי הסמים בהם השתמשו רוכבים אופניים החל משנות ה-90 המוקדמות ועומד במרכז משפט מבצע פוארטו - Operación Puerto - המתמשך בספרד.
לנוכח הגילויים מהחקירה, שהובילה לשלילת שבע הזכיות של לאנס ארמסטרונג בטור דה פראנס וסילוקו לצמיתות מהתחרויות, הזרקור הועבר כעת לענפי ספורט נוספים, ביניהם כדורגל וטניס.
דיוויד האומן, המנהל הכללי של WADA, מציין כי לאחר שנים של ניסיונות, מתחילה להירשם התקדמות משמעותית בכל הקשור לקבוצות ספורט מקצועיות בארה"ב, ולפיכך קרא לכדורגל ללכת בעקבות הדוגמה של ליגת הבייסבול. "קיימנו פגישה בשבוע שעבר עם בכירי ליגת הבייסבול. הם עורכים כיום יותר בדיקות דם ובדיקות של יותר חומרים מאשר כל התאחדות ספורט בינלאומית אחרת. כל שחקן בייסבול החתום בקבוצה ב-MLB ייבדק ארבע פעמים בשנה", הדגיש האומן.
"אני יודע שאני מדבר על כמות ולא על איכות, אך אם מעבירים את הגישה הזו לפרמיירליג ובודקים האם כל אחד מהשחקנים בליגה נבדק ארבע פעמים בשנה, אני מניח שכולנו יודעים את התשובה לזה. שחקני ספורט יכולים להעביר קריירה שלמה מבלי להיבדק אפילו לא פעם אחת. ליגות נוספות צריכות לאמץ את היוזמה הזו של ה-MLB".
בספרד מתקיים המשפט נגד ד"ר אופמיאנו פואנטס, שמואשם שסיכן את הבריאות של הספורטאים שהיו חלק מטבעת סמים רחבת היקף, אולם ממצאי מבצע פוארטו מצביעים על כך שהתופעה התרחבה לספורטאים מענפים אחרים מעבר לרוכבי אופניים בלבד.
כבר ביום פתיחת המשפט, פואנטס טען כי טיפל בשחקני "כדורגל, טניס, אתלטים ומתאגרפים" אולם השופט לא אילץ אותו לנקוב בשמות שלהם על אף בקשות חוזרות ונשנות מצד עורכי הדין של הרשות למלחמה בסמים.
האומן טוען כי הוציא "לא מעט יורו" כדי לדאוג שהמשפט יגיע לשלב זה, וחזר וקרא לפרסום הזהויות של הספורטאים הקשורים ל"יותר מ-200" שקיות הדם שנלקחו מביתו של פואנטס.
כמה שחקני טניס בכירים כבר הטילו בפומבי ספק בתדירות שבה נערכות הבדיקות, בעוד שמנג'ר ארסנל ארסן ונגר, קרא בסוף השבוע האחרון לקיום יותר בדיקות בכדורגל.
"אני אתמוך בזה. אופ"א מוכנה לעשות זאת, אך המהלך מעלה כמה בעיות אתיות, מכיוון שכולם חייבים להסכים לבדיקות על הדם, ולא כולם מוכנים לכך עדיין", הסביר.
פאהי ביקר את הכדורגל על כך שלא נערכים בו יותר בדיקות ל-EPO. "בכדורגל לא בודקים מספיק לצריכת EPO, הם יכולים לעשות יותר, ואנחנו מעודדים אותם לעשות יותר. שיפעילו יותר היגיון ולא רק בדיקות", הוסיף."אני מנסה להבין מדוע עכשיו שאנחנו כבר יודעים שהדרכון הביולוגי של ספורטאי הוא כלי יעיל ביותר. בכדורגל לא משתמשים בו?".
ב-WADA העירו לא פעם כי נראה שלא כל התאחדויות הבינלאומיות עושות כל שביכולתן כדי להבטיח שהבדיקות שהן עורכות מכוונות מספיק כדי ללכוד סמים אפשריים והן לא אוספות מספיק בדיקות דם לצד בדיקות שתן.
בנאום מוארך שנועד להזהיר כי הקרב נגד הסמים הולך ונהיה קשה יותר ויותר, קרא פאהי לממשלות להעביר חוקים שיקלו על סוכנויות אכיפת החוק להתמודד עם הבעיה, וכן לביצוע יותר השקעות מצד הספורט.
"לא מספיק שרק הממשלות יעלו את הרף שלהן בכל הקשור למלחמה בסמים. בעולם הספורט צריכים גם להפסיק ולהתעכב ולנקוט עמדה ממשית נגד מגמת הרמאות המתמשכת הזו", אמר פאהי, שיפרוש בהמשך השנה מתפקידו כנשיא.
"אני אומר נחרצות כי בספורט חייבים לקחת יותר אחריות על מה שקורה בתחומי המשחקים ופרשת ארמסטרונג הוכיחה זאת במיוחד", הוסיף. "בספורט חייבים להכיר בכך שכאשר הבכירים אינם מגיבים בצורה הולמת לפרשיות סמים – כפי שקרה בעולם הרכיבה לאורך השנים – המוניטין של הספורט כולו ברחבי העולם נפגע כתוצאה מכך".
אגב, הוועד האולימפי הבינלאומי ממשיך במלחמת החורמה שלו נגד ספורטאים שהשתמשו בסמים. מי שנאלץ להיפרד מהמדליה האולימפית שבה זכה במשחקי אתונה 2004 הוא אולג פרפצ'נוב, שזכה במדליית ארד בהרמת המשקולות עד 77 ק"ג. על פי הבדיקות שעשה הוועד האולימפי, פרפצ'נוב השתמש בחומרים אסורים.