$
ספורט ישראלי

לאמן את הרגש

האם אפשר ללמד ספורטאי להיות קשוח, רגיש או שאפתן? על פי מומחים בתחום לא רק שאפשר — חייבים לעשות זאת אם רוצים להצליח

עידן וולר 08:1721.04.13

ההכרה בחשיבות ההיבט המנטלי של החיים היא כבר מזמן לא רק הנחלה של רוחניקים, היפים או סרבני שיבה מהודו. בעולם העסקים למשל, התפקוד המנטלי מוכר זה זמן רב כתנאי מקדים ליכולת להתחרות ולהצליח, ולכן מאות אלפי אנשי עסקים מרחבי העולם נוהרים לסדנאות של גורואים עסקיים בינלאומיים כמו אנתוני רובינס, בוב פרוקטור ואייבן פאגאן, שמלמדים לחשוב אחרת — באופן חיובי ופרואקטיבי. הקשיחות המנטלית (Mental Toughness) בספורט היא אוסף של מאפיינים מחשבתיים חיוביים המאפשרים לספורטאי לעמוד בפני סיטואציות קשות (פציעה, ישיבה על הספסל, הסתגלות לסביבה זרה ועוד) ולשמור על ביטחון עצמי גבוה.

 

 הספורט האמריקאי היה הראשון שהכניס את ההיבט המנטלי לאימון הספורטיבי. החלוץ של האימון המנטלי היה מאמן הפוטבול האגדי של גרין ביי פאקרס בשנות השישים, וינס לומברדי. הוא הצעיד את קבוצתו לחמש אליפויות היסטוריות בשבע שנים וייחס את הצלחתו לקשיחות המנטלית שהחדיר בשחקניו. "הקשיחות המנטלית מורכבת מהמון דברים וקשה להסביר אותה. מצד שני, האיכויות שלה ברורות: הקרבה, עבודה למען הקבוצה, משמעת, והכי חשוב — רצון אדיר ובלתי מתפשר לנצח", הסביר.

 

 

 

 

אברם גרנט. השגיח על האימונים אברם גרנט. השגיח על האימונים צילום: אי פי אי

 

אפשר ללמד קשיחות

 

"הכדורגל האירופי הדביק את השיירה רק באמצע שנות השמונים, כשתורת האימון המנטלי הממוקד חדרה לכדורגל הבריטי מענפי הרוגבי והאופניים", כך מספר אחד מבכירי המאמנים המנטליים של בריטניה, דונלד מק'נוגטון. מק'נוגטון, בעל תואר בפסיכולוגיית ספורט מאוניברסיטת ניו המפטון, עובד עם ענקיות הכדורגל הסקוטי ועם התאחדויות הכדורגל של סקוטלנד ואירלנד. "כיום כבר קיימת הכרה בתפקיד המאמן המנטלי באירופה", הוא מסביר ל"כלכליסט". "בגיל נוער ומעלה כולם טובים טכנית אז המנטליות נכנסת לתמונה. היכולת של השחקן לתפקד תחת לחץ, לשלוט על הרגשות שלו ולעבוד למען הקבוצה תקבע אם הוא יתלה את הנעליים בגיל 18 או שיפרוץ קדימה לרמות הגבוהות ביותר. בעבר הסברה הרווחת היתה כי קשיחות מנטלית היא משהו שיש לך או אין לך. כיום אנו כבר יודעים שמדובר בכישורים שניתן ללמד ולרכוש".

 

אברם גרנט, שהיה אחד הראשונים שזיהה את חשיבות האימון המנטלי בישראל, אומר ל"כלכליסט": "עמנואל אופיר היה העוזר שלי בהפועל פתח תקווה ובמכבי תל אביב ועשה שני דברים: הוא הביט על האימון מהצד והעביר לי את ההתרשמות שלו מהתנהגות השחקנים; והוא היה משוחח עם השחקנים ומכין אותם למשחקים. בהפועל פתח תקווה, קבוצה עם תקציב אפסי, סיימנו שלוש פעמים במקום השני, ועם מכבי תל אביב היו לנו ארבע שנים נהדרות. בעונת האליפות של 94'/95' גדולי הכוכבים שיחקו במכבי חיפה, בעוד שהקבוצה שלנו היתה צעירה. כשמירוץ האליפות הגיע לישורת האחרונה, קראתי בעיתון ציטוט של גורם מחיפה שטען שלא צריך לתמוך מנטלית בשחקנים שמרוויחים 200 אלף דולר, הון במונחים של אז. אין שטות גדולה מזו, כפי שחיפה למדו בדרך הקשה".

 

כשגרנט הגיע לאמן את צ'לסי, הוא נאלץ להתמודד מול אתגר לא פשוט — כיצד להשיג את אמון השחקנים לאחר עזיבתו של "המיוחד", ז'וזה מוריניו. "אמרתי לשחקנים שבעולם קיימים 7 מיליארד אנשים, אבל אין שניים זהים", מספר גרנט. "אני לא מוריניו ויש לי שיטות משלי". הישראלי הרחיב את פילוסופיית האימון המותאם אישית שלו אצל הכחולים. "הכדורגל הולך לכיוון של אימונים אישיים וספציפיים — טכניקה, התקפה, הגנה, שוערות, וכמובן קשיחות מנטלית". הנק טן קאטה מונה לתפקיד מאמן משחק הלחץ, סטיב קלארק היה אחראי על העברת שאר האימונים. גרנט עצמו צפה מהצד, כך שיוכל לשפוט את תפקוד השחקנים מזווית רחבה יותר. "מאמן לא יכול להתעסק בכל, הוא חייב להביט על המצב בזום־אאוט", הסביר. בנוסף התייעץ גרנט עם כמה רופאים ויועצים שבאו לראיין שחקנים ולהציג סיכום מצב, מסקנות ודרכי פעולה מומלצות בפני המנג'ר הישראלי.

 

איך להדליק את דרוגבה

 

"האימון המנטלי מתחלק לשניים", אומר גרנט. "אימון מבוסס אישיות ואימון מבוסס תפקיד. טעות של בלם או שוער גומרת לך את המשחק, חלוץ יכול לטעות בלי סוף ולתת בסוף שער ניצחון. מניסיוני למדתי שהצד המנטלי הוא המקום שבו יכול להופיע השינוי הגדול ביותר אצל שחקנים. מי שאומר ש'זה האופי ואין מה לעשות' פשוט לא יודע על מה הוא מדבר". אחד המקרים הזכורים ביותר לגרנט היה גומלין חצי גמר ליגת האלופות מול ליברפול. הוא מחייך ונזכר: "בניטס יצא לפני המשחק לעיתונות וטען שדרוגבה צוללן. אז ישבתי עם דרוגבה, בחור רגיש מאוד למרות גודלו, והדלקתי אותו. אמרתי לו שוב ושוב 'אל תשים לב לבניטס'. במשחק עצמו הוא היה בלתי ניתן לעצירה, כבש צמד ואת השני שלו חגג מול בניטס. גם כשחגגנו בחדר ההלבשה הוא עדיין היה עצבני. 'אבל בוס, למה הוא לכלך עליי ככה?!', אמר לי. רק חייכתי אליו חזרה".

 

מק'נוגטון נזכר בדוגמה משלו: "קבוצת אינברנס (Inverness) הסקוטית שכרה את שירותיי, לאחר שעלתה לליגה הבכירה. ערכתי שיחה עם הבעלים וקבענו יחדיו מטרה הזויה — לסיים במקום השמיני. התקציב שלנו היה הנמוך בליגה והאצטדיון לא היה מוכן לפתיחת העונה. שיחקנו באברדין הרחוקה כך שכל המשחקים היו משחקי חוץ. למרות פתיחת עונה חלשה, השחקנים הפכו ליחידה אחת ואז ההפסדים הפכו לתוצאות תיקו ותוצאות התיקו הפכו לניצחונות. סיימנו את העונה במקום השמיני בלי הפסדי חוץ".

 

 

יאן ורטוחן מטוטנהאם. צריך לדאוג גם לשחקן שמרוויח 200 אלף ליש"ט בשבוע יאן ורטוחן מטוטנהאם. צריך לדאוג גם לשחקן שמרוויח 200 אלף ליש"ט בשבוע צילום: איי אף פי

 

מנטליות ישראלית

 

בישראל האימון המנטלי עבור מאמנים ושחקנים רבים אינו נפוץ ומתקבל לעתים בחשדנות. איתן עזריה, שחקן מכבי חיפה ונבחרת ישראל האולימפית לשעבר, מנסה להביא וליישם את הבשורה בישראל.

 

המגן הימני בן ה־29 פרש ממשחק פעיל לאחר שקרע את גיד אכילס פעמיים. הוא נשאר קרוב למגרשים דרך עולם האימון המנטלי. "בגיל 19 הבנתי שהכישרון שלי לא יספיק לי כדי להגיע לרמות הגבוהות, ולכן טסתי להכשרה מנטלית אצל אנתוני רובינס, המאמן המנטלי הטוב בעולם בזמנו שאימן ספורטאי־על כמו סרינה וויליאמס, אנדרה אגסי וכוכבי NBA", מספר עזריה. "שם הבנתי לראשונה איך לפתח לעצמי יתרון תחרותי שלא תלוי בכישרון שלי, אלא ביכולת שלי להציג ביצועים ורמת משחק גבוהה תחת לחץ. הגדולה של שחקן היא לתפקד במשחק כמו שהוא מתפקד באימונים וידעתי לעשות את זה".

 

עזריה, שהקים את חברת "המנטליסט" ומעביר ייעוץ פרטי והרצאות קבוצתיות לשחקנים בוגרים, נערים ונוער בנבחרות ישראל, אומר: "הטעות העיקרית שגורמת לכדורגלנים להיכשל בקריירה היא הזנחת הצד המנטלי. רוב השחקנים מתאמנים חזק — רק על השריר הלא נכון. הם משקיעים 90% באימון פיזי ומשאירים במקרה הטוב 10% לאימון מנטלי. זו טעות כי במשחק החוקים מתהפכים, ומה שקובע אם תציג יכולת גבוהה הוא המנטליות ולא הפיזיות או הכישרון. במילים אחרות, במשחק הראש הוא האיבר הכי חשוב, ואם הראש לא מאומן לתפקד תחת לחץ אז גם הגוף לא יתפקד. הרי הראש נותן פקודות לגוף, ולא להפך. האימון המנטלי מאפשר לשחקן לממש את הפוטנציאל שלו". דברים אלה מתחברים עם אלה של גרנט, שנזכר באמרה מוכרת בכדורגל האנגלי: "לאף אחד אין מספיק כישרון, כדי שיוכל להישען רק עליו".

 

עזריה מסביר מדוע חשוב שבעלי העניין של הכדורגל המקומי ייקחו ברצינות את ההיבט המנטלי: "כיום זמינה לכולם שיטה פרקטית למימוש הפוטנציאל, משהו שבעבר היה ניתן רק לחלום עליו". האימון המנטלי הופך עם הזמן לחשוב ואף לקריטי בעולם הכדורגל. הכסף הרב הזורם לספורט הפופולרי בעולם הופך אותו למקצועני יותר ומלחיץ יותר. בעולם הכדורגל המודרני אין מקום לחלשי אופי. בנוסף, הכסף הגדול מעניק באופן טבעי יתרון לקבוצות עשירות יותר הרוכשות שחקנים טובים יותר ומשלמות להם משכורות גבוהות יותר. אחת הדרכים להילחם בפערים הללו היא ההתמקדות בצד המנטלי, כך השלם יכול להפוך לגדול מסכום חלקיו. ומי יודע, אולי אם הנבחרת תעבור אימונים מנטליים היא תפסיק לספוג שערים בדקה ה־90.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x