אי אפשר להאשים את אבי לוזון בכלום
לא בירידה ברייטינג, לא בירידת מספר הצופים במגרשים, לא בירידת ההכנסות הטבעיות, לא בהליכי הפירוק של הקבוצות בליגה שהוא מנהל. הוא בסך הכל מודל לחיקוי. טור שכולו פרגון
בשבוע שעבר נבחר אבי לוזון ליו"ר הוועד המנהל של אופ"א לעוד ארבע שנים. בדצמבר, ככל הנראה, ייבחר שוב לתפקיד כיו"ר ההתאחדות לכדורגל בישראל. מאז 2007 הוא שולט בכדורגל הישראלי ביד רמה. טורניר היורו שהביא לישראל, 4 מיליון השקלים שקיבל מהממשלה כסיוע לתשלום דמי האבטחה של המשחקים והפגישות עם שועי עולם בגמר ליגת האלופות – כל אלה מציגים את לוזון כדמות ראויה לחיקוי - מצליחן עממי עם חיוך כובש.
ובינתיים, במציאות, הפועל עכו, קבוצת ליגת העל, תתכנס מחר ותודיעה על הפסקת פעילות. יו"ר הקבוצה, יהודה ברששת, הודיע: "אי אפשר להתקיים במצב הנוכחי. כל השחקנים ישוחררו. אני לא מוכן להתבזות ולעלות לשחק עם קבוצת הנוער".
הפירוק של הפועל עכו, מצטרף לפירוק של הפועל רמת גן, הפועל פתח תקווה ונצרת עילית - כולן היו בליגת העל אבל הגיעו למצב של של פשיטת רגל בתקופתו של אבי לוזון בתפקידו כאחראי על הכדורגל. יש לציין שקבוצות רבות אחרות נמצאות במצב כלכלי שברירי למדי ותלויות בחסדיו של פטרון צדיק או עירייה, שגם כן קורסת תחת עלויות צומחות.
כמובן שאי אפשר להאשים את אבי לוזון בפירוק קבוצות אלו, יגידו בהתאחדות לכדורגל. מה שנכון. אי אפשר להאשים רק אותו. ובכלל, אי אפשר להאשים אותו בכלום. גם לא בירידת הרייטינג המתמשכת תחת פיקודו.
בעונתו הראשונה כיו"ר ההתאחדות עמד הרייטינג למשחק המרכזי על 13.2%. עונתנו המלאה הראשונה הסתיימה ברייטינג של 12.4%. מאז הרייטינג קרס ל-8.5% בעונה שעברה. העונה היתה עלייה של 0.4% ל-8.9%. כפיים!
בסך הכל, היתה ירידה של יותר מ-40% ברייטינג של המשחק המרכזי בזמנו של אבי לוזון כיו"ר ההתאחדות. הוא לא אשם בזה. כמובן.
אבל כיוצא מכך, ההכנסות מזכויות השידור גם הן בירידה. מ-46 מיליון שקל לעונה ירדו ההכנסות ממכירת זכויות שידור ל-40 מיליון שקל לעונה. אבל זו גם לא אשמתו, כמובן. הוא לא אחראי למצב הכלכלי של חברות התקשורת בישראל וגם לא לזה שבכל העולם הרייטינג לאירועי הספורט דווקא עולה, וכיוצא מכך גם עלות זכויות השידור, בעלייה.
אבל אפשר לפרגן גם – למה לא? אני אוהב לפרגן. אז השנה עלה ממוצע הקהל בכדורגל הישראלי מ- 3,901 איש במשחק ל- 5.061 איש במשחק (!). אגב, ב-2007/08, שנתו הראשונה של אבי לוזון כיו"ר ההתאחדות לכדורגל ממוצע הקהל במשחקים של ליגת העל עמד על 5,354. כאמור, הממוצע הזה ירד בהתמדה עד עלייה חדה השנה – ל-5,061. אגב, הנתונים האלה לא מגיעים מההתאחדות (היא לא מתעסקת עם זוטות כמו אנשים במגרשים או שיש לה את הנתונים והיא לא מפרסמת אותם).
אבל לפחות משתלם לכדורגל הישראלי שאבי לוזון ועסקנים ממדינות קטנות באירופה מקבלים מקום בוועד המנהל של אופ"א. בזכות אופ"א, ההכנסות מתחרויות אירופה עלו בעשרות אחוזים: מ-6 מיליון שקל ב-2008 לכ-50 מיליון שקל ב-2012. עלייה של יותר מ-40 מיליון שקל. תודה לך מישל פלאטיני!
ועדיין, ההכנסות הטבעיות עלו רק ב-30 מיליון שקל. מסביבות ה-350 מיליון שקל לסביבות ה-380 מיליון שקל. כלומר, ללא ההכנסות מאופ"א ההכנסות הטבעיות של הכדורגל הישראלי היו נופלות. אגב, קטגוריית ההכנסות הגבוהה ביותר של הכדורגל היא הכנסות מבעלי עניין.
טוב, לפחות שורשי הכדורגל השתפרו בזמן של אבי לוזון כיו"ר ההתאחדות. אה, לא? הילדים הישראלים עדיין משלמים הכי הרבה בעולם המערבי בשביל חוג כדורגל? המאמנים הישראלים עדיין מקבלים הכי 700 שקל לחודש? שנייה, עדיין יש רק מועדון אחד ל-26 אלף איש בישראל בעוד שהממוצע האירופי הוא פחות מ-5,000 איש למועדון? טוב, גם בזה אי אפשר להאשים את לוזון.
מה עם זה שרוב שחקני הכדורגל המקצוענים בישראל מרוויחים פחות מ-4,166 שקל ברוטו בחודש, וקרוב ל-300 מהם היו צריכים את סיוע ארגון הכדורגלנים? זה כלום הרי - רק 25% מהכדורגלנים המקצוענים.
ומה עם הליגות הנמוכות? אוי ואבוי – המצב שם בריקבון מתקדם. המצב הכלכלי של ההתאחדות? לא מי יודע כמה. אבל לפחות מישל פלאטיני שוב בא לעזרה ויעביר כסף לא רע בכלל מזכויות השידור ממוקדמות יורו 2016 ומונדיאל 2018.
היי, לפחות הוקמו 4 וועדות שעבדו על שיקום הכדורגל בזמנו של לוזון. בוועדות אנחנו מספר 1 באירופה.
אז האם אבי לוזון שיפר את הכדורגל במדד כלשהו בשנים שלו כיו"ר ההתאחדות לכדורגל? בטח! אנחנו מארחים את יורו 2013!