פתאום יש לנו ליגה מושכת קהל?
ההתאחדות לכדורגל מתגאה במה שנוח לה. כרגיל
ההתאחדות לכדורגל מיהרה לחגוג סיבוב ראשון "מוצלח". על פי ההתאחדות "יש לנו ליגה מושכת קהל, שכמות הצופים בה נתנה זינוק מדהים ובמקביל גם כמות האנשים שרואים את המשחקים בבית, מול מסך הטלוויזיה. ליגת העל חזרה ובגדול". רק חסר שיגידו שאנחנו הליגה השישית בטיבה באירופה.
לפי הנתונים שיש בידי ההתאחדות – ואגב, מעולם לא פורסמו בצורה רשמית - ב-13 המחזורים הראשונים של ליגת Winner הגיעו למגרשים 481,850 צופים. עלייה "דרמטית" של כמעט 50 אלף צופים בהשוואה לאותה כמות מחזורים בעונה שעברה. בהתאחדות דורשים להבליט את העובדה שבעונה שעברה היו 16 קבוצות בליגת Winner ובכל מחזור יש משחק אחד פחות מהעונה שעברה.
ההתאחדות ממשיכה וטוענת שסך ממוצע הצפייה במשחקים המרכזיים מתחילת העונה עומד על 10% רייטינג, ושמדובר בעלייה של כ-1.5% בנקודות רייטינג ביחס לעונה שעברה, שבה עמד הממוצע העונתי על 8.5% רייטינג.
אבי לוזון קינח את ההודעה לתקשורת ב"אני מצדיע לקהל הישראלי שחוזר למגרשים ואוהב את הכדורגל שלנו. תמשיכו לבוא וליהנות מחוויית הכדורגל הישראלי שרק תלך ותשתפר עם פתיחתם של אצטדיונים חדשים נוספים".
אה, ויש רוחות אופטימיות שנושבות מכיוון מנהלת הליגה שעשויה לקום לה בקרוב. זאת בעקבות החלטה של קבוצות הליגה שיש להקים מנהלת ליגה (יו"ר המנהלת הזמני יהיה ניר חפץ). תאריך ההכרזה, כמה היסטורי, הוא 12/12/12.
חשוב להתייחס לכל נתון חיובי בקשר לכדורגל הישראלי בספקנות בריאה. בטח ובטח כשזה מגיע מההתאחדות לכדורגל בראשות אבי לוזון ואורי שילה, שמשקיעה מאמצים אדירים ביח"צ.
אז קודם כל, ההתאחדות לכדורגל מעולם לא פרסמה את נתוני הצופים והרייטינג בעונות שעברו. כשהתבקשה ההתאחדות לנפק את הנתונים הללו, היא לא עשתה זאת.
בקשר לעלייה במספר הצופים - יש לכך הסבר פשוט מאוד. הקיזוז בוטל והליגה הצטמקה, מה שאומר שכל משחק חשוב יותר – ולכן מביא יותר צופים. כבר אין יותר משחקים שבהם הקבוצות מתחרות אחת נגד השנייה על חצי נקודה, שאין לה שום משמעות לגבי המיקום בליגה.
אבי לוזון, יש לזכור, התנגד להקטנת הליגה ולביטול הקיזוז.
יש עוד הסברים לעלייה במספר הצופים. הראשון: מכבי תל אביב, הקבוצה בעלת פוטנציאל האוהדים הגדול ביותר, חווה עונה מוצלחת ביותר לשם שינוי - זה לבטח מעלה את מספר הצופים במשחקים בצורה משמעותית. השני: האוהדים בבית"ר ירושלים והפועל תל אביב, שתי קבוצות גדולות, הפכו לשותפים במועדונים שלהם – מה שהגדיל את ההזדהות עם הקבוצה והוביל לעלייה ניכרת במספר הצופים במגרשים. בנוסף גם הפועל וגם בית"ר חוות עונות מוצלחות בסך הכל. השלישי: האצטדיונים החדשים בהחלט נעימים יותר ועושים חשק גדול יותר להגיע למגרשים.
על כמה מהדברים הללו אחראית ההתאחדות לכדורגל? על אף אחד. ותודה לאוהדים, לרשוית המקומיות ולאוסקר גארסיה.
בקשר לרייטינג. בחמש השנים האחרונות חלה ירידה של 44% בשיעור הצפייה במשחק המרכזי של הליגה – מ-15.2% בעונת 2006/7 ל-8.5% העונה. אז עלייה של 1.5% היא אולי התחלה טובה, אבל בהחלט לא מכסה על כמעט עשור אומלל במיוחד.
ההתאחדות לכדורגל יכולה להתגאות בסיבוב ראשון מוצלח מבחינת רייטינג והגעה למגרשים – אבל האם הבעיות המהותיות של הכדורגל הישראלי נפתרו? לא.
קודם כל, היה נחמד אם ההתאחדות היתה מאגדת את הנתונים על בסיס קבוע ולא רק מתי שנוח לה - להוציא כל סיבוב את מספר הצופים במגרש והרייטינג יהיה צעד מבורך. דבר שני, עדיין אין שקיפות (ע"ע נתונים שלא מועברים), זכויות השחקנים במצב כה גרוע שאיגוד הכדורגלנים כבר הודיע שישבית את העונה החדשה אם לא ייפתרו הבעיות סביב העסקתם, המנהלת עדיין לא קמה, טיפוסים מפוקפקים עדיין מקושרים לקבוצות כדורגל ברמה כזו או אחרת והרמה המקצועית עדיין נמוכה מאוד.
היי, אבל לפחות היח"צ עובד מצוין.