$
אירועי ספורט

מדע שובר כל קללה

אנדי מארי הצליח לשבור את הנאחס הבריטי בן 77 השנים - ולזכות בווימבלדון. איך הוא עשה זאת? באמצעות שיפור אובססיבי של יכולותיו בכלים מדעיים

אוריאל דסקל 20:1007.07.13

אחרי שב-2012 זכה באליפות ארה"ב ונהפך לבריטי הראשון שזוכה בגרנד סלאם מאז פרד פרי ב-1936, אנדי מארי הצליח לשבור את הנאחס הבריטי המפורסם בווימבלדון ולהיות הבריטי הראשון שזוכה בגרנד סלאם הלונדוני אחרי 77 שנה. מארי ניצח את נובאק ג'וקוביץ' ושם את "קללת פרד פרי" מאחוריו ומאחוריי הטניס הבריטי.

 

מדובר בשבירת נאחס בסדר גודל של זכייתה של בוסטון רד סוקס בוורלד סירייס אחרי 86 שנים שחונות. וכמו במקרה של בוסטון רד סוקס, מה שהביא להתגברות על הלחץ המנטאלי האדיר שקללה כזו יכולה להעמיס על ספורטאים, הוא יכולות ששופרו באמצעות מדע טהור.

  

אם רד סוקס לקחו את הוורלד סירייס בזכות גיוס סטטיסטיקות חכמות, אז אנדי מארי זכה בווימבלדון בזכות מדע "היתרון השולי". כמו מדען שחוקר כל אלמנט במשחקו ובגופו, הצליח מארי למצוא את הדברים הקטנים, שהפכו אותו מטניסאי טוב לטניסאי-על, שיכול להוריד את המשקולת ההיסטוריה האדירה הזו מעליו ולזכות בגרנד סלאם היוקרתי.

 

 

 

אנדי מארי אנדי מארי צילום: איי אף פי

 

מארי, שאמו מאמנת טניס וסבו כדורגלן לשעבר, התחיל לעבוד על כישוריו כספורטאי-על בגיל צעיר. זה הספיק לו כדי להפוך לאחד הטניסאים הצעירים המוכשרים ביותר בסבב - אבל בשל רצף של הפסדים בגרנד סלאמים נראה היה שלעולם לא יגיע לרמות הגבוהות ביותר. וכאן התרחש מפנה בעלילה.

 

מארי בדק את כל ההפסדים שלו ב-DVD במשך שעות. אכל מגש פיצה - ועבר על כל הטעויות שלו באובססיביות. אחרי תקופה מסוימת הבין שהפיצה היא הבעיה - ועבר לסושי.  

 

מארי אימץ סגנון חיים שמטרתו להפוך למכונת טניס יעילה. הוא לא שותה אלכוהול או משקאות מוגזים - ולא חתם על שום הסכם חסות עם חברת משקאות אנרגיה שיחייב אותו לשתות משקאות שהוכנו במיוחד עבורו. מארי מסתובב כל היום עם בקבוק משלו. הארוחות מדויקות מבחינת קלוריות וזמנים. הכל מתקתק לפי דרישות הצוות הרפואי-פיזיולוגי-מדעי שמסביבו - שכולל גם אדם שבודק את המינרלים בשתן של הסקוטי כל כמה שעות.

 

מדובר בצוות של שישה אנשים שכל חייהם מוקדשים לשמירה וטיפוח גופו של מארי - מלבד מאמנו של מארי, איוון לנדל, ושותף האימונים דני ואלורדו, יש סביבו שני מומחי כושר גופני ושני פיזיותרפיסטים. הוא מבלה שעות על גבי שעות בחדר הכושר, בשיעורי יוגה, בחדר הפיזיותרפיסט ובחדר המסז'יסטים. לצוות הזה משלם אנדי מארי מכיסו - יותר מהסכום שהוא יקבל על הזכייה בווימבלדון (1.6 מיליון ליש"ט).

  

ליכולות הגופניות המרשימות התווספה עבודה מנטאלית קשה. מאז שלנדל מונה למאמן שלו, מארי שחקן הרבה יותר חכם; ומאז שהוא התחיל לערוך סשנים קבועים עם פסיכולוגית הספורט אלכסיס קאסטורי, הוא נהפך מ"אחד האנשים הכי שליליים שאני מכיר" על פי מאמנו לשעבר בראד גילברט, למישהו שנהנה מהאימונים הרבים והמשחקים הקשים.

  

התכנון, התזונה, הכושר והעבודה הקשה, ששיפרו את מארי במעט ביחס ליריביו, עשו את העבודה. במשחק בו כל מ"מ קובע מי אלוף ומי לא, מארי הוכיח שהיתרון השולי הוא יתרון משמעותי.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x