הטכנולוגיה שוברת שיאים
ההתפתחות הטכנולוגית של משטחי הריצה, הבריכות והנעליים שיפרה את ביצועי הספורטאים אפילו יותר מאשר סמים ממריצים. האם זו מגמה שתיעצר? ממש לא. הרצון של ארגוני הספורט להכניס יותר כסף ולהשיג יותר רייטינג יאפשר עוד ועוד שיפורים טכנולוגיים
מהפכת הטכנולוגיה שיפרה ללא היכר את איכות חיינו, ונדמה שקשה להדביק את קצב פיתוחי הטכנולוגיה בחיי היומיום. השיפורים הטכנולוגיים שאנו נחשפים אליהם לא פסחו גם על עולם הספורט המקצועני. אולם כשאנחנו עורכים השוואה בין ספורטאי עבר לספורטאים נוכחיים אנחנו כמעט תמיד מתעלמים מהאלמנט הטכנולוגי שהשפיע רבות על הספורט. המהפכה הטכנולוגית שיפרה את ביצועיו של יוסיין בולט, ואנחנו לא מביאים את זה בחשבון כשאנו משווים אותו לקארל לואיס, לדוגמה. כך גם כשעורכים השוואות בין מארק ספיץ למייקל פלפס או אפילו בין מראדונה לליאו מסי.
טכנולוגי יותר, מהר יותר
הטכנולוגיה השפיעה על ביצועי הספורט, בראש ובראשונה, בגלל טבעו של הספורט התחרותי. הספורט המקצועני תמיד היה תחרותי, אבל בזכות כניסת הכסף הגדול הוא גם הפך להרבה יותר מקצועני. יותר כסף ויוקרה מעורבים בו, וכתוצאה מכך הספורטאים של היום מתאמנים בצורה מדעית יותר, כלומר שיטות האימון השתכללו ויש ידע נרחב הרבה יותר מאי פעם. היכולות הטכנולוגיות מאפשרות לנו לשמור ולפתח את הידע הזה, והתוצאה היא שאנחנו יודעים טוב יותר מה נדרש כדי להביא ספורטאי לצמרת. בנוסף חלה התקדמות אדירה במקצועות המעטפת של הספורטאים. התזונאים מבינים יותר, הרופאים יודעים לטפל בצורה טובה יותר בפציעות, מאמני הכושר והמאמנים המנטליים ניגשים בצורה מקצועית יותר לעבודה שלהם עם הספורטאים וכו'. כל הידע הזה יכול להימצא במכשיר פשוט ומאפשר ליותר אנשים לפתח יותר ספורטאים מקצוענים מאי פעם.
התקדמות זו מובילה לכך שבמקצועות שבהם נמדדים ביצועי הספורטאי בצורה אובייקטיבית, כגון אתלטיקה ושחייה, שיאי עולם נשברים מדי שנה. גם במשחקי כדור שחקנים רצים מהר יותר, מנתרים גבוה יותר ואף מוסרים טוב יותר. כך למשל, באנגליה מספר הספרינטים של שחקנים צמח בלפחות 50% בין 2002 ל־2006 ובעוד כמה עשרות אחוזים מ־2006 עד 2012.
שיאים בחליפות
ישנו עוד צד אחד של השפעת הטכנולוגיה שאותו חובבי הספורט פחות מביאים בחשבון - ההתפתחות הטכנולוגית של העזרים של הספורטאי שאחראים באופן ישיר לשיפור ביצועיו. הדוגמה הבולטת ביותר להשפעה של טכנולוגיה על ביצועי הספורטאים היא חליפת השחייה המפורסמת.
השיפור הטכנולוגי בחליפות השחייה גרם להפחתת החיכוך של השחיינים במים ולשיפור מהירות השחייה שלהם בצורה ניכרת. הבעיה היתה שהשיפור היה בולט מדי. ב־2008, באולימפיאדת בייג'ין שבה התחיל שימוש מסיבי בחליפות השחייה, נשברו 25 שיאי עולם בשחייה. השיא הבולט שנשבר היה במקצה שליחים לגברים - 100 מטר. השיא קוזז ב־4 שניות מלאות. עניין חסר תקדים. המבול של שבירת השיאים הפנה את דעת הקהל נגד השימוש בחליפה ותיארו אותה ממש כמו סטרואידים משפרי ביצועים. איגוד השחייה, תחת לחץ ציבורי, החליט לאסור את השחייה עם החליפה. ואולם, בניגוד לקולות הרבים שקראו לאסור שימוש בחליפות, היבט אחר שגם גרם לשחיינים לשפר את שיאי העולם בצורה ניכרת כמעט לא עורר דיון ציבורי: כיום בריכות השחייה בנויות כך שהן יהיו מהירות יותר, ובאולימפיאדת בייג'ין אושר שימוש בבריכות אלו אשר מפחיתות את המערבולות שאותן יוצרים השחיינים במים. המערבולות הללו הן מהגורמים שמאטים את השחיינים, ובזכות הבריכות החדשות הן כמעט נעלמו מהמים. זו תוצאה של טכנולוגיה משוכללת יותר מאשר הטכנולוגיה שאחראית לחליפות השחייה. הבריכות החדשות עמוקות יותר ורחבות יותר, ודופנותיהן צוידו במערכות שקולטות את הגלים אשר מייצרים השחיינים ואינן מחזירות אותם לבריכה. כמו כן נעשה שיפור במבנה אדני הזינוק. כל השינויים האלה מביאים לכך שהשחיינים ישחו מהר יותר, ולראיה - שיאי העולם עדיין נשברים. גם ללא חליפות.
מסלול זה לא טכנולוגיה?
השיפור הוא לא רק בשחייה. גם במלכת הספורט, האתלטיקה, בוצעו שינויים טכנולוגיים ששיפרו את מהירות האתלטים. אחד השיפורים המשמעותיים הוא שינוי בדרגת הקושי של מסלולי הריצה. עד שנות השבעים המחשבה המקובלת בענף הריצות היתה שמסלול ריצה קשה הוא המהיר ביותר, שכן הוא מקצר משמעותית את זמן המגע של הרץ על הקרקע. אולם מחקר שבוצע באוניברסיטת הרווארד מצא שכדי לנצל את פעולת השרירים בצורה טובה יותר, משטח רך יותר במידה הנכונה יגרום לאצנים לרוץ מהר יותר. כשמשטח ריצה מסוג זה נבנה לאחר כמה שנים במסלול הריצה באוניברסיטה, שיפרו האצנים את זמן הריצה שלהם ב־%2-%3. כאשר משטח ריצה זה הפך לרשמי ונערכו עליו תחרויות רשמיות החל בשנות השמונים, במהלך שנה אחת נשברו שבעה שיאי עולם. כמו כן, במהלך השנים מלבד שיפור מתמיד באיכות מסלולי הריצה, שופרו גם אדני הזינוק כך שהרצים יוכלו להאיץ מהר יותר.
גם בענפי הכדור שבהם קשה יותר למדוד במדויק את ביצועי הספורטאים, התקדמות הטכנולוגיה משפיעה על יכולות השחקנים. כך למשל, נעלי הכדורגל כיום קלות יותר, גמישות יותר ומאפשרות אחיזה טובה יותר בקרקע. מחקרים הראו ששימוש בנעלי הכדורגל החדישות שיפר משמעותית את ביצועי הכדורגלן. השחקנים בעטו חזק יותר הודות לגמישות המשופרת של הנעל, ונמדד שיפור בדיוק המסירה הודות לאחיזה טובה יותר בקרקע שמקנה יציבות טובה יותר. כמו כן, שחקנים רצו מהר יותר הודות למשקל המועט של הנעל.
גם טכנולוגיה רפואית?
ארגוני הספורט מאמצים בקלות טכנולוגיות חדשות שמשפרות את ביצועי הספורטאים באופן מלאכותי, ובכך למעשה מוחקים את הישגיהם של ספורטאי עבר אשר הושגו בתנאים קשים יותר. בכך הארגונים סותרים למעשה את הרוח השוויונית של הספורט, לא?
התשובה היא קרוב לוודאי שיקולי רייטינג. שבירה של שיאי עולם היא הבסיס של הספורט התחרותי, וכל שבירה של שיא גוררת עניין רב וסיקור חדשותי נרחב הרבה מעבר למדורי הספורט. הישג חדש גורם ליצירתו של כוכב חדש, שצובר אוהדים רבים ומגדיל את יוקרתו של הענף. סיבה נוספת תלויה גם בסביבה שבה אנו חיים. כמו שהציבור מאמץ טכנולוגיות חדשות באופן טבעי, כך גם הספורט אינו נשאר מנותק מהתפתחות הטכנולוגיה, והוא מקדם את החידושים הטכנולוגיים שמשאירים אותו עדכני וחדיש בדיוק כמו שאנו רוצים לאהוב אותו.
הכותב הוא פיזיולוג ופיזיותרפיסט במכון פיזיולייף בהרצליה