$
ספורט עולמי

מס מסי

ליונל מסי, אחד מכוכבי הכדורגל הגדולים ביותר בעולם, התעשר בזכות ההימנעות שלו מתאקלים על המגרש וממסים מחוצה לו, אבל זה ייגמר בקרוב. רשויות המס בספרד הקשיחו עמדות

בלומברג 09:5008.10.13

בסוף ספטמבר הופיעו ליונל מסי ואביו בבית המשפט בברצלונה לאחר שהואשמו באי־תשלום 4.2 מיליון יורו במסים עבור הכנסות מאדידס, פפסיקו, פרוקטר אנד גמבל וחברות נוספות. על פי המסמכים שהוגשו לבית המשפט, מסי ואביו העבירו 10 מיליון יורו למקלטי המס בין 2007 ול־2009 וממשלת ספרד אינה מתכוונת לוותר בנושא, זאת אף שמסי שילם כבר 5 מיליון יורו. השימוע נועד לקבוע האם להגיש כתבי אישום נגד השניים בגין העלמת מס פושעת. אם יורשעו, יהיו צפויים לעונש של שנת מאסר על תנאי וקנס של עד 21 מיליון יורו.

 

 

 

 

ליאו מסי בבית משפט. משפט פלילי למען יראו ויראו ליאו מסי בבית משפט. משפט פלילי למען יראו ויראו צילום: אי פי איי

 

"הצהרה ספרדית"

 

התיק נגד מסי, שמחזיק באזרחויות ארגנטינאית וספרדית, הוא חלק ממלחמה של הרשויות בספרד נגד העלמות מס בתעשיית הכדורגל האירופית, המגלגלת 19.4 מיליארד יורו. על פי הערכות האיחוד האירופי, הרשויות מפסידות בכל שנה טריליון יורו בשל כל סוגי העלמות מס. הממשלות האירופיות מציעות להטיל חוקים שימנעו מתאגידים בינלאומיים להעביר הכנסות למקלטי מס, ובמקביל הן מנסות להילחם בתופעה בקרב כדורגלנים, המשתמשים בשיטות זהות לאלו של החברות הגדולות כדי להגן על הונם. "המקרה של מסי הוא בהחלט הצהרה מצד ספרד", אומר אליסטר ספנס קלארק, רואה חשבון בריטי שעובד בספרד. "ספרד אישרה כמה רגולציות נוקשות למניעת העלמות מס - והמשפט הפלילי נגד מסי הוא הצהרה". בדרך כלל במס הכנסה הספרדי מתחילים בחקירה אזרחית, ובסופה מציעים לנאשם הזדמנות ליישב את התביעה. מסי הכחיש כי פעל לא כשורה. אביו של מסי, חורחה, הטיל את האשמה על רודולפו שינוקה, סוכן ספורט שהועסק על ידי המשפחה ב־2005. "ליונל היה אז רק בן 15, לא היה לו שום קשר לזה", אמר האב. "אם קרתה שגיאה, היא בוצעה על ידי היועץ הפיננסי שלנו". שינוקה טען כי לא היה לו כל קשר למסים של מסי. לדבריו, הוא בכלל התבקש לעזור להשיג חוזי ספונסרשיפ: "מעולם לא יישמתי מבנה מסוג זה עבור אף שחקן כדורגל. זה לא היה התפקיד שלי. אני שימשתי כשותף מסחרי".

 

ההצלחה הבינלאומית של הקבוצות תלויה בכך שהצעות השכר שהן מעבירות לשחקנים המבוקשים מבוססות על סכומי נטו אחרי מס, כך שככל ששחקן משלם פחות לממשלה, כך מצטמצם הסכום שהקבוצה צריכה לשלם עליו. הקבוצות נמנעות מתשלום מס שכר בכך שהן מחלקות בונוסים ותשלומים שונים דרך כלי המכונה "חברות לניהול זכויות תדמית". באמצעות חברות אלו קבוצות או ספונסרים יכולים לשלם לשחקנים עבור השימוש בשם או בתמונה שלהם. השחקנים, שבבעלותם חברות זכויות התדמית, יכולים ללוות או להשקיע את הכסף. אפשרות נוספת היא תשלום באמצעות דיבידנד, שעליו מוטל שיעור מס נמוך. בחלק ניכר מתופעת העלמת המס בכדורגל, כולל במקרה של מסי, מעורבות חברות מסוג זה, שלעתים קרובות מוקמות במקלטי מס. לפי החוק בספרד, השחקנים יכולים לקבל עד 15% מהשכר שלהם דרך החברות לניהול זכויות התדמית. לדבריו של דן קליי, יועץ מס בריטי שעובד עם שחקני כדורגל, בחלק מהמקרים שחקנים שהתדמית שלהם אינה משמשת לצורכי שיווק קיבלו עד 50% מכלל השכר שלהם בתשלומים, שהועברו ישירות לחברת ניהול. "החוק נוצל. הגבולות טושטשו ולא הוענק צידוק מסחרי ממשי".

 

במקביל לזינוק ברווחים בכדורגל, שנבע מהפופולריות העצומה של המשחק וחתימה על חוזי שידור משתלמים במיוחד, בעלי הקבוצות החלו לשמור על חשאיות בכל הקשור למצבם הפיננסי, וחבילות השכר שמוענקות לשחקנים נהיו מורכבות יותר, כך שנוצרו הזדמנויות נוספות להעלים מס, מסביר אלכס קובהאם, חוקר של מיסוי וחוסר שוויון במרכז לפיתוח עולמי בלונדון. להערכתו, העלמות המס בכדורגל ככל הנראה מסתכמות במיליארדי יורו: "בהיסטוריה של הכדורגל ישנה לא מעט התנהלות פיננסית עמומה ומפוקפקת במיוחד. הקבוצות מחפשות באגרסיביות דרכים להשיג יתרון".

 

 

ליאו מסי. מסי אינו השחקן היחיד של ברצלונה המעורב בחקירת מס. כוכביה לשעבר ריבאלדו ולואיש פיגו נאלצו לשלם קנסות לאחר שהרוויחו יותר מ־15% מההכנסה שלהם מהקבוצה באמצעות זכויות תדמית בין 1997 ל־1999 ליאו מסי. מסי אינו השחקן היחיד של ברצלונה המעורב בחקירת מס. כוכביה לשעבר ריבאלדו ולואיש פיגו נאלצו לשלם קנסות לאחר שהרוויחו יותר מ־15% מההכנסה שלהם מהקבוצה באמצעות זכויות תדמית בין 1997 ל־1999 צילום: איי אף פי

 

לחם ובידור

 

הקבוצות בלה ליגה חייבות 690 מיליון יורו במסים שלא שולמו, אבל הכדורגל משתמש בפופולריות שלה כמגן. "כל ממשלה מודעת לכך שהיא זקוקה לתמיכת הכדורגל", טוען פבלו אלרקון, עורך דין לענייני מס. "זה כמו בימי הרומאים: תנו לעם בידור ואפשר יהיה לשלוט עליו". אדה קולאו, דוברת מטעם ארגון שמסייע ל"קורבנות משכנתא", מגדירה את הסובלנות שהממשלה מפגינה כלפי עבירות מס כביזיון. "הקבוצות לרוב נשלטות על ידי אנשי עסקים מקרב האליטה החברתית, שזוכים לפריבילגיות שלא מוענקות לאנשים הרגילים. יש להם קשרים בדרגים הגבוהים".

 

מסי אינו השחקן היחיד של ברצלונה המעורב בחקירת מס. כוכביה לשעבר ריבאלדו ולואיש פיגו נאלצו לשלם קנסות לאחר שהרוויחו יותר מ־15% מההכנסה שלהם מהקבוצה באמצעות זכויות תדמית בין 1997 ל־1999. מסי, בת זוגו ובנם התינוק מתגוררים בדופלקס בפדרלבס, מהשכונות היוקרתיות ביותר של ברצלונה. אחת השכנות שלהם היא הבת הצעירה של מלך ספרד, וצי המכוניות שלו כולל מזראטי גראנטוריסמו בעלות של 150 אלף יורו. מסי מדורג עשירי ברשימת הספורטאים המרוויחים ביותר בעולם, ולפי ההערכות שפורסמו השנה ב"פורבס", הוא מרוויח בשנה 20 מיליון דולר בשכר וכספי זכייה ו־21 מיליון דולר בחסויות. כבר ב־2004 ברצלונה שילמה למסי בן ה־16 למעלה מ־ אלף דולר בחודש. אז משפחתו פנתה לשינוקה (51) במטרה שימכור עבורו את זכויות התדמית. שינוקה, שחקן מקצועי לשעבר בבוקה ג'וניורס, היה שותף בחברת שיווק ספורט בבואנוס איירס.

 

 

מסי עם עורכי דינו. ההתנהלות תוכננה כך שתהיה "אטומה לגמרי בפני האוצר הספרדי, שלא היה יכול לחבר בין החברות במבנה עם הנאשם ליונל אנדרס מסי", נכתב בתביעה. מסי עם עורכי דינו. ההתנהלות תוכננה כך שתהיה "אטומה לגמרי בפני האוצר הספרדי, שלא היה יכול לחבר בין החברות במבנה עם הנאשם ליונל אנדרס מסי", נכתב בתביעה. צילום: רויטרס

 

חברות בבליז

 

לטענת התביעה, הוריו של מסי - שפעלו בשמו מכיוון שהיה קטין - ביקשו משינוקה ליצור מבנה מס שיגן על הכנסותיו העתידיות. שינוקה מספר כי ביחד עם חורחה יצר

קשר עם חברת Sovereign Group מגיברלטר, שמתמחה במציאת דרכים לסייע לעשירים לחמוק מתשלום מס. היא הוקמה ב־1987 ומחזיקה במשרדים ב־24 מדינות, שמנהלים "מבנים" עבור יותר מ־7,000 לקוחות. לפי טענות התביעה, בהתאם לעצת Sovereign Group, מסי מכר ב־2005 את הזכויות לשווק את התדמית שלו לעשר שנים תמורת 50 אלף דולר לספורט קונסלטנטס — חברה בבליז, שבבעלות אמו, סיליה קוצ'יטיני. ב־2006 אחרי שכבר מלאו לו 18 שנים, מסי בעצמו אשרר את מכירת זכויות התדמית שלו לספורט קונסלטנטס  ארבעה ימים לאחר מכן, חברה בריטית נפרדת, שבבעלות אביו של מסי ושינוקה ושפעלה בשם ספורט קונסלטנטס, החתימה את מסי על חוזה ספונסרשיפ עם אדידס בשווי 9 מיליון יורו לשש שנים. שינוקה טוען כי לבקשתה של אדידס, מסי ואמו אישרו במסמך נוטריוני שהתשלומים מגיעים לספורט קונסלטנטס בבליז. חוסר ההתאמה בין מכירת זכויות התדמית של מסי עבור 5,000 יורו לשנה ומכירתן מחדש תמורת 1.5 מ' יורו בשנה לאדידס, היוותה דגל אדום עבור רשויות המס. ב־2007, לאחר שהסתכסכו עם שינוקה, העבירו בני משפחת מסי את זכויות התדמית מספורט קונסלטנטס לג'נבריל, חברה באורוגוואי בבעלותו של מסי. אף אחת משתי החברות - ספורט קונסלטנטס וג'נבריל - לא יצרה קשר ישירות עם ספונסרים, אלא הן מכרו רישיונות לזכויות התדמית שלו לחברות בבריטניה ובשוויץ, שבתורן מכרו אותם לספונסרים ולברצלונה. התשלומים למסי במסגרת ההסכמים הללו הועברו חזרה לחברות בבליז ובאורוגוואי.

 

ההסכמים הסבוכים הללו הסתירו את הקשר בין מסי וההכנסות שלו מחוזי ספונסרשיפ. בליז ואורוגוואי אינן מטילות מס על כסף שמרוויחים מחוץ לטריטוריה שלהן. בריטניה ושוויץ מאפשרות להעביר כסף מחוץ למדינה ומטילות עליו מס נמוך במיוחד. ההתנהלות תוכננה כך שתהיה "אטומה לגמרי בפני האוצר הספרדי, שלא היה יכול לחבר בין החברות במבנה עם הנאשם ליונל אנדרס מסי", נכתב בתביעה.

 

האם בעיות המסים של מסי פגעו בפופולריות שלו בקרב אוהדי ברצלונה? "יש לי יועץ מס אישי ואני סומך עליו", אומר אדוארדו אמאדור, אוהד בארסה (39) שעובד כרצף. "אני בטוח שמסי פעל כמוני". לעומת זאת, דניאל גונזלס (54), ארגנטינאי ואב לשלושה, שמרוויח 60 יורו ביום משחק ממכירת מים, ממתקים וזרעי חמניות מחוץ לקאמפ נואו, אומר: "מסי הוא רמאי. זו אשמתו וגם אשמת אביו ויועץ המס. הוא לא טיפש, הוא יודע בדיוק כמה הוא מרוויח. אנחנו אמנם חולקים מולדת, אבל הוא רמאי".

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x