בפורמולה 1 מחפשים דרך לצמצום עלויות ולהקטין פערים
קבוצות הפורמולה 1 מודות שהספורט עולה להן יותר מדי כסף, הן פשוט לא מצליחות להחליט מה לעשות בנושא
קבוצות הפורמולה 1 מודות שהספורט עולה להן יותר מדי כסף, הן פשוט לא מצליחות להחליט מה לעשות בנושא. בגרנד פרי הברזילאי, שנערך בסוף השבוע שעבר והיה האחרון לעונה, התווכחו הקבוצות בסדרת המרוצים הגדולה ביותר של הספורט המוטורי על הדרכים שבהן אפשר להתמודד עם העלויות הצומחות. הבעלים לשעבר של קבוצה, אדי ג'ורדן טען שהן עשויות להוביל ל"קריסה עצומה אם לא ייעשה משהו בקרוב".
- נדחתה הנפקת פורמולה 1 עד שאקלסטון יפתור את בעיותיו המשפטיות
- רד בול הפחיתה את ההקצבה לקבוצת הפורמולה 1 שלה
- למה אלוף הפורמולה 1 לא ממש אהוב או שנוא?
קבוצות קטנות ובינוניות, כולל סאובר ולוטוס, סבלו העונה ממשברי מזומנים ולכן הבעלים קוראים לנקיטת צעדים להגבלת ההוצאות, ואף להטלת סנקציות בדומה לחוקים החדשים שהוחלו בכדורגל האירופי. מנגד, רד בול, שזכתה בתואר הרביעי ברציפות שלה, ומקלרן, שמשתתפת במרוצים מאז 1966, אינן מאמינות שהטלת מכסה על העלויות היא פרקטית, שכן קבוצות ימצאו דרכים לעקוף את החוקים.
"כמובן שאשמח שהעלויות יהיו תחת שליטה", אמר כריסטיאן הורנר שעומד בראש רד בול. אך "יהיה זה בלתי אפשרי לפקח על הגבלת העלויות, מכיוון שישנם מבנים רבים ושונים כל כך, ישויות שונות כל כך. איני רואה דרך לפקח על זה".
הפער הפיננסי בא לידי ביטוי בחשבונות של רד בול, שאלוף העולם שלה סבסטיאן פטל זכה בסאו פאולו במספר שיא של אליפויות לאחר תשעה מרוצים עוקבים, לעומת מרוסיה (Marussia), שהמכוניות שלו איישו את שני המקומות האחרונים בתחילת המרוץ בברזיל.
רד בול טכנלוג'י, החברה שתכננה וייצרה את המכונית הזוכה, רשמה ב-2012 הכנסות של 231.9 מיליון ליש"ט (375 מיליון דולר) ועלויות של 201.3 מיליון ליש"ט. רד בול רייסינג, החברה הבת שמנהלת את הקבוצה, רשמה הכנסות בגובה 176.3 מיליון ליש"ט ועלויות של 170.3 מיליון ליש"ט.
מנור גרנד פרי רייסינג, החברה האם של מרוסיה, רשמה הכנסות של 28.3 מיליון ליש"ט, ועלויות בגובה 54.4 מיליון ליש"ט, לאורך אותה התקופה. רד בול השיגה 596 נקודות העונה, מרוסיה אפילו לא נקודה אחת.
מוקדם יותר השנה רד בול, פרארי ומקלרן הגיעו להסכם עם הבעלים של סדרת המרוצים, לפיו הקבוצות יחלקו ב-180 מיליון דולר בבונוס חתימה. וויליאמס ומרצדס השיגו גם כן הסכמים דומים. קבוצות קטנות יותר עלולות להיכנס למעגל אכזרי של הוצאות יתר להשגת ניצחונות וחוזי ספונסרשיפ, כך לפי מונישה קלטנבורן, המנהלת של קבוצת סאובר.
סאובר השוויצרית ניצלה ביולי על ידי משקיעים רוסיים, לאחר שהתקשתה לשלם את החובות שלה, כולל השכר של הנהג ניקו הולקנברג.
"אם אתה לא כל כך טוב, קשה מאד למשוך ספונסרים", אומרת קלטנבורן, האישה היחידה שעומדת בראש קבוצה. "זה מעגל אכזרי ביותר, וקשה עד מאד להיחלץ ממנו".
ההסכמים המרכזיים שהקבוצות הגדולות חתמו כדי להישאר בפורמולה 1 עשויים לערער על העתיד של סדרת המרוצים, כך לטענתו של ג'ורדן, פרשן ב-BBC.
"חמש קבוצות מקבלות כסף, וכל השאר לא", הוא אומר, תוך התייחסות לקבוצות שזכו לבונוס חתימה. "אם רוצים לאזן את התחרות, זו צריכה להיות התחלה נקייה לגמרי".
מנכ"ל הפורמולה 1, ברני אקלסטון (83) אומר כי הקבוצות יכולות רק להאשים את עצמן אם לא נוח להן עם ההסדרים הפיננסיים.
"יש להן חוזה, שהן חתמו עליו עד 2020", הוא אמר בראיון שהעניק. "הן לא היו צריכות לחתום עליו אם הן לא הסכימו עם התנאים. מה שלא ניתן לאנשים האלה לא יהיה מספיק. הם פשוט מוציאים את זה". אריק בוליאר, המנהל של קבוצת לוטוס טוען כי לקבוצה שלו ולמתחרות בסדר גודל דומה לא הייתה ברירה אלא לחתום על ההסכם לאחר שהקבוצות המובילות פעלו לבדן.
"אין לנו שום כוח בעמדה של נושאים ונותנים", הסביר. בעונה הבאה תושק קטגוריה חדשה להחלפת מנועים, שלדבריה של קלטנבורן תוסיף סכום מינימאלי של 15 מיליון דולר לתקציבים של הקבוצות. העלויות הללו ינופחו אף יותר לאחר שיבוטל איסור על עריכת בדיקות בעונה (in-season testing). אולם הורנר מרד בול אומר כי ניתנה לקבוצות אפשרות להתנגד לשינויים היקרים.
"מרבית הקבוצות הסכימו להתקין מנועים חדשים בשנה הבאה, מהלך שיעלה להם הרבה", הוא אומר. "כל הקבוצות הסכימו לערוך יותר בדיקות בשנה הבאה שיעלו להם אף יותר. חוששני שאין לי זמן להתעסק באנשים שמתלוננים על עלויות אבל לא פועלים למען עצמם".
הקבוצות אמנם חתמו על חוזים שתקפים עד 2020, אך ההסדרים הפיננסים הלא מאוזנים קרוב לוודאי שיעברו ביקורת נוספת, אומר בוב פרנלי, סגן המנהל של פורס אינדיה, שסיימה העונה במקום השישי. "שבוע בפורמולה 1 הוא זמן ארוך ודברים יכולים להשתנות במהירות", אמר. להערכתי יהיו כמה שינויים. תיפול ההכרה שהעשרת מספר בודד של קבוצות כנראה הייתה שגויה".