$
אירועי ספורט

בצל האיומים: האולימפיאדה בסוצ'י נפתחת

היום תחל אולימפיאדת החורף בסוצ'י, תחת אבטחה כבדה ואיומי טרור איסלאמי. רוסיה מתעקשת שהאזור בטוח, אך החשש מפיגוע ממשי. ארה"ב מסייעת, ובמקביל חוששת שרוסיה תשתולל במקרה של פיגוע

שירות כלכליסט 09:1107.02.14
על רקע החשש מפיגוע, המשחקים יוצאים לדרך: כוחות הביטחון של נשיא רוסיה ולדימיר פוטין נמצאים בכוננות גבוהה מחשש לפיגועים של ארגוני טרור מוסלמים במהלך אולימפיאדת החורף, שתתחיל היום (ו') בעיר סוצ'י. אמש הזהירה ארה"ב את חברות התעופה האמריקניות והבינלאומיות מניסיונות להעביר חומרי נפץ בתוך תמרוקים. בתגובה מסרה רוסיה כי סוצ'י מוגנת מפיגועים כמו כל מקום אחר במערב.

 

דימיטרי קוזאק, סגן ראש הממשלה, אמר בטקס בסוצ'י כי "אין סיבה להאמין שמידת הסכנה גבוהה מהסכנה בכל מקום אחר בעולם - בוסטון, ניו יורק או וושינגטון". קוזאק הוסיף כי רוסיה "יכולה להבטיח את שלום האזרחים, כמו כל ממשלה שמארחת אירוע המוני".

 

מוקדם יותר אתמול התייחס הנשיא ברק אובמה לנושא והצהיר כי אבטחת המשחקים האולימפיים בעיר סוצ'י הינה "אתגר עצום" עבור רוסיה, אך התחייב כי ארצות הברית עושה כל שביכולתה כדי לסייע להגן על הספורטאים. "הרוסים מתמודדים עם אתגר עצום בניסיון למנוע טרור או אלימות והם השקיעו בכך משאבים רבים", ציין הנשיא בראיון לרשת NBC.

 

כ-40 אלף מאנשי כוחות הביטחון מתפרסים בכל פינה בסוצ'י כדי לסכל פיגוע אפשרי. קוזאק אמר לעיתונאים כי שירותי הביטחון ברוסיה משתפים פעולה עם בנות בריתן מאירופה ומצפון אמריקה. ארגוני הטרור האיסלאמיים הזהירו כי הם מתכוונים לבצע פיגועים בזמן המשחקים.

 

סוצ'י 2014. יעבור בשלום? סוצ'י 2014. יעבור בשלום? צילום: איי אף פי

 

ביום שלישי דיווחה סוכנות הידיעות הרשמית של אוסטריה כי הוועד האולימפי במדינה קיבל מכתב ובו איום לחטוף שני אתלטים אוסטרים במהלך אולימפיאדת החורף. על פי הדיווח, המכתב הגיע מרוסיה ובו איום מפורש לחטיפת שני גולשי סקי. ברוסיה ישנו חשש כבד מפיגועים ומעשי טרור במהלך האולימפיאדה מצד גורמי איסלאם קיצוני.

 

בסוף חודש דצמבר אירעו שני פיגועים בעיר וולגוגרד. באחד מהם פוצצה עצמה חברה בארגון "אלמנות שחורות", שבו חברות נשות מנהיגי הלוחמים בצפון הקווקז שנהרגו בעימותים עם כוחות הביטחון. רוסיה חוששת מהסתננות "אלמנה שחורה" מבעד ל"טבעת הפלדה" הרוסית.

 

רוסיה ניהלה שתי מלחמות עם הכוחות הבדלניים בקווקז, ובעיקר בצ'צ'ניה, לאורך שנות ה-90 וראשית שנות ה-2000. המצב במחוז התייצב לתקופה, תחת הנהגתו של הנשיא רמזאן קדירוב, אולם בשנים האחרונות נרשמה עלייה בפעילות ארגוני הטרור באזור, החשודים בקשרים לאל-קאעידה.

 

ארגוני הטרור בקווקז דורשים מדינה איסלאמית בצ'צ'ניה ובאזורים הסמוכים לה בדרום רוסיה, ומאיימים בפיגועים במהלך המשחקים, שלטענתם נערכים בשטח שנכבש מידי השבטים הקווקזיים כבר במאה ה-19. גורמי ביטחון מאמינים כי הסיכון של פיגוע במקום אחר ברוסיה גבוה בהרבה מאשר בסוצ'י או בקווקז.

 

אמריקנים חוששים: רוסיה תסכן חיי אזרחים

 

ביום שני הודיע בכיר בצבא הרוסי כי שתי ספינות מלחמה אמריקניות הגיעו לים השחור כדי לסייע באבטחת האולימפיאדה. לאזור צפויים להגיע גם כוחות של חיל האוויר האמריקני. אובמה אמנם אמר כי הוא מאמין שסוצ'י בטוחה, אך מאחורי הקלעים יש מתח רב בין הבכירים בשתי המדינות.

 

האמריקנים חוששים שבמקרה של פיגוע תשתמש רוסיה בכוח מוגזם ותסכן את חיי האזרחים. לפני כחודש פרסמה מחלקת המדינה האמריקנית אזהרת מסע לאולימפיאדת סוצ'י, אולם הבהירה כי אין כל איום טרור ספציפי נגד אמריקנים.

 

שלשום הודיע פוטין כי סוכנויות מודיעין מכמה מדינות יעבדו יחד מסביב לשעון במטה מיוחד בסוצ'י. "בארה"ב שלושה בני אדם מתו במרתון, ובזמן פסגת G-8 הייתה מתקפה ברכבת התחתית בלונדון", אמר פוטין בהתייחסות לסכנות שבאירועים גדולים. אחרי הפיגוע במרתון בבוסטון דרש פוטין להדק את שיתוף הפעולה עם וושינגטון, בעקבות העובדה שהמחבלים היו ממוצא צ'צ'ני.

 

ולדימיר פוטין עם הלפיד האולימפי ולדימיר פוטין עם הלפיד האולימפי צילום: איי אף פי
בידוק ביטחוני רופף בשדה התעופה

 

למרות האיסור הזמני ברוסיה על הבאת נוזלים במטוס, עברו שישה עובדי סוכנות הידיעות AP את הבידוק הביטחוני בשדה התעופה במוסקבה ללא בעיות מיוחדות. עובדים נוספים שהגיעו לסוצ'י מפרנקפורט לא עוכבו על ידי אנשי הביטחון בגלל התמרוקים שהביאו. נוסעים אחרים סיפרו כי באופן מפתיע היו אנשי הביטחון קפדניים פחות מהמצופה.

 

לא רק איומי הטרור מטרידים את מארגני המשחקים. הם נאלצים להתמודד עם הביקורת העולמית על רדיפת הומוסקסואלים, וחוששים מהפגנות רבות ומחאות. בשנה שעברה, בצעד שנועד כנראה להתחבב על גורמים דתיים רבי השפעה ברוסיה, אישרו פוטין והפרלמנט הרוסי חוק האוסר על "תעמולה הומוסקסואלית", שמשמעותו בפועל היא איסור על קיום מצעדי גאווה, אולם מבקריו טוענים כי כתוצאה ממנו גם בני זוג מאותו המין שרק ירצו להפגין חיבה בפומבי עלולים להיעצר או להיקנס.

 

בשנה האחרונה התרבו מאוד הדיווחים על תקיפות אלימות הומופוביות ברוסיה, ובמערב מזהירים כי הן נובעות מרוח גבית שנתנו לקיצונים התבטאויות פוטין ואנשיו נגד הומואים ולסביות. רבים ממנהיגי העולם, בהם אובמה, קנצלרית גרמניה אנגלה מרקל וראש הממשלה הבריטי דיוויד קמרון, הודיעו כי לא יגיעו למשחקים.

 

כחלק מהניסיון להראות לעולם את פניה היפים ביותר של רוסיה, בחרו הרשויות לירות בכלבים משוטטים ברחבי סוצ'י. ארגון בעלי החיים "Humane Society International" שלח לפוטין מכתב שבו הוא דורש להפסיק לירות בכלבים משוטטים בסוצ'י. לטענת הארגון, המעשה אינו רק "לא אנושי, אלא גם לא אפקטיבי". במקביל חתמו יותר מ-200 סופרים, בהם גינטר גראס וסלמן רושדי, על עצומה המגנה את היחס של פוטין לקהילה הגאה בארצו.

 

פוטין נרגש: "העוצמה חוזרת לאומה שלנו"

 

נראה כי אין אדם שמחכה יותר לטקס הפתיחה היום מפוטין. ההשקעה חסרת התקדים מראה כי נשיא רוסיה משתוקק לאירוע שיכריז לעולם כי "רוסיה חזרה". הדבר האחרון שמישהו רוצה לחשוב עליו בזמן פתיחת האולימפיאדה הוא טרור, אך המשימה קשה כשצ'צ'ניה ודגסטאן קרובות כל כך לסוצ'י.

 

אולימפיאדת החורף בסוצ'י היא פרויקט הדגל של פוטין. ההשקעה בה, כ-50 מיליארד דולר, הופכת אותה לאולימפיאדה היקרה בהיסטוריה. אל מול הביקורת העולמית, מנסה פוטין להציג באמצעות המשחקים את רוסיה כמדינה מודרנית שעברה דרך ארוכה מאז הימים הסובייטיים.

 

"יש לנו זכרונות חזקים של התחושות וההתלהבות שהיו לנו בזמן האולימפיאדה במוסקבה ב-1980. כעת העוצמה וההשראה של האולימפיאדה חוזרת שוב לאומה שלנו", הוא אמר השבוע למנהלי האולימפיאדה.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x