אף אחד לא רוצה לארח את אולימפיאדת החורף ב-2022
משאל עם בקרקוב קבע שהעיר הפולנית לא תתמודד על אירוח המשחקים האולימפיים ב-2022. קרקוב מצטרפת למינכן הגרמנית, שטוקהולם השבדית וסנט מוריץ השווייצרית שהודיעו על אי הרצון של התושבים לארח את המשחקים האולימפיים
הרשויות בעיר הפולנית קרקוב הודיעו כי הם פורשים מהמירוץ לארח את אולימפיאדת החורף ב-2022, לאחר שרוב בקרב תושבי עיר הצביע נגד ההצעה במשאל עם שנערך בתחילת השבוע.
- אוסלו תוציא 5.32 מיליארד דולר כדי לארח את האולימפיאדה
- NBC תשלם 7.65 מיליארד דולר ותשדר את האולימפיאדות עד 2032
- אולימפיאדת הבושה של פוטין
ראש הוועדה האולימפית בסלובקיה השכנה, שרצתה לארח ביחד עם קרקוב את המשחקים, אמר כי להערכתו התושבים הפולנים נלחצו מ-50 מיליארד דולר שהוציאה רוסיה לאירוח המשחקים השנה בסוצ'י.
עכשיו, כשקרקוב יצאה מהמרוץ, נותרו לבוב באוקראינה, בייג'ינג הסינית, אוסלו הנורבגית ואלמטי בקזחסטן, כערים האחרונות המתמודדות על הזכות לארח את האולימפיאדה. ההצעה הפוטנציאלית של קרקוב נדחתה על ידי יותר משני שלישים מהמצביעים שהשתתפו במשאל העם הנערך ביום ראשון, כך שלמארגנים לא נותרה הרבה ברירה מלבד פרישה.
"היום אנחנו מתחילים בשיחות עם הוועד האולימפי על הדרך שבה נוכל לסגת מפרויקט אולימפיאדת 2022. אני חושב שמדובר בחדשות רעות, אך זהו הרצון של התושבים", אמר ראש עיריית קרקוב יאצק מייחרובסקי במסיבת עיתונאים שכינס. תושבים רבים בקרקוב, העיר השנייה בגודלה בפולין, חשו שחלק מהתשתיות שהיו נחוצות עבור אירוח המשחקים, במיוחד ארנה לתחרות הקרלינג - ספורט שכמעט ואינו מוכר בפולין, יהפכו בסיום האירוע לפילים לבנים.
המארגנים הפולנים הבטיחו כי המשחקים ילוו בהשקעות בשווי 20 מיליארד זלוטי (6.6 מיליארד דולר) בתשתיות, אך תושבים רבים מאמינים כי ההשקעות האלה ייצאו לפועל גם בלי אירוח אולימפיאדת החורף.
משרד הספורט הפולני מסר בהצהרה כי ההחלטה של קרקוב לפרוש מייצגת "הזדמנות מפוספסת לא רק עבור האזור אלא למדינה כולה". סלובקיה הודיעה כי אינה יכולה להרשות לעצמה לממן לבד את האירוע, אך ההחלטה הרשמית לגבי פרישה מהמירוץ תקבל ביום שישי, אז יפגשו כל הצדדים המעורבים בקרקוב.
"להערכתי, לא ניתקל בהזדמנות דומה עוד זמן רב. אני בספק אם בעתיד הנראה לעין מישהו אחר באזור ינסה לארח אולימפיאדה", טען יו"ר הוועד האולימפי הסלובקי פרנטיסק שמילר. "הדעות של אנשים ככל הנראה הושפעו לשלילה מהפרסום הרב של ההוצאות הנרחבות לאולימפיאדת סוצ'י, שלא לדבר על הקשיים המוכרים המלווים את ההכנות לאירוח אולימפיאדת 2016 בריו", הוסיף.
הפורשות
עכשיו שהעם אמר את דברו, העיר הציורית מצטרפת לרשימה הולכת וגדלה של מארחות פוטנציאליות שפרשו ממה שהולך ומתגלה כבעייתי. שטוקהולם פרשה חודשים ספורים לאחר שהשיקה הצעה בשנה שעברה לאירוח המשחקים, בשל החשש מההוצאות ומההשפעה הסביבתית של אירוע ספורט החורף הגדול ביותר.
מינכן בגרמניה וסנט מוריץ בשוויץ, אפילו לא הספיקו להגיש את ההצעות שלהן לאחר שמשאלי עם שנערכו במדינות הללו דחו את המועמדות, גם במקרים הללו הייתה ככל הנראה השפעה לתג המחיר של 50 מיליארד דולר שנלווה לסוצ'י.
מבין המועמדות שעוד נותרו, התקוות של לבוב נפגעו במידה רבה בשל המשבר הפוליטי באוקראינה, כך שההצבעה בשנה הבאה לבחירת העיר המארחת תהיה למעשה בין שלוש מתמודדות בלבד אפילו לפני עריכת הרשימה המקוצרת בעוד חודשיים. הוועד האולימפי הבינלאומי (IOC) יבחר את העיר המנצחת ביולי 2015, אך בינתיים מתגברת גם ההתנגדות הציבורית והפוליטית באוסלו, כך שייתכן שהתחרו תהיה בין בייג'ינג לאלמטי.