יכול להיות גרוע יותר
הפסד אחד, משפיל ככל שיהיה, לא הולך לשנות את המנטרה של נבחרת ספרד ובטח שלא את החזון המנצח של רשויות הכדורגל במדינה
היום, רגע לפני שיעלו למשחק השני שלהם במונדיאל, כמה ימים לאחר שספגו תבוסה 5:1 לנבחרת הולנד, שחקני נבחרת ספרד יעמדו בחדר ההלבשה וישחזרו מנטרה ישנה. איקר קסיאס יעמוד במרכז החדר ומסביבו יתמקמו כל חברי סגל הנבחרת והצוות המקצועי. כולם יושיטו ידיים לכיוונו של השוער שיצעק: "Uno Y dos y tres" (אחד ושתיים ושלוש). כולם יענו: "Ganar y ganar y ganar" (לנצח ולנצח ולנצח). ככה הם עושים לפני כל משחק מאז המשחק הראשון ביורו 2008 וזה עבד להם לא רע: שתי אליפויות אירופה, אליפות עולם אחת ושיאים רבים שנשברו היו תוצאה של חזון ומדיניות ברורים שתוצאתם היתה נבחרת מגובשת, שחקנים מצוינים שגדלו יחדיו במערך וסגנון אחיד ויודעים לנצח — נגד כל סגנון, נגד כל יריבה ובכל מזג אוויר. הפסד אחד, משפיל ככל שיהיה, לא הולך לשנות את המנטרה של נבחרת ספרד הזאת ובטח שלא את החזון של רשויות הכדורגל הספרדיות.
החזון לא הולך להשתנות, במיוחד לאור העובדה שספרד מייצרת אלופים בכל הגילים. מאז 2001 זכתה ספרד באליפות אירופה לנערים (U17) שלוש פעמים (שלוש פעמים היתה סגנית), באליפות אירופה לנוער (U19) זכתה שש פעמים (סגנית פעם אחת) ובאליפות אירופה לנבחרות צעירות (U21) זכתה פעמיים ברציפות. ספרד גם סיימה פעם אחת כסגנית באליפות העולם לנוער (U20), פעמיים כסגנית באליפות העולם לנערים (U17) וכאמור הנבחרת הבוגרת זכתה בשתי אליפויות אירופה ובאליפות עולם. מעולם לא היתה דומיננטיות כזו של אומה אחת לאורך תקופה כה ארוכה.
אחד האחראים לדומיננטיות הזאת, המנהל הטכני של ההתאחדות, חינס מלנדס (Ginés Meléndez), העביר השתלמות לקבוצת מאמנים ישראלים בראשות רוני שניידר, יו"ר איגוד המאמנים בישראל, והעביר חלק מהתובנות הספרדיות לבניית מערכת מנצחת. הצלחה מתחילה בחזון ספורטיבי ברור של ההתאחדות ובניית מעמד המאמן עם 23 קורסי אימון של ההתאחדות ב־23 בתי ספר של ההתאחדות המפוזרים במחוזות הספרדיים.
מספר הקסם: 55
בספרד מתחילים לשחק כדורגל בגיל מאוד צעיר. כבר בגילים 3–4 ילדי גן מגיעים לאימונים במגרש המסודר בשכונה ומקבלים אימון או כמה אימונים בשבוע ממאמן צעיר. לנבחרת הילדים מגיעים כבר בגיל 14. "מבחינת התפתחות הנבחרות מספר הקסם הוא 55", כותב גראהם האנטר בספרו Spain: the inside story of La Roja's historic treble. בכל יולי, מלנדס וצוות הסקאוטים שעובדים במחוזות על בסיס התנדבותי, מחברים יחדיו רשימה של 55 השחקנים הטובים ביותר במדינה בגילאים 14 ו־15. 5 לכל עמדה. מהם יבחרו את נבחרת הנערים מתחת לגיל 15. ההליך משוחזר בשכבת הנערים U16, שכבת ה-U17 וה-U18. לנבחרת הנוער (U19) והנבחרת הצעירה (U21) כבר בוחרים בין 33 ל-40 שחקנים. אבל הבחירה הראשונית היא החשובה ביותר — כי היא מהווה בסיס לבחירות הבאות.
את השחקנים בודקים ובוחרים על פי הביצועים שלהם במשחקים של הקבוצות שלהם, בליגות מחוזיות ובתחרויות בין־מחוזיות שעורכים מדי כמה שבועות. רשת הסקאוטים של ההתאחדות נרחבת ביותר. 57 סקאוטים, שעובדים בהתנדבות עבור ההתאחדויות המחוזיות (אנדלוסיה, קטלוניה, המחוז הבאסקי וכו'), מספקים את המידע על השחקנים הצעירים (לפעמים על ילדים בני 12). מדי שנה כולם נפגשים עם הצוות המקצועי של ההתאחדות להשתלמויות ועדכונים לגבי מה לחפש בשחקן. הסקאוטים שומרים עם ההתאחדות על קשר כמעט יומי כדי לעדכן לגבי שחקנים. האינפורמציה נצברת אצל ההתאחדות משנת 2001. אז מה מחפשים בספרד?
לפי רוני שניידר, יו"ר איגוד המאמנים בישראל שעבר כמה השתלמויות בספרד, הסקאוטים הללו מחפשים כמה איכויות בשחקנים. "מודעות במרחב — כלומר ששחקן יראה שהוא יודע איפה הוא ביחס לחבריו לקבוצה וליריביו, טכניקה אישית ותנועה בלי כדור". שניידר מוסיף: "השחקנים לא נבחרים על פי מדדים פיזיים, בודקים את היכולות המנטליות שלהם".
שלושה ימים בחודש
את השחקנים הכישרוניים הופכים לקבוצה מוכשרת. איך? בספטמבר מחלקים את 55 השחקנים לשתי קבוצות. ובין ספטמבר לינואר הם מגיעים לשלושה ימים רצופים כדי להתאמן בלאס רוסאס, בית הנבחרות הספרדיות מחוץ למדריד. המועדונים מחויבים לשחרר אותם, ובימים הללו ההתאחדות עובדת איתם על הסגנון הרצוי ועל ההתנהגות הרצויה משחקן בנבחרת ספרד (יש קוד אתי מחמיר). הילדים, בינתיים, לומדים להכיר זה את זה. הימים הללו בסוף כל חודש חשובים כדי לחבר את הגברים הצעירים ולמחוק את הפערים התרבותיים הגדולים בין המחוזות השונים בספרד.
בינואר מדללים את מספר השחקנים מ־55 ל־33 — לקבוצה אחת, שממשיכה מדי חודש להגיע לשלושה ימים ללאס רוסאס. "מהרגע שהילדים מגיעים בגיל 15 ועד שהם מגיעים לגיל 21, אנחנו עובדים איתם ומכירים אותם. מדברים איתם באותה שפה, משתמשים באותו סגנון משחק, ומבצעים תרגילים באותו מבנה", אומר מלנדס. "אז כשהם יגיעו לנבחרת הבוגרת, אנחנו נדע שבחרנו את הכי טובים ונדע שהם יודעים בדיוק איך לשחק את המשחק הספרדי. כל השחקנים הספרדים גדלו על אותה שיטה ויודעים איך לשחק איתה. כולם זכו עם אחת הנבחרות בתארים".
"את הנבחרת הרגשתי לראשונה בגיל 16", סיפר צ'אבי, כוכב נבחרת ספרד המזדקן. "הגעתי למדריד לעבוד עם שחקנים כמו פרננדו יורנטה ואיקר קסיאס. כולם הרגישו ששלושת הימים הללו מעצבים את החיים שלנו. אם נצליח בהם, אם נתחבר, נהיה כדורגלנים". חברויות אמיצות מתגבשות בימים הללו — חוצות תרבויות ויריבויות. צ'אבי ואיקר קסיאס, אחד הקפטן של ברצלונה והשני של ריאל מדריד, יריבים מרים על המגרש אבל חברים טובים מחוץ למגרש. "הדרך שבה גידלו אותנו היא הסיבה לכך שזכינו בתארים", סיפר ג'רארד פיקה, בלם הנבחרת הספרדית. "הזמן הזה ביחד מגבש ומחבר אותנו". זה הסוד הגדול של נבחרת ספרד. זה הבסיס האיתן של המודל הספרדי — ערכים וחברות.
מתחפרים באמונה
הנבחרת הספרדית הוכתה קשות נגד הולנד. המכה היתה כה קשה שבספרד אף התחילו לשאול אם "הטיקי טאקה" זאת הדרך הנכונה — דרך שהובילה את הנבחרת הספרדית לשלושה תארים היסטוריים. "במקום מסירה ועוד מסירה אנחנו צריכים להיות יותר אנכיים, לתקוף יותר את השער", אמר ססק פאברגאס, קשר הנבחרת. בספרד גם התחילו לתהות אם צריך להישאר נאמנים לצ'אבי המזדקן ולאיקר קסיאס, שעשה כמה טעויות קריטיות נגד הולנד. בכל זאת, יש שחקנים צעירים בנבחרת שרק מחכים להזדמנות שלהם להיכנס לנעליים הגדולות.
ויסנטה דל בוסקה שהתחיל עם הטיפול בשחקניו עוד לפני שריקת הסיום נגד הולנד (הוא ניגש לכל אחד ואחד משחקני הספסל וליטף את ראשו) לא מאמין בשינויים גדולים. "אין צורך במהפכה", אמר. "לא ניצחנו אבל נתקדם וננסה לנצח את המשחק הבא. אנחנו חייבים לפתור בעיות ולנצח את צ'ילה". אחרי התבוסה דל בוסקה, איקר קסיאס וצ'אבי ישבו יחדיו ודיברו ארוכות על איך פותרים את הבעיות. ככה למדו לפתור בעיות בלאס רוסאס - בדיאלוג.
הספרדים, במצבי משבר, בדרך כלל מתחפרים עוד יותר עמוק באמונה שלהם וחוזרים לשורשי הסגנון שלהם. שם, בדרך כלל, הם מוצאים כוחות פנימיים כדי להתגבר על המכשולים. "אנחנו לא מתים", אמר חואן מאטה, קשר מנצ'סטר יונייטד ושחקן ספסל בנבחרת ספרד. "הפסדנו בצורה קשה, אבל מעולם לא הייתי יותר גאה בחבריי לנבחרת. אנחנו לא צריכים להשתנות. אנחנו צריכים להמשיך לשחק את המשחק בסגנון שאפשר לנו לשלוט על המשחק ולזכות בתארים". "אם יש משהו שמגדיר אותנו, זה האחדות שלנו" הוסיף סאנטי קאסורלה, קשר ארסנל והנבחרת.
גם אם לא תנצח את צ'ילה וככל הנראה תעוף בשלב הבתים, בסופו של דבר נבחרת ספרד בנויה מקבוצה של שחקנים ברמה הטכנית הכי גבוהה, שאוהבים לשחק זה עם זה ויודעים בדיוק איך הם רוצים לשחק, זה עוצמה לא מבוטלת. ואם זה לא יעבוד מול צ'ילה — אז ביורו 2016 יגיעו שחקנים חדשים לנבחרת, דור חדש, טרי ונוצץ של שחקנים טכניים שאוהבים לשחק זה עם זה ויודעים בדיוק איך הם רוצים לשחק. וזה מצב לא רע בכלל.