והמספר הנוסף הוא...
כל פיסת מידע יכולה להעניק יתרון קטן, שיכול להוביל לניצחון קטן. במונדיאל, שבו ההבדל בין ס"מ למ"מ הוא ההבדל בין אלוף לעלוב, ליכולת ניתוח הנתונים יש תפקיד קריטי מתמיד. הביג דאטה מגיע לכדורגל
ב־1953 רואה חשבון מחיל האוויר המלכותי של בריטניה הלך לראות משחק בין סווינדון טאון נגד בריסטול רוברס. הוא לקח עמו מחברת ועיפרון והחל לכתוב הבחנות סטטיסטיות שלו לגבי המשחק. לרואה החשבון קראו צ'רלס ריפ (Charles Reep) ומשחק זה היה הראשון, ככל הידוע, שזכה לניתוח סטטיסטי. מאז ניתח ריפ עוד 2,000 משחקים, כשכל משחק מצריך 80 שעות ניתוח. נדרשו לו שלושה חודשים כדי לנתח את מונדיאל 1958.
- הסטטיסטיקה מראה לנו הכל. כמעט
- שמינית גמר המונדיאל: כאן כדי להישאר
- איך זה שנכבשים כל כך הרבה שערים במונדיאל?
ריפ גילה כמה דברים מעניינים בזכות הנתונים שלו. למשל, 80% מהשערים הובקעו ממהלכים שכללו פחות מארבע מסירות. הוא הראה ש־30% מהשערים נובעים מחטיפת כדור מההגנה פחות מ־30 מטר מהשער. מסקנותיו היו שצריך לקרב את הכדור כמה שיותר מהר לרחבת היריב על ידי מסירות ארוכות. בזכות ריפ מאמנים, בעיקר אנגלים, החליטו לזנוח לחלוטין את משחק המסירות ולהתמסר למשחק כדורים ארוכים.
"ריפ היה רואה חשבון מצוין", אומר כריס אנדרסון, שכתב את הספר "The Numbers Game: Why Everything You Know About Football is Wrong", "אבל הוא לא היה אנליסט דגול. הוא היה בעל הבנה מוגבלת לגבי מה המספרים אומרים". לפי אנדרסון: "ריפ היה 'אבסוליסט' ולכן מסקנותיו היו לא נכונות".
ריפ לכל קבוצה
ריפ נותר שנוי במחלוקת עד היום אבל המורשת שלו ברורה: איסוף נתונים על כדורגל - משחק שוטף, כאוטי ומקרי - יכול להוביל ליתרון על המגרש. ובכדורגל מודרני שבו ס"מ אחד קובע מי מלך ומי אפס - כל מספר נוסף עשוי לעשות את ההבדל בין ניצחון להפסד.
כיום יש ל־19 מ־20 קבוצות בפרמיירליג יותר מ"ריפ" אחד, ואף אחד מהם לא משתמש בעיפרון ונייר כדי לרשום סטטיסטיקות. קבוצות רבות משתמשות במכונת ProZone, שיכולה לעקוב ולרשום תנועה של שחקן בכל 0.1 שניות ועוקבת אחר עד 3,000 נגיעות בכדור במשחק. את הנתונים של המכונה הזאת מנתחים צוותים של סטטיסטיקנים שמגישים מסקנותיהם לצוות המקצועי. סיימון ווילסון, שמנהל חמש מחלקות של אנליסטים במנצ'סטר סיטי, הסביר למגזין "Wired": "מתוך 400 קרנות, 75% מהשערים הובקעו בזכות קרנות שהורמו לכיוון השער ולא רחוק ממנו. לכל מאמן יש דעה משלו בנושא, דעה שנובעת מניסיונו, אבל צוות של חוקרי סטטיסטיקה מציג דפוסים ברורים יותר - עם הוכחות אובייקטיביות. ברגע שהגשנו את הנתון הזה לצוות המקצועי, כבשנו מקרן בתשעה משחקים רצופים".
מונדיאל הנתונים
גם במונדיאל השימוש בנתונים מתקדם מאי פעם, וחברות כגון SAP מביאות את אותם הנתונים היישר לאייפד של הצוות המקצועי על הספסל. חברת SAP והתאחדות הכדורגל הגרמנית פיתחו יחד את SAP Match Insights. החברה הגרמנית, שהבעלים שלה הוא הפטרון של הופנהיים מהבונדסליגה, פיתחה כלי לעיבוד כמויות אדירות של נתונים בזמן אמת - מה שנועד לעזור לקבלת ההחלטות של מאמן נבחרת גרמניה יואכים לב. "המעורבות של SAP שינתה את חוויית הכדורגל עבור מאמנים ושחקנים", אמר אוליבר בירהוף, מנהל הנבחרת הלאומית. "ב־10 דקות בלבד, עשרה שחקנים עם שלושה כדורים יכולים לייצר יותר מ־7 מיליון נקודות מידע, ו־HANA SAP יכולה לעבד זאת בזמן אמת. בעזרת הפלטפורמה של SAP הצוות שלנו יכול לנתח כמות עצומה של נתונים כדי לבצע התאמות באימונים ולהתכונן למשחק הבא".
"הביג דאטה הוא משאב אדיר עבור מאמנים ושחקנים כדי להבין מידע ולשאוב מסקנות מושכלות לצורך שיפור האימונים והטקטיקה", אומר פאדי נאום, סגן נשיא לתחום הספורט והבידור ב־SAP. "זהו זמן מצוין לספק נגישות לסוג זה של מידע גם עבור עיתונאים ואוהדים".
כמו משחק מחשב
התוכנה של SAP נראית קצת כמו משחק ניהול הכדורגל - צ'מפיונשיפ מנג'ר. ומאמן יכול לקבל נתונים לגבי שחקן כזה או אחר באייפד שלו. "פיתחנו מעין לוח משחק עם מסך מגע", אומר פאדי. "במקום לעבוד עם הלוח המסורתי - המאמן יכול לעבוד עם מסך מגע, לשים שחקנים שהוא בוחר על המגרש במשיכת אצבע, לסמן מיקום שחקנים, תנועות שחקנים, להציג מהלכים וכו'".
פאדי נאם בכנס שנערך בישראל וסיפר: "פיתחנו מערכות לבחינת ביצועי ספורטאים. אנו מתבססים על ביג דאטה בשביל זה. אנו לוקחים נתונים מהמגרש והופכים את זה למידע איכותי. מערכות ניתוח ביצועי שחקנים כבר משמשות קבוצות בליגה הגרמנית, למשל בורוסיה דורטמונד. ברשותנו כל המידע הרלבנטי לכל שחקן. אנו מקבלים את המידע ממשחקים רשמיים ומאימונים ואוספים מידע על השחקן. אנו משלבים צ'יפ שהשחקן נושא עמו ובעזרתו מנתחים את התנהלותו על המגרש - מהירות, תנועה, מהלכים ועוד. כמו כן אנו משלבים מצלמות במגרשים. אנו עושים זאת גם כדי לנתח קבוצות המתחרות בנו. למשל, אפשר לראות נתונים על התנועה של רונלדו וכך לדעת איך לעצור אותו. לא רק נתוני תנועה יש על כל שחקן.
המערכת מחזיקה נתונים מלאים על השחקנים כמו גיל, מהירות, המרחק שהם רצים בכל משחק ועוד. יש לנו פורטל המקביל לפורטל משאבי אנוש בארגון שמכיל 'תיק עובד' על כל שחקן - יש שם מידע על שחקנים בקבוצה בכל הגילים, כולל על שחקנים בילדים ובנוער. בפורטל יש מידע על סוגי אימונים ואפילו מידע על הציונים של השחקן בבית הספר. בפורטל ניתן למצוא מידע על פציעות - יש שם מאות סוגים שונים של פציעות ספורט ומידע מפורט איך לטפל בכל סוג של פציעה. יש לנו במערכת מאגר רב של משחקים. נבחרת גרמניה יכולה לראות משחקים שונים של נבחרות שונות ממשחקים רשמיים ומשחקי הכנה, וניתן לראות זאת מזוויות שונות".
גוגל על הספסל
אנחנו כבר בשיאה של מהפכת המידע: לקראת סוף העונה שעברה היה ניתן לראות יותר ויותר מאמנים ואנשי צוות על הספסל שהרכיבו גוגל גלאס. כך למשל, חארמן בורגוס, עוזרו של מאמן אתלטיקו מדריד דייגו סימאונה, הרכיב גוגל גלאס כדי לקבל נתונים בזמן אמת ולהעבירם לבוס, שעל פיהם פעל בתדרוך השחקנים ובחילופים. רודי גארסיה, מאמן רומא, אף העלה וידיאו ביוטיוב איך הוא רואה את המשחק מנקודת המבט שלו עם גוגל גלאס. ייתכן שנראה יותר ויותר מאמנים עם גוגל גלאס, שכמו רובוקופ יקבלו נתונים בזמן אמת על כל שחקן. נוכל לראות אם השחקן עייף, מוסר כמו שצריך, ואפילו נוכל לראות - בטכנולוגיה שכבר קיימת - כמה הוא מפעיל את המוח ואם הוא עושה את זה ב"אזורים הנכונים".
לפי פאדי: "הטכנולוגיה משחקת תפקיד חשוב כי צריך לנהל את ביצועי השחקנים, המהירות והפעילות שלהם, ולהשוות למשחקים אחרים. נראה יותר ויותר שילוב של מצלמות וצ'יפים ויהיה שימוש רב במידע. כמו כן הטכנולוגיה הזו תסייע למנוע פציעות".
בעבר מאמנים, בעיקר הוותיקים, התנגדו לכל הטכנולוגיה הזאת ש"מפריעה" לאינטואיציה שלהם. "אולי במשחק הבא אתה תשחק במחשב מול המחשב של היריבה?", התפרץ הארי רדנאפ, מנג'ר ק.פ.ר, על אנאליסט שניסה להראות לו נתונים לגבי המשחק שהפסיד. אבל הכדורגל נע קדימה למרות "רדנאפים".
ב־SAP ובגופים אחרים לא ממש חושפים נתונים לגבי המונדיאל הזה. הכל כרגע נשמר בסוד, כי למעשה כל פיסת מידע יכולה להעניק יתרון קטן, שיכול להוביל לניצחון קטן. וזה כל מה שצריך.