מהמוצדקות שבאלופות העולם
קדמה ופתיחות לצד התחברות לשורשים, מדע לצד שימוש נכון בסטטיסטיקה, המשכיות ולמידה מטעויות, חזון לצד גמישות ותכנון. כך נוצרה הנבחרת שאוהדיה שרים לכבודה "זופר דויטשלנד", סופר גרמניה. ובצדק
נחישות וריכוז
זו כנראה היתה הנקודה שבה הוחלט שנבחרת גרמניה היא הנבחרת המרשימה ביותר במונדיאל — הניצחון המוחץ 1:7 על נבחרת ברזיל הביתית. והניצחון הזה לא גרם לאופוריה בנבחרת הגרמנית. "אין אופוריה בחדר ההלבשה", גילה יואכים לב, מאמן נבחרת גרמניה. "יש ריכוז". הנבחרת הגרמנית באה למונדיאל כדי לזכות באליפות העולם, והניצחון הגדול על המארחת לא גרר לאופוריה משום שהוא לא היה הניצחון שהגרמנים רצו. באנגלית קוראים לזה Eyes on the Prize, ואחרי ארבעה חצאי גמר מונדיאל רצופים ללא תואר וארבעה הפסדים כואבים ביורו ובאליפות העולם, הגרמנים הגיעו נחושים לזכות בפרס הגדול.
המשכיות
במונדיאל 2010 ריסקה נבחרת גרמניה את נבחרת ארגנטינה 0:4 כשבהרכבה מנואל נוייר, ג'רום בואטנג, פר מרטסאקר, פיליפ לאהם, סמי חדירה, בסטיאן שווינשטייגר, תומאס מולר, מסוט אוזיל, לוקאס פודולסקי ומירוסלב קלוזה ועל הספסל טוני קרוס — השלד של הנבחרת הגרמנית בברזיל. 11 שחקנים ומאמן שבתפקיד מ־2008 אחרי שהיה עוזר מאמן בזמן מונדיאל 2006. מלבד קלוזה ולאהם, כל השחקנים בסגל מתחת לגיל 30 ודי בטוח שמולר, אוזיל, קרוס, שווינשטייגר, בואטנג, חדירה ונוייר ישחקו במונדיאל הבא כשהם בני 27–33. לצדם יהיו שחקנים צעירים ואיכותיים שהיו בנבחרת במונדיאל הזה (מתיאס גינטר, אריק דורם, כריסטוף קרמר, שקודראן מוסטפי, יוליאן דרקסלר), ושחקנים מהנבחרות הצעירות כגון ליאון גורצקה, קווין פולנד, פייר מישל לאסוגה, סבסטיאן יונג, אמרה קאן, יוהן גייס ושון פארקר. אה, ומריו גצה, כובש שער הניצחון שלפי יואכים לב "טוב יותר ממסי", רק בן 22. הכל חלק מהתוכנית של ההתאחדות לכדורגל הגרמנית (DFB) — סגנון משחק זהה לכל הנבחרות, בחירת צעירים מגיל צעיר וטיפוחם. "יש לנו דור של שחקנים שיודעים מה לעשות", אמר לאהם. "התבגרנו וגדלנו יחד".
תכנון
חצי שנה לפני המונדיאל ההתאחדות לכדורגל הגרמנית השלימה את בניית המתחם שלה בסמוך לפורטו סגורו. העלות היתה גבוהה, אבל בניית המתחם — שנקרא Campo Bahia וכלל 65 חדרים ומגרשי אימון "באווירה כפרית" — היתה קריטית. "במונדיאל הקודם ב־2010 שמנו לב שמרחק קצר בין הבסיס של הקבוצה, מגרשי האימונים ומרכזי המדיה הוא חיוני עבור כל המעורבים", הסביר מנהל הנבחרת אוליבר בירהוף, שגם טען כי המיקום של המתחם, 45 דקות נסיעה מנמל התעופה, היה חשוב כדי "למזער את התשישות מהנסיעות בשל הגודל של המדינה והמרחק הרב בין הערים". לפני המונדיאל יצאה הנבחרת הגרמנית למחנה אימונים של עשרה ימים 1,000 מטר מעל פני הים באלפים האיטלקיים, כדי שהאוויר הדליל יסייע לשחקנים להגדיל את הפקת תאי הדם האדומים — מה שיעזור לכוח הסבולת. לאחר מכן הגיעו למחנה שנבנה עבורם בצפון הטרופי של ברזיל כדי שאלו יתרגלו למזג האוויר הלח והחם. אגב, רוב הנבחרות הזמינו מלונות ומגרשי אימונים בדרום הקריר יותר. ההכנה למונדיאל, מלבד פציעה למרקו רויס, היתה מושלמת.
מדע היתרונות
"גרמניה הרבה יותר מתקדמת בכל מה שקשור למדעי הספורט", אמר קאפו, קפטן נבחרת ברזיל, במונדיאל 2002. "זה לא מה שהוביל לזכייה שלהם במונדיאל אבל זה בטח עוזר". הגרמנים אימצו את רעיון "הצטברות יתרונות שוליים" של סר דיוויד בריילספורד. האיש שעומד מאחורי התפיסה הסביר: "הצטברות יתרונות שוליים — הכוונה היא שאתה תמיד מחפש איך לשפר את עצמך, כל פעם ב־1%, וזה מצטבר ליתרון גדול". התפיסה של בריילספורד עזרה לנבחרת הבריטית לרכיבת אופניים להשתלט כמעט על כל המדליות באולימפיאדה, וגם לברדלי וויגנס וכריס פרום לזכות בטור דה פראנס. כמו כן, אנדי מארי הסתייע בה וזכה בווימבלדון. הגרמנים, עם תפיסה של "made בבריטניה", וכן תורת כדורגל חדשה שנבנתה על סמך השתלמויות ארוכות בצרפת, ספרד והולנד ומאמן כושר אמריקאי, לקחו את אליפות העולם. הגרמנים גם השתמשו בשירותיו של מאמן מנטלי שעובד עם הנבחרת כבר עשור (ד"ר האנס דיטר הרמן), בווסטים לקירור שחקנים של הספונסרית הגרמנית אדידס, ב־GPS ובמערכות מתקדמות לזיהוי פציעה לפני שהיא משביתה שחקן ועוד.
סטטיסטיקה
ההתאחדות לכדורגל הגרמנית מעסיקה 40 מתמחים, סטודנטים למדעי הספורט מקלן, כדי שיסייעו לנתח נתונים על הנבחרת שלהם ועל היריבות. לשם השוואה, להתאחדות לכדורגל הברזילאית יש רק שני אנשים שעושים את זה.
את הנתונים קיבלה נבחרת גרמניה בסיוע חברת הביג דאטה הגרמנית ונותנת החסות של ה־DFB, חברת SAP. החברה סייעה לחשב הכל — ממזג האוויר, דרך מספר הצעדים של שחקן על המגרש ועד כיוון המסירות של היריבות — כדי להשיג יתרון משמעותי עליהן. אבל אין משמעות לאינפורמציה בלי לדעת איך מעבירים אותה לאחרים. השחקנים הגרמנים ידעו בדיוק איפה ללחוץ את היריבות, איפה נקודות התורפה שלהן ואיפה הם צריכים לעמוד כדי להשיג יתרון.
איך זה קרה? בזכות התוכנה של SAP יואכים לב היה יכול לשלוח לסלולר של תומאס מולר קליפ שבו הוא מראה לו איך הוא יכול לשפר את הכדרור שלו. "הכלי הזה מאפשר להעביר מסר מסובך בווידיאו פשוט", אמרו בנבחרת הגרמנית. "היה קל לייצר אינפורמציה קלה לעיכול שמסייעת להבין מה צריך לעשות". "לפני המשחק מול פורטוגל ביקש ג'רום בואטנג לראות קליפים על איך רונלדו נע בתוך הרחבה", סיפר בירהוף, "והיה לנו קל לספק אותם. נגד צרפת, ידענו שהצרפתים לא מכסים היטב את צד ימין של ההגנה שלהם בגלל נתונים שקיבלנו וניצלנו את זה". הגמישות הטקטית של יואכים לב וחוסר האגו שלו סייעו בניצול החולשות של הקבוצות היריבות.
שינוי ועוד שינוי
נבחרת גרמניה העפילה למונדיאל 2002 עם שחקנים ש"רקדו כמו מקררים" — כולם מעל 1.85 מ', כולם חזקים ובעלי כושר גופני מצוין. הם היו קבוצה שאי אפשר היה ליהנות ממנה, אשר נשלחה למונדיאל ביפן וקוריאה שנתיים לאחר שההתאחדות לכדורגל הגרמנית החליטה לשנות את הפילוסופיה שלה בגלל יורו 2000 המביך (הגרמנים לא עברו את שלב הבתים). ואף שנבחרת הנפילים הזאת של רודי פלר הגיעה לגמר המונדיאל — ב־DFB החליטו להמשיך בשינוי ולפתח שחקנים כישרוניים וזריזים. ההבנה החשובה של ה־DFB היתה שכישורי כדורגל נמצאים במוח ולא ברגליים. כדי לפתח שחקנים כישרוניים יש צורך בפיתוח המוח של השחקנים, במיוחד הקואורדינציה. ההבנה הזאת נמצאת בבסיס הרנסנס של הכדורגל הגרמני. קואורדינציה היא כישור של המוח שצריך כדי לפתח את הטכניקה ואת יכולת קבלת ההחלטות. רמות גבוהות של קואורדינציה הכרחיות עבור שחקנים כדי להתמודד עם רוב האירועים שקורים במשחק (45% מהשערים הם תוצאה של "מקריות"). הן יאפשרו לשחקן להשתלט על הכדור טוב יותר, לשנות כיוון טוב יותר ולקבל החלטות מהר יותר. קואורדינציה מאפשרת לשחקן למקסם את היכולות שלו להתמודד עם המקריות שבכדורגל.
ייתכן שהשינוי הזה גרם לאובדן "האיכויות הגרמניות" של יעילות ומנטליות מפלדה. לפי פרנץ בקנבאואר, גדול שחקני נבחרת גרמניה בכל הזמנים וזוכה בגביע העולמי כמאמן וכשחקן, "אי־היכולת שלנו לנצח ב־2006 ו־2010 קשורה לכך שהשחקנים הגרמנים איבדו אדג' מנטלי. בשביל לזכות בטורניר צריך נחישות אינסופית ולא מתפשרת — ולנבחרות הגרמניות החדשות אין את זה".
אבל במונדיאל הזה השחקנים הגרמנים חזרו "לשורשים" ודיברו בשבחי "היעילות", "הארגון","רוח הקרב" (Kampfgeist) ו"התכונות שתמיד היו חלק מהכדורגל הגרמני". "אלו דברים שלא הייתם יכולים לדמיין שהשחקנים הגרמנים יגידו ב־2006 וב־2010 מכיוון שהם היו חלק מהשינוי הגדול של המנטליות הגרמנית", מסביר רפאל הונינגשטיין, כתב שמסקר את נבחרת גרמניה עבור סודויטשה צייטונג, ESPN ו"הגרדיאן", "אבל הנבחרת הזאת חזרה לתכונות הללו ולכדורגל שמבוסס על השגת תוצאות ויעילות".
קדמה לצד התחברות לשורשים, מדע לצד שימוש נכון בסטטיסטיקה, המשכיות ולמידה מטעויות, חזון לצד גמישות ותכנון. כך נוצרה הנבחרת שאוהדיה מכנים "זופר דויטשלנד".